01 iunie 2007

O nouă colecţie la Tritonic

Colegul meu Bogdan fiind departe, hăt la New York, unde vizitează cu spor mari case de editură americane, îmi revine mie plăcerea de a vă anunţa, în premieră, noua colecţie a editurii, o colecţie de publicistică. Vor apărea aici culegeri de texte importante ale unor autori cunoscuţi, texte care ar fi fost păcat să se piardă, risipite în diverse publicaţii periodice. Dragi cititori, vă aşteptăm aşadar la BookFest, cu două titluri noi!


RADU PAVEL GHEO - DESPRE SCIENCE FICTION

„Ideea care aş fi vrut să se degaje din textele incluse în volumul de faţă ar fi aceea că, într-un anumit sens, nu există literatură science fiction (sintagmă oricum pleonastică). Trebuie spus că, umilă sau înaltă, trivială sau nobilă, literatura nu poate fi – pînă la urmă – decît bună sau proastă. Dincolo de cadrele, temele sau ideile specifice, science fiction-ul nu se abate de la regulă. Nici în analiza universului imaginar specific, nici în comentariile critice incluse aici nu m-am abătut de la această convingere: am încercat – nu primul, dar mă tem că printre primii – să plasez SF-ul într-un context literar general şi să-l analizez cu instrumentele criticii şi teoriei literare, fără a-i ignora diferenţa specifică.”



MICHAEL HAULICĂ - NU SÎNT GURU

„Nu sînt Guru. Nici Papa (cu accent pe primul a), nici Tăticu’. Nu sînt nimic din toate astea, chiar dacă unii s-au referit la mine cu aceste calificative (fie luate prea în serios, fie la modul ironic). Nu sînt decît un scriitor care are fani, dar şi oameni care nu pot înghiţi ceea ce scrie sau nu-l pot înghiţi pe el ca persoană. Un scriitor care exact acum 20 de ani a scris prima povestire SF şi care, de vreo 14 ani, „face“ suplimente, reviste... Mai nou îngrijeşte o colecţie pentru o editură din Bucureşti şi susţine rubrici dedicate literaturii F&SF la două dintre revistele culturale de prestigiu. Una dintre aceste rubrici se cheamă FANTASY&SCIENCE FICTION şi este găzduită, săptămînal, de revista Observator cultural. Această carte conţine o selecţie din articolele pe care le-am publicat aici în perioada martie 2005 – mai 2007.”

9 comentarii:

Anonim spunea...

Se putea sa nu va mai bagati voi in seama cu super rasuflatele voastre pareri ?! Ete ca nu se putea ! Pacat de banii lui Hrib ...
Maculatura Strikes Back !

Anonim spunea...

th! inca un trol frustrat s-a trezit sa comenteze. :)))
(sau o fi tot unul vechi, reciclat?)

Anonim spunea...

se pare ca scopul unor editori este acela de a se edita pe ei insisi si pe prietenii lor, pentru ca nimeni alticineva nu ai editeza,un fel de tatuci ai sf-ului care ne-au bagat in ceata acum zece ani si au inceput sa prinda glas again, odata cu aceasta revenire cam anemica a genului... ; trolul are dreptate; nu esti guru ?! nu contrazici pe nimeni, cine ar fi zis ca esti ?!

Anonim spunea...

Eu sunt un alt troll, care priveste de-an boulea la www.fiction.ro. Domnu' guru, ce se intampla ?
V-a durut tare cand v-a venit ideea cu aceasta colectie ? Sunt extrem de curios cate exemplare o sa vindeti din minunata colectie ...

Aspoiu spunea...

Cam dure comentarii !

Anonim spunea...

