07 octombrie 2007

Aventura bulgareasca....

Pentru ca am fost atat de abosit dupa dubla joi-vineri la Sofia am fugit in munti pentru alte 2 nopti unde am reusit prin mila unui amic sa dorm 20 de ore din 48. Un mare si nou record personal! Va fi greu de atins din nou!

Deci despre: Bulgaria, Sofia si agentele noastre...
Plecare pe la 5 dimineata pe intuneric. Somnorosi cu totii. Echipa de soc: Mike, Andreea, Sorin la volan si moi. Tot pe intuneric nimerim drumul spre granita, platim unei dudui vreo 20 si ceva de lei pentru traversare pod, pe malul celalalt la bulgari, tot un granicer roman se uita in fuga pe buletinele plastifiate si zice: "Drum bun!". Apoi vigneta: nu la granita (6 eur) ci la benzinarie (unde e mai scumpa - 8 eur!). Incepea sa rasara o geana de soare. Il temperam pe Sorin, caruia ii fugea piciorul pe acceleratie (Micul Q la cei 106 CP se misca foarte usurel!) si incercand sa nu pierdem drumul bun din lipsa de marcaje si semnalizari, ajungem la Sofia (pe o vreme superba!) pe la 10.30. ne cazam rapid cu 15 eur pe noapte (chilipir!) fix in centru la, deja traditonalul (acum pentru a 3-a oara!) hostel BE MY GUEST (il gasiti pe net - zic proprietarii...) si la 11, dupa ce i-am expediat pe Andreea si Sorin in cercetare prin oras, ne gaseam la usa Anei, agenta-mama de la etajul trei al unei cladiri din Piata Slaveikov. Dupa 3 ore si jumatate de lupte (liste, net, frunzariri, cafele, tigari - doar Ana si Mike, iar liste, iar discutii... si tot asa!) ne hotaram sa ne oprim. Infometati si cu 30 de carti in pungi - niste pungi enorme si rosii. Mancam la un restaurant fitos dar cu preparate de fast food. Ciocnim beri si bem cafele. Apoi ne despartim. Ducem cartile la hotel si iesim la plimbare. Nimerim intr-un parc unde se desfasoara o mare demostratie. Agentele - Mira si Ana - ne zisesera ca profesorii bulgari s-au inspirat dupa colegii lor de peste Dunare - adica noi - si au cerut mariri de salarii. De 100%!!!! Cum nu li s-au dat au inceput greva generala... Nu comentam si ne asezam la o terasa unde luam cate o bere si colega un tiramisu. Apoi repede la o alta carciuma cu aer de fast food - Happy - unde trebuia sa ne intalnim cu autorul nostru bulgar, Hristo Poshtakov (in traducere Cristian Postasul!). Nu apare. Mancam si mai dam o tura de digestie ca sa admiram catedrala by night. Se lasa frigul... La hotel Hristo ne asteapta cu vodca de mere... Mike si cu mine ne sacrificam, Andreea si Sorin fug la culcare. Dupa un paharel, vorbe despre traduceri si volumul lui in Ro, capitulam si noi.
Vineri dimineata mai dam o tura prin targ pentru nimicuri si fugim spre capitala pe o vreme tot insorita. Dupa tuneluri, la vreo 120 km de Sofia ne oprim sa mancam - iar mancare tip fast food. Mi se cam pare ca nu avem noroc sau colegi nostri de la sud nu au restaurante normale cu mancare gatita... La iesirea din Bulgaria un politist de-al lor ne intreaba pofticios daca venim din Grecia. Nu, de la Sofia. Se dezumfla imediat. Trecem podul pe euro acum si uite-ne acasa.
Asta a fost pe foc automat... carti multe pentru 2008 si 2009. Asta-i...

2 comentarii:

Jen spunea...

nu stiu de sofia, dar eu am mancat asta primavara la balcic niste pui cu sos de ciuperci pe care il visez si acum...

Bogdan Hrib spunea...

Pai o fi fost tot o carciuma romaneasca. Eu nu zic ca n-or fi si mancaruri bune pe undeva, dar n-am reusit sa le gasesc.Asta-i...