12 iunie 2007

Cei 300... au invins si au murit

Majoritatea comentariilor care au aparut pe blog in ultimele zile s-au referit la lipsa cartilor noi, la lista oferita de noi la Gaudeamusul 2006 (noiembrie), la volumul 2 de la Pandora si tot asa...
Putini au fost cei care au vorbit de alte titluri decat cele SF/F. Cred ca un singur comentariu despre Obiecte - Shauki citind cartea si parca altul despre un alt exemplar cumparat.
Doar atat.
Incep sa ma ingrijorez.
Nimic despre Comunicare/media - colectia un negru si portocaliu, care a avut vanzuri foarte bune.
Nimic despre Frida si Spionul lui Dumnezeu (care a fost pe locul 1 la final!) - doar un comentariu: Eu nu cumpar aceste carti!...
Nimic despre Istoria pietrelor pretioase, Crime Scene, LIT (cartile lui Victor Dragomir - Chipul din cenusa si Lorena Lupu - Rondo capriccioso s-au aflat si ele in top 10!) si nimic despre Publicistica.
Stimati prieteni, cititori, cumparatori, colegi NU suntem o editura de SF/F.
Editam toate cartile care ne plac, in care credem si mai ales care au potential de VANZARE.
Pentru ca editura este un BUSINESS.
Cateodata ne inselam. Ca in cazul Orasului Gravat sau a Vanatorilor de Fulgere.
Cateodata nu. Si atunci vindem 300 sau 800 sau 1500 din volume SF/F. Dar nu vindem 5000!
Cel putin pana acum!
Poate Dune sa atranga incet-incet tiraje mari.
Pana atunci insa fanii inraiti / pasionati sunt foarte putini. Am incerat sa estimez o cifra si nu am reusit. 300 sunt sigur - orice carte am editat 300 de exemplare au disparut in 10-15 zile. Apoi la un interval de 30-45 de zile vanzarile incep sa se diferentieze. Unele titluri se "linistesc" pe la 500 altele la 700 altele peste 1000. Apoi vanzarile continua linistit un an. Uneori se opresc si mor. Alteori continua si dupa un an - China Mieville inca se vinde. Ba chiar - la oferta speciala - toate trei!
Nu stiu cum poate fi marit numarul de fani! Dati-mi idei, va rog...
Pana atunci, insa, va anunt ca vom edita si Crime si Thrillere si Erotice si Literatura si Non-fiction si Carti pentru Copii. Cu parere de rau, dar targetul e mai mare. Si nu mai patim ca la revistele de doamne sa ni se spuna ca nu publicam decat SF si Academice si atunci nu au ce sa ne prezinte.
Mi-as dori sa apara comentarii si despre LIT si despre Publicistica si despre Spion...
Mi-as dori sa ne citeasca mai multi si mai diversi iubitori de carte...
N-am vrut sa supar pe nimeni, dar vom fi o editura generalista!
Cele pe care le asteptati - voi, fani ai SF/F - vor aparea, dar mai usurel (e si vina contractelor care vin incet...) ca sa aiba loc si celelalte genuri de carti...
Asta-i...

11 comentarii:

Anonim spunea...

E bine ca o sa incepeti sa scoateti si carti de mai multe feluri, pentru toate dorintele. Eu unul, le astept pe alea pt copii (le iubesc! -pe unele-!) si pe alea thriller. Obiecte ascutite o voi reciti. Mi se pare extraordinara!

Sunt mai multe cai de publicitate... sa aveti mai multi fani. Sponsorizati-faceti reclama pe site-uri cu multi vizitatori. Oamenii vor fi interesati de unele carti. Apoi, VA TREBUIE neaparat un site bun cu o grafica cat de cat atragatoare. Uite, firma care imi place e www.globalsmart.ro care lucreaza cu Nemira si Rao. Face treaba buna. Apoi, un forum cu concursuri. Postere mai atragatoare. Capitole din carti (cum a fost Spionul - distribuite in toate librariile!) In marile librarii, puneti cate un raftulet cu un poster fain sus. -Cartea saptamanii/lunii la Tritonic-. Cum e la Corint Junior.

Sunt mai multe cai de publicitate. Un forum, daca vrei, ti-l fac eu, il administrez eu... numa reclama sa ii faceti!

Anonim spunea...

Mai am putin si termin Spionul. Am sa scriu aici o mica recenzie

Anonim spunea...

Asa putini sint iubitorii cumparatori de SF&F? :(

Nu conteaza. Asteptam sa apara si mai rar, dar ne-ati setat asteptarile sus cu materialele promotionale din iarna la colectia fiction.ro.

La mai multe carti si vinzari mai mari.

