17 octombrie 2007

Filiera...

Filiera greceasca
UNU

Stelian Munteanu era cuprins de o inexplicabilă senzaţie de insatisfacţie. Ca un copil bosumflat că e trimis la culcare. Tocmai când a început un film la televizor. A treia zi de concediu. Departe de Bucureşti, de colegi, de şefi, de vecinii de bloc, de şoferii de pe stradă. La mare. În Grecia. Singur. Aici să fie problema? Singurătatea… Uff…
Soarele apusese, dar cerul păstra încă o culoare albăstriu-roşiatică. Aerul nemişcat şi fierbinte. Câţiva nori foarte albi, suspendaţi aproape de orizont, creau o senzaţie de acuarelă. Jetul unui avion de pasageri, aflat foarte sus desenase o dungă roz şi foarte dreaptă. Ca într-un desen de copil. Linişte si serenitate.
Camera era dotată cu aer condiţionat. Dar nu îl pornise. Poate la noapte, dacă nu se mai răcoreşte. Ieşise pe balcon, înfăşurat în prosopul alb, mare şi luxos, după un duş lung şi energizant. Strada centrală aflată la două etaje sub el începea să se anime. Se aprinseseră reclamele. Văzută de sus, staţiunea arbora un stil profund primitor şi civilizat. Fără țipete și cetățeni turmetați. Deşi se auzeau multe vorbe est-europene şi, din ce în ce mai multe, româneşti, localitatea îşi păstrase decenţa şi curățenia. Încă n-au ajuns să asculte manele şi să înjure.
Şi totuşi simţea o tristeţe incontrolabilă.
– Prea mulţi ani fără concediu, stresul, oboseala, divorţul…
A te trezi vorbind singur sprijinit de o balustradă a Hotelului Elektra Beach din Paralia într-o frumoasă zi de început de septembrie, când străzile erau pline de voci şi forme feminine, părea într-adevăr un lucru stupid. Exact la concluzia asta ajunsese și Stelian Munteanu, în clipa când s-a oprit curentul.
Rahat, asta-mi mai lipsea! După ce că n-am nici un rendez-vous în seara asta, o să rămân şi nemâncat. Halal concediu.
Se întoarce în cameră, să caute un chibrit sau o brichetă. Pentru ce, că doar n-o să-mi aprind o lumânare… În cinstea singurătăţii şi a postului forţat… Îşi aduce aminte de lanterna din bagaje. Nu se ştie niciodată: lanterna, bricheagul, sfoara, prostii din tinereţe…
Brusc priveşte spre întunericul de afară. În clădirea de vis-à-vis, un cochet hotel de 4 etaje, vopsit în tradiţionalele culori alb şi albastru, dar pustiu şi încuiat, se mişcau raze luminoase în spatele unor ferestre de la parter. Încearcă să se uite mai atent.
Deformaţie profesională!
Până să găsească lanterna ascunsă în valiză, lumina a clipit de două ori şi, în entuziasmul gălăgios al străzii, toate instalaţiile electrice au repornit. Instantaneu lămpile îl orbesc şi zgomotele haotice şi stridente îi anihilează orice urmă de linişte…
Şi-a privit ceasul şi a hotărât că a sosit momentul să iasă. Alege o pereche de pantaloni subţiri bej şi o cămaşă maro. Pantofi tot maro. Actele le lasă în valiză, ia din portofel o hîrtie de 50 şi cheile camerei le îndeasă într-un buzunar. Se verifică o clipă cu un ochi critic în oglindă.
Înainte de a ieşi îşi aminteşte de luminile ce se mişcau în hotelul de vis-à-vis. Nu se mai vede nimic. La luptă. Poate voi fi mai norocos în seara asta.

(Fragment neredactat din capitolul UNU)

Adica: Cam asa incepe! Asta-i...

Pe data de 18.octombrie.2007, la ora 17:30, la salonul de carte POLEMOS 2007, va avea loc lansarea romanului "Filiera Greceasca" de Bogdan Hrib (Editura Tritonic, colectia "Crime Scene").

Romanul „Filiera greceasca" este recomandat de http://www.ele.ro/ si http://www.bookblog.ro/

Salonul de carte POLEMOS 2007 va avea loc intre 17 si 20 octombrie 2007, in Galeria Artelor a Cercului Mili­tar National (intrarea din Bd. Elisabeta).

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am fost azi la targul de carte si mi-am cumparat doua carti:
La inceput a fost intunericul - R. Scott Bakker (pentru cei interesati pretul e 25 RON)
Semnul Unicornului - Roger Zelazny (15 RON).
Am vrut sa cumpar Pandora dar nu avea decat volumul 2. Asa ca aprovizionati :)
In rest un targ cu putini expozanti si putini vizitatori.