1. editorii care se publica pe ei insisi probabil ca respecta o intelegere in interiorul editurii. cit o sa fiu la Tritonic am de gind sa respect aceasta intelegere.
2. editarea prietenilor pe care nu-i publica nimeni altcineva. pai da, mai, ca in ultimii 2 ani au fost publicati vreo 30 de autori romani merituosi si-au mai ramas astia trei (Coman, Brinceanu, Gurgu) pe dinafara si m-am gindit sa-i public eu, ca sa nu plinga...
3. bagatul in ceata. nu stiu cum naiba 2-3 insi pot baga in ceata o armata de genii. da' daca zici tu, asa o fi.
4. revenirea anemica a genului. se pare ca apar anual cam 60-80 de titluri F&SF. o fi anemica... probabil in perioada pe care o plingi se publicau sute si n-am aflat noi. vorbesti de Romania, nu?
5. nu voiam sa contrazic pe nimeni. si-apoi mi se pare aiurea sa-i ceri socoteala unui om ca si-a publicat o carte. n-ai decit sa n-o cumperi.
6. vorbesti de colectie sau de site, ca n-am inteles? si, oricum: nu-ti place colectia? fa tu alta!
@aspoiu: nu sint dure. nu-s decit scincetele isterice ale unuia care ar vrea sa fie bagat in seama mai mult decit este. mai bine si-ar canaliza energile pentru a oferi o alternativa. ca daca va reusi, eu voi disparea in uitare si va scapa de "concurenta" care il calca acum pe nervi. daca ma injura din cind in cind oricum nu va rezolva nimic.
si, la urma urmei, de ce sa nu reusim amindoi, si eu si el? poate cititorul va fi mai cistigat asa. nu cred ca disparitia unuia dintre noi va fi un cistig. dar e mai usor sa-ti doresti sa moara capra vecinului.

Anonim spunea...

eu insist ca e un trol frustrat. orice nesimtit care vorbeste ca sa se afle in treaba, fara nici o logica si nici un argument, si 'o da anonima', ca sa zic asa, e un trol frustrat. si NIMIC MAI MULT.

Aspoiu spunea...

Eu cred ca trolul este un cititor, nu un concurent din bramsa.
Nici eu nu sint unul din cei mai fericiti cititori de SF cu de alegerile editorilor din RO, sau cu ritmul in care se publica ce as vrea eu, dar pentru ca discutia a intrat pe niste cai ... neelegante sa zicem, cu chestii personale, prefer sa nu ma bag. Pedeapsa suprema si irefutabila asupra unui autor ramane necumpararea respectivului volum, parerea mea.
Oricand exista insa pentru cititori / fani nemultumiti (ca mine :)), frustrati, suparati etc exista solutia lecturii direct in limba engleza (Hugo & Nebula sint ale lor). Cu un pic de vointa puteti gasi chiar in RO cam orice titlu, la pret rezon. Iar engleza prinde bine oricand. Eu aplic cu succes aceasta "reteta" din 2002. Insa ma tot doare cand intru intr-o librarie si ma uit pe rafturi.
PS. Totusi ce se intampla cu www.fiction.ro ???

Anonim spunea...

Nu putem publica chiar tot ce apare pe dincolo. Tot ce se premiaza. Nu e timp, nu sint chiar atit de multi bani, si-apoi mai exista si alte edituri care cumpara drepturile. Sint cel putin citeva zeci de scriitori care ar merita publicati (si probabil sute de carti). Noi de-abia am inceput. Si cred ca pina acum am reusit sa publicam citeva dintre cartile prmeiate in ultimii ani. Daca ar fi inca vreo 4-5 edituri care sa publice si ele macar 20-30 de carti pe an... cred ca ar fi cu totii multumiti. Dar sint 2000 de cumparatori pentru fiecare din aceste carti? Sau sint doar 1000 pentru o carte, 1000 pentru alta...
Majoritatea cartilor premiate sau nominalizate la Hugo dupa 2000 au aparut, sint contractate sau sint in discutii. Premiile din 2001, 2002, 2005 au fost publicate, iar cel din 2002 va aparea in 2-3 luni. Nebula: 2003 si 2006 publicate, 2004 si 2005 in curs de. World Fantasy 2005, 2006 publicate. Clarke 2001, 2005, 2006 publicate, 2007 in curs de. Stam rau? Chiar atit de rau? Au fost vremuri in care stateam mult mai bine?