Anonim spunea...

obiecte ascutite este f mishto...am fost la targ in prima zi sa cumpar cartea...a doua zi era citita :)...stephen king cu dark tower in tritonic premium ar arata foarte bine...ce ziceti?...

Anonim spunea...

PS: shauki are dreptate. Aveti nevoie de un site decent.

Anonim spunea...

Vad in articol o usoara contrazicere. Pe de o parte, spuneti ca tre' sa editati si altfel de carti pt. a mari targetu', pe de alta parte, ziceti ca lumea nu cumpara Frida si Spionul lui Dumnezeu.
Pai, ori targeturile sunt diferite, ori se suprapun?

Este dreptu' vostru sa publicati si alte genuri de literatura, este un bussiness si tre' sa aiba profit, e normal, e firesc. Insa indraznesc sa afirm ca cei care citesc site-urile Millennium si Tritonic si blogurile aferente nu fac parte din targetu' celor care ar cumpara Frida, Spionul lui Dumnezeu sau titluri din Lit ori Publicistica.

Concret, din perspectiva mea.
a) Frida nu ma intereseaza - am vazut filmu', o porcarie.
b) Spionul lui Dumnezeu - sunt satul de astfel de carti. De cand cu Codul lui Da Vinci, acest gen de literatura a explodat in Occident si in State, cu efecte (la o scara mai mica, insa proportionale) si la noi. Carti d-astea gasesti la kil: sunt pline Nemira si Rao de ele...
c) In schimb, Obiecte Ascutite, da, e o carte diferita. E altceva. S-ar vinde si mai bine daca mai multa lume ar sti de ea.
d) Autorii romani - ei bine, aici am prejudecati. Ca si in cazu' filmelor romanesti de dupa 1989, majoritatea cartilor romanesti aparute pe piata sunt scrise la kilogram. Multe din ele ar putea fi scrise de cineva cu studii superioare si o oarecare cultura in ale literaturii.
Prejudecata asta se datoreaza si faptului ca autorii romani nu sunt mediatizati, cunoscuti. Dc oare s-au reeditat Ciresarii, Toate panzele sus, Caderea Constantinopolelui, (aproape) toate cartile scrise de sotii Ojog-Brasoveanu? Lumea prefera sa cumpere ce a fost "testat" ca fiind de calitate si/sau cu priza la public.

Legat de mediatizare, in cazu' cartilor scrise de autori straini, gasesti informatii pe site-urile lor, gasesti critica, bibliografie.
Cand au aparut primele titluri din colectia Thriller de la Humanitas, nu stiam mai nimic de respectivii autori. Insa site-u' acestei colectii are, pe langa o simpla enumerare a cartilor, si informatii despre cartile si autorii respectivi. Iar cine vrea sa sape mai mult, are la dispozitie site-uri oficiale, Wikipedia si Google. Iata dc eu astept cu nerabdare, de exemplu, a treia carte de Lee Child.

Un alt exemplu, Roata timpului de Robert Jordan. O serie foarte buna, intre nota 7 si 9 (chiar 10 in anumite aspecte), insa vad ca cele doua volume aparute la noi inca stau in rafturi. Si mi se rupe inima cand vad ca se intampla asta. Cand vad ca lumea nu cumpara fiindca nu e informata (sa fim seriosi, doar cei cat de cat pasionati in domeniu au auzit de Robert Jordan sau chiar l-au citit (in engleza pana anu' trecut), imi vine sa sparg prin casa de nervi.

Asa si la Tritonic, cele doua Dune se vand bine fiindca este... Dune (multumiri editurii Nemira care a popularizat enorm aceasta opera in anii '90). Iar China Mieville chiar a avut o expunere mai mare decat media in randu' publicului. Plus ca se gasesc toate trei la un pret redus.

De asemenea, exista riscu' ca Amber sa nu se vanda asa cum se preconizeaza. Sunt prea multe volume. Cineva care nu le va mai gasi, de exemplu, pe primele 4, sigur nu le va cumpara pe ultimele 6, chiar daca ele impanzesc rafturile librariilor. E suficient ca perioada dintre aparitia a doua carti din aceeasi serie/saga sa fie prea lunga si lumea sa isi piarda interesul sau placerea ori sa rateze cumpararea unui volum. Dc credeti ca lumea deja intreaba de a doua parte din Pandora sau de urmatoru' volum de Zelany sau Paladinul sufletelor a lui Bujold?


1. Simpla editare a unor succese de dincolo nu garanteaza un succes similar si aici. Exemplu pozitiv: Codul lui Da Vinci - Rao chiar a bagat bani in promovare, inclusiv bani pt. expunere maxima in librarii; exemplu negativ: Roata Timpului. Dpdv personal, prima e o porcarie, nu se compara nici pe departe cu Roata Timpului. In speta, daca Spionul lui Dumnezeu se vinde bine dincolo, nu inseamna ca acelasi lucru se va intampla sigur si aici.
2. O editura tre' sa aiba profit, deci tre' sa vanda carti, deci lumea tre' sa le cumpere. Pt. ca lumea sa faca asta, cartile tre':
a) sa fie mediatizate (publicu' tre' educat, nu s-a nascut nimeni care sa auda de Bujold sau Jordan). Toata lumea a cazut de acord care a fost cauza principala pt. care Bookfest a fost un (semi)esec
b) sa aiba un pret accesibil (de aceea lumea se ingramadeste la cartile cu reducere - desigur, nu la orice carti, tre' sa fie de o anumita calitate si cat de cat cunoscute). Cartile lui China Mieville cand au aparut la noi erau destul de scumpe, chiar daca sunt bune dom'le, bune rau. Iar acu', la un pret redus, sunt un adevarat chilipir (zic eu).
Pretu' joaca un rol important in succesu' unui carti. Nu sunt multi care isi permit sa dea saptamanal cel putin un milion juma' pe carti. Si sunt aproape sigur ca vanzarea titlurilor editurii Tritonic a cunoscut un nou avant de cand se gasesc la un pret cu 30% mai mic.

Alte observatii:
- unele carti de la Tritonic sunt prea "stramte". O carte nu tre' sa fie nici prea stramta, nici prea lata, ci exact cat sa fie buna de citit atunci cand o deschizi (si cat sa nu se deterioreze coperta, muchia ori sa se dezlipeasca).
- fonturile tre' sa nu mai fie asa de "ascutite" (am impresia ca s-a folosit Arial in loc de Times New Roman).
- randurile sunt dispuse gresit pe pagina. Statia Pierzaniei la mine are randurile bagate in interior si un spatiu mult mai mare pe inaltimea paginii in exterior. Tre' sa desfaci cartea foarte mult pt. ca ochii sa iti alunece confortabil
- unele edituri (nu imi amintesc de Tritonic) folosesc fonturi prea mari. N-am inteles niciodata dc cartea tre' sa fie, doar datorita acestui mod, mai groasa. Succesu' unei carti depinde de grosimea ei sporita astfel artificial? Daca fonturile ar fi normale si la un rand juma', cartea ar fi mai subtire, deci numaru' de pagini mai mic. Adica, cel putin in teorie, va costa mai putin. Sau, daca va costa la fel, banii astfel economisiti ar putea fi bagati intr-o coperta mai buna ori in promovarea cartii respective.
- nu exista afise, postere si alte chestii promotionale adiacente unei carti. Eu, de exemplu, am fost surprins atunci cand, la Amaltea la Bookfest, pe langa cele doi noi carti din colectia Star Wars (singurele pe care nu le aveam), am primit si un mic pliant cu timeline-u' tuturor titlurilor din respectiva colectie. Basca un carnetel si un pix gratis. Pe acestea din urma nu le voi folosi niciodata, insa m-a impresionat foarte mult acest gest si cu siguranta ca imi voi tine ochii atintiti in continuare pe respectiva editura.

Anonim spunea...

Eu sunt de acord cu shauki si cu assassin, cu o completare: inafara de a cumpara carti din placere pura sau pt. cadouri (sf si lit), mai este un public, care nu poate fi neglijat mai ales in centrele universitare (de exemplu, cel legat de comunicare media si sociologie). Apropo de sociologie/politologie, de vreo doua luni am intrebat ce se mai scoate si aude, si nu am auzit nimic. Numai sf,sf,sf. Probabil ca mediul studentesc nu reprezinta o piata asa de larga, dar el exista si e ceva mai sigur. Iar promovarea (cam palida) pe domeniile astea e cam subtire si neinteresanta (postarile lui Mireille pe subiect sunt rare, scurte si cam seci, neinspirante, ca luate de pe spate-verso-ul cartii). In rest, sunteti pe val - parerea mea!

Anonim spunea...

Stiu ca s-a mai spus (chiar de catre mine) dar repet. Faceti ceva cu site-urile dumneavoastra. Ma refer atat www.fiction.ro cat si www.tritonic.ro.
Ce ar trebui reparat/modificat:
- trebuie aduse la zi
- adaugati posibilitatea de a cumpara de pe site
- www.tritonic.ro nu merge pe Firefox
- adaugati un link catre blog pe site

Si un comentariu personal (sper sa nu va supere). Pentru mine sunteti si veti ramane intotdeuna o editura de SF/F (la fel ca si Nemira).

Aspoiu spunea...

Stimate domn, tocmai ati reusit cel mai dezamagitor post, cel putin din punctul meu de vedere, ca cititor. Dealtfel acesta este ultimul comentariu si vizita pe acest blog.
In primul rand vreau sa subscriu la tot ce a spus assassin; si sa supralicitez.
In fapt acest post este doar o puerila si patetica lamentatie asupra ce nu va place. Insa uitati ca cei care posteza o foc din pasiune pentru cartile care le plac, si nu toate cartile de la Tritonic fac obiectul acestor pasiuni, chiar daca nu va place acest lucru. Si pasionatii de SF sint cei mai activi.
Se dicuta aici despre SF pentru ca aveti o colectie SF&F, a carei site , presupus loc de intalnire pentru astfel de discutii, zace in paragina de atata vreme (site-ul tritonic.ro este deasemeni o antireclama catastrofala).
Editati cartile care va plac si care credeti ca se pot vinde. As fi curios care sint criteriile care va conduc la crezul referitor la potentialul de vanzare. Pentru ca daca le editati doar pentru ca va plac personal, atunci poate ar trebui sa le si cumparati. In cazul Orasului Gravat sau a Vanatorilor de Fulgere ( si mai sint si alte cateva) poate ar trebui sa cumparati cate o duzina. Pentru ca si noi la randul nostru le cumparam doar pe cele care credem ca au potentialul sa ne placa, iar despre unele chiar nu credem ca au acest potential.
Cat despre Dune, pentru mine ca pasionat SF, e clar ca nutriti sperante desarte. Se vinde din inertie, pentru ca sint cu "Dune" in titlu, insa am citit acum cativa ani o tentativa jalnica a lui Brian Herbert si mi-a ajuns. Si o sa ajunga si altora. Dar se vinde si pentru voi ca editura (meritele sint ale lui Horia dealtfel) este OK.
Spuneti ca cititorii de SF sint putini. Ok. Pe ce va bazati cand spuneti asta ? Ati efectuat/comandat un studiu de piata, un sodaj, ati gazduit un pool de opinie, aveti date despre tiraje de la alte edituri ??? Nu cred. Insa asta nu va impiedica, cu tot respectul, sa bateti campii. Oare de ce se chinuie unii sa reediteze (mai selectiv insa; au invatat inaintea vostra ca nu tot ce scrie SF pe coperta se si vinde pentru ca, vai, in tara noastra editorii scot cartile si de 3 ori mai scumpe ca in tara autorului) volume SF ? Ultimile informatii valide rotunjeau amatorii de SF la cel putin 20.000 bucati. Dar cine sa le spuna ca voi existati ? Voi in orice caz nu o faceti, asa cum spuneau si alti comentatori inaintea mea. Daca credeti ca o sa vina cineva sa va intrebe ce carti ati mai scos si eventual sa va roage sa-i vindeti... puteti astepta linistiti. Cartea a devenit o marfa ca oricare alta si are nevoie de promovare... dar avand in vedere cum stau lucrurile probabil doar scriu degeaba. Eu insumi, mare amator de SF am dat de voi numai din greseala, cand un librar grabit a aruncat un volum din "The Scar" pe raftul Nemira, acum un an. Altfel...
Si apoi o faceti pe banii vostri, putei edita orice doriti dar nu invinuti cititorii pentru ca nu le place sau nu au habar ce editati. Voi ar trebui sa aflati ce vor si sa le spuneti ce le oferiti. Daca scopul vostru este sa va fie prezentate volumele in revistele pentru dame, poate ar trebui sa publicati si memoriile lui Brittney Spears.
Numarul de fani nu stiu daca poate fi marit, insa sint destui; si daca le oferiti ce trebuie poate o sa si cumpere mai mult de 5000.
Inca ceva si gata; aveti niste obiective, o strategie, stiti unde vreti sa ajungeti ? pentru ca din cum va faceti treaba ca editura imi pare ca va duce drumul si vantul.

Adios.

Anonim spunea...

Dure comentarii dar adevarate. Sper insa ca nu va veti supara pe cei ce au postat ci veti lua masuri. In ultimul timp remarc o tendinta de a da vina pe cititori, in special pe fanii SF pentru ca ar fi putini (FALS). Nu am auzit insa niciodata o recunoastere a faptului ca aveti si dumneavoastra o parte din vina ca lucrurile nu merg mai bine. In viziunea mea 'clinetii' (pentru ca asta suntem noi cititorii) nu sunt NICIODATA de vina.

Michael Haulică spunea...

nu cred ca a zis nimeni ca ar fi cititorii de vina. presupun ca tot la noi trebuie sa cautam hibele. ca de pilda sa reusim sa raspundem corect la intrebarea: de ce scriitorul X care are TZ premii e mai putin cautat decit Y care are alte TZ premii (tot vorbea cineva de atitia si atitia scriitori premiati care ar trebui publicati). ca loaze chiar n-am prea publicat...