31 octombrie 2007

Interviu BH la ele.ro

Fara modestie va anunt ca am dat un interviu pentru http://www.ele.ro/
Cam asta-i:


1. De la publisher la autor de roman polițist e distanță mare. Cum ai ajuns aici? E un hobby?
Nu-i o distanță mare. Orice editor îți dorește ca într-o zi să schimbe locul și să devină autor. E un fel de vis secret. Unii, chiar mulți, reușesc. Am citit policier-uri încă din adolescență. Forțând un pic apropierea și Jules Verne sau Paul Feval alunecă spre investigații... Apoi Edgar Alan Poe și Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes), până la maeștrii secolului XX: Agatha Christie (Hercule Poirot și, la polul opus, Miss Marple) sau Raymond Chandler (Philip Marlowe, private eye).
I-am citit și pe românii: Zincă, Tecuceanu, Ojog-Brașoveanu și, pe ultimul combatant pe frontul crime novels, George Arion. Cu toții sunt fermecători.
Am visat să imaginez un personaj care, inspirat din toți acești detectivi la un loc, să aibă un aer al României de azi. Stelian Munteanu este un băiat bun al zilelor noastre. Hobby? Da, încă este un hobby, dar pe care îl iau foarte în serios.

2. Dacă vei avea succes, vei renunța la meseria de editor?
Nu, cu siguranță nu voi renunța. Iar despre succes... În România există puțini autori de succes, adică îmbogățiți din scris. Sper că va sosi și vremea autorilor români. Poate în doi sau trei ani... Nu știu dacă voi avea succes, dar voi persevera.

3. De ce Filiera Grecească?
Pentru că eram la mare, în Grecia, cu un pahar de frappe în față, privind spre plaja cu femei frumoase. Aveam la îndemână și un notes cu un pix. Și am început să scriu...

4. Știu că ai fost jurnalist ca și personajul tău principal, Stelian Munteanu. Romanul are și accente autobiografice? Iubirile și dezamăgirile lui au existat și în viața reală?
Te referi la dansatoarea din Kiev sau la profesoara din Salonic? Nu există în realitate, totuși au împrumutat trăsături de la persoane reale. Atât pot să spun...

5. La sfârșitul romanului se vorbește despre o nouă crimă. Vei scrie o continuare?
În exclusivitate pentru voi, declar: Da, există o continuare la care scriu deja. Se numește Moștenirea lui Dracula. Iar crima are loc la Târgul de carte de la Frankfurt. Mai multe, vara viitoare.

6. Crezi că literatura polițistă are și cititoare?
Nu o să mă crezi, dar dincolo (UE, UK, USA...) majoritatea cititorilor de crime sunt reprezentantele sexului frumos. Peste 60%! Sper ca și aici să fie la fel. Acum sau în curând!

7. Ca editor, ce cărți ne recomanzi?
Evident 2 romane polițiste scrise de 2 doamne: Dansul morții / Linda Faistein și Zâmbet ucigaș / Lisa Scottoline.

Niciun comentariu: