13 iunie 2007

Cei 300... bis

Cam dure comentariile, usor exaltate si supraevaluate...
Usor inexacte...

Sa clarificam:
1. nu m-am suparat PE cititori. Sunt suparat pe NUMARUL lor. Si nu gasesc metode de a-i inmulti. Nici ceilalalti nu stau prea roz...

2. afirmatia ca exista 20.000 de SFisti, pare cam ca cea cu... 15.000 de specialisti. S-ar putea sa existe 20.000 de simpatizanti, dar sigur nu sunt atatia cumparatori de carte.

3. tipul / genul lucrarilor este foarte diferit, ca si gusturile de altfel. In concluzie trebuie sa avem cate un pic pentru fiecare.

4. modul de lucru al editurilor este foarte riguros. Un autor "luat" de o editura ramane acolo cel putin 5 ani, schimbarea editurii este in mod normal IMPOSIBILA. Daca o editura a inceput un ciclu, chiar daca nu poate continua cartile vor ramane agatate acolo o vreme...

5. mi-as dori ca cititorii de SF sa incerce si altele. Astazi genurile se amesteca. (Felicitari Shauki, ai citit si thrillere. Poti incerca si Frida, crede-ma, merita!)

6. tot Shauki: iti multumim pentru orice ajutor. Sper sa ajungem la Iasi in aceasta vara si sa ne cunoastem cu totii. Mike si cu mine, cu grupul tau.

7. problema siteurilor: se lucreaza, sunt avansate, inca nu am finalizat. Vrem ceva mai complet cu cel putin trei domenii: tritonic.ro, fiction.ro, bookmarket.ro - ultimul va fi o mare librarie.

8. ne dorim si o librarie proprie, dar chiria este mai mare de 100 eur/mp si e greu de suportat.

9. carti academice: au aparut cateva in Comunicare/Media, una in geopolitica MY USA, cele 6 UE. Anul acesta avem in plan 40 de titluri, deci cel putin 25 inca neaparute. (multumim Sanda pentru incurajari si comentarii)

10. imi pare rau ca postul meu a fost lamentatie si domnul Aspoiu s-a suparat pe mine. Cred ca mi-am exprimat un punct de vedere corect si clar. Sper sa se razgandeasca. Daca nu imi pare rau, eu il voi citi in continuare.

11. multumim pentru toate ideile si sfaturile de la MD, IX sau Assasin. Le vom incerca pe masura ce vom putea. Totusi va rog sa continuati sa scrieti / cititi... Poate va conving si cu alte carti.

Asta-i deocamdata...

43 de comentarii:

Anonim spunea...

Eu chiar va recomand Obiecte Ascutite de Gillian Flynn-e exceptionala, merita citita! Nu prea am citit eu thirllere dar O.A. m-a socat. Stephen King a avut dreptate in privinta ultimelor pagini.
Mai am oleaca din Spionul lui Dumnezeu (aduce cu Ingeri si Demoni dar e si diferita din alte pct d vedere... cititi si vedeti!). Mai am cateva la Corint, una la Rao, si ma apuc si de Frida. Citisem in comentul lui assassin ca a vazut filmul Frida si e porcarie. Poate pt el e, dar pt altii nu! Si... totusi o carte nu se compara cu un film!
Mi-a placut enorm Blestemul Chalionului!

Anonim spunea...

Da' nici nu am zis ca gusturile se discuta :)
Eu am ajuns in situatia in care cumpar mai multe carti decat pot citi. Si asta in separanta ca odata si-odata voi avea timp sa ajung "la zi".
Eu cumpar de la Tritonic, Nemia, Rao, Lucman, Polirom, Humanitas si Amaltea - cam astea sunt numele mari.
Ce cumpar? SF, fantasy, thriller, politiste si asa-zisele istorice/de aventuri (Milka Valtari, Christian Jacq, Valerio Massimo Manfredi). De la All, pe langa toate cartile de Manfredi aparute la noi, am toata seria Publius Aurelius (5 lansate deocamdata). Plus cele trei din seria Inchizitorul, plus alte 2-3 titluri mai marunte.
De asemenea, am tot ce a aparut la Quality Books si Thriller (colectia de la Humanitas). Astept si continuarea de la Foc incrucisat de Nancy Kress(Lucman), am cele 5 carti Anne Granger (Nemira), cam tot ce aparut la Tritonic in materie de SF/fantasy (exclus autorii romani), iar de la Corint am cele doua carti de Tara Moss, plus cele trei din seria Vampirii Sudului). Plus multe altele.
Cam astea-s genu' de carti pe care le cumpar sau tanjesc sa le am.
Astept ca cineva sa lanseze si aici in Romania The Pearl Saga a lui Lustbader sau/si A Song of Ice and Fire a lui George R. R. Martin.
Dau (foarte) multi bani pe carti lunar, insa asta nu inseamna ca nu selectez cu (o oarecare) grija ce cumpar. Ma documentez daca nu cunosc sau am dubii privind calitatea unei carti, iar daca e vb de serie, iau in considerarea si seriozitatea editurii - nu imi place sa raman cu serii incomplete, din cauza ca editura respectiva a dat faliment sau nu le mai lanseaza din diverse motive.
Singura carte care m-a dezamagit crunt (si, repet, am sute cumparate intr-un an de zile) a fost Vanatorii de fulgere.

O precizare: aman sa citesc unele carti pana cand nu apar si restu' din respectiva serie, una din exceptii fiind Roata Timpului. Sunt satisfacut (si mandru) de ceea ce cumpar in general, iar ochii se desfata cand aluneca pe rafturi unde stau cartilor frumos ordonate.

Cre'ca gusturile mele sunt oarecum similare cu cele ale celor din categoria 25-30 de ani, studii superioare, salariu mediu/peste medie.

PS: Nu cumpar enciclopedii, deoarece daca am nevoie sa caut o informatie anume, o gasesc pe internet.
PS2: Ascult muzica, dezleg rebusuri (nu integrame si nu rebusuri tematice), ma uit la foarte filme, ma joc jocuri (si scriu review-uri pt. ele) - cu calatoriile stau ceva mai prost.

Cam asta sunt eu:P

Aspoiu spunea...

Retrag partea cu vizitele si comentariile, adica o sa fie.
In definitv, toti avem dreptul la opinie, la greseli, la cheltuit sau nu banii proprii , vorba aceea : asta-i ...

Aspoiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Aspoiu spunea...

eu am gasit aici multe chestii valabile care se pot aplica in mare parte editorilor.

http://sergiusomesan.wordpress.com/
2006/09/22/ghidul-scriitorului-de-sf/

Anonim spunea...

Ca sa fie clar: filmul Frida a fost facut dupa Hayden Herrera - "Frida: A Biography of Frida Kahlo".

Anonim spunea...

assassin:
1. de ce "exclus autorii romani"? am si eu o curiozitate... adica optiunea ta se bazeaza pe autorii romani in general sau pe vreo experienta particulara cu cei publicati la Tritonic (l-as adauga celor din colectia fiction.ro si pe Victor Dragomir care... daca citim thrillere, Stephen King etc. cred ca se incadreaza si el in context).
2. Vinatorii de fulgere. Unii au zis ca noi am scos doar doua carti valabile: Vinatorii de fulgere si Steaua Pandorei. Erau cititori de SF, clar.
3. "Cre'ca gusturile mele sunt oarecum similare cu cele ale celor din categoria 25-30 de ani, studii superioare, salariu mediu/peste medie." Daca ar fi asa, ar trebui s-o ducem excelent. Se pare ca te cam inseli. O intrebare: cine crezi ca citeste cartile de la Polirom si pe cele din Raftul Denisei?

Aspoiu spunea...

Nu e numai chestie de gusturi; din pacate cei mai multi nu cumpara carti de nici un fel (ma refer la beletristica)din urmatoarele motive:
1. cei mai putin "vinovatoi"
- nu au bani
- nu au timp
2. masa
- televiziune
- filme
- jocuri video
- internet (chat sau alte labareli)
3. cei mai vinovati
- incultii/prostii
- analfabetii
- lenesii

Asta e OMUL in RO, printre altele.

Anonim spunea...

Ce am cumparat eu de la voi:
Geoff Ryman - Aer
China Mieville - Consiliul de Fier, Cicatricea, Statia Pierzaniei
Neil Gaiman – Zei americani
Zelazny - cele 2 volume
Bujold - Blestemul Chalionului
+ cele 2 Dune

Ce o sa cumpar (atunci cand le veti scoate)
- Steaua Pandorei ambele volume (astept mai intai volumul 2)
- Zelazny - restul din seria Amber
- Bujold orice veti scoate.
De ce le-am ales pe acestea si nu pe restul? Motivele intr-o ordine aleatoare:
- autorul
- premiile primite de respectivul roman
- review-urile citite pe net despre respectiva carte

Anonim spunea...

Vorbind de autori romani - Retetarium / Costi Gurgu chiar mi-a placut, ma bucur ca am citit-o. Sper sa-l mai citesc.

Anonim spunea...

Si o precizare. Daca v-am criticat am facut-o pentru ca vreau sa cresteti. Pentru ca, cu cat veti creste mai mult, cu atat mai multe carti SF/F de calitate vom avea.
Oricum felicitari pentru blog si pentru curajul de a va "confrunta" cu cititorii.

Bogdan Hrib spunea...

Shauki, incearca POWERSAT al lui Ben Bova. E un thriller excelent.

Anonim spunea...

1. Ok, filmu' a fost facut dupa carte. Asta nu schimba faptu' ca resping din start ideea de a cumpara cartea respectiva. Am si spus (si exemplificat) ce genuri prefer.
2. Eu ziceam (ca si in comentariu' la prima "parte" din "300") de scriitori romani in general, de cei de dupa 1989 (am facut si o paralela cu filmele romanesti de dupa Revolutie)
a) prea putini cunoscuti/mediatizati.
Mi-e imposibil sa cre'ca nu sunt talente, cel putin in aceeasi proportie ca inainte de 1989 (statistica asta, bat-o vina). Ca n-am auzit eu de ele, nu e vina mea. E adevarat, nu intru pe site-uri/forumuri de profil cu/despre scriitori romani, da' asta din cauza ca nu am fost determinat sa o fac. Spuneam ieri ceva de educatu' publicului. Da, dom'le, daca exista asemenea talente, educati-ma! Educati-ma sa le gasesc si sa le apreciez (cumparandu-le cartile). Nu ma lasati in intuneric... E trist, foarte trist ca stiu mai multe despre Lee Child decat despre majoritatea scriitorilor de dupa 1989 pe care ati putea sa mi-i enumerati..
b) nu scriu comercial. Aici o sa detaliez ceva mai mult.
Din ce mi-a cazut in mana, am observat ca foarte putini au talent. Ca au sau nu, toti, da' toti dom'le, se afunda in tot felu' de brizbrizuri privind dramele vietii. Vreau dom'le o carte COMERCIALA. Vreau sa citesc un roman in care sa gasesc ceva asemenator cu Vampirii Sudului de la Corint sau Wheel of Time de la Rao. E chiar asa de greu? Pe langa faptu' ca le-am tot citit in copilarie imprumutandu-le de la prieteni/bibiloteci publice, poa' de aceea am cumparat in ultimu' an Ciresarii, Toate panzele sus, Caderea Constantinopolelui, Ioan Dan (ultimele doua serii le mai am si la parintii mei acasa, insa sunt jerpelite de atata citit - cel putin 15 ori, fara exagerare): vreau sa citesc ALTCEVA, nu tot felu' de ruperi literare in figuri in priverse domenii ale vietii, figuri care mai de care mai "smechere", figuri care, dupa ce se termina cartea, ma determina sa ajung la concluzia ca am pierdut timpu' de pomana.
Lee Child - Capcana Margrave si Robert Jordan - Ochiul Lumii. Doua carti care dpdv al formei nu se ridica la nivelu' echivalentilor lui Cartarescu din SUA. Uneori vocabularu' folosit e chiar limitat. Insa, dom'le, au un punct culminant, au personaje care evolueaza, au actiune, se intampla CEVA acolo. Ramai la sfarsit suprins de intorsaturile de situatie, uneori chiar "traiesti" alaturi de personajele respective - revenind la cartile romanesti, voi muri cu regretu' etern ca n-au gasit-o pe tipa din Toate panzele sus, desi de fiecare data cand o citesc sper ca o vor gasi...In schimb, cand vine vb de romani, raman cu sentimentu' "asa, si?" "am mai citit d-astea la kil", "cu ce m-am ales din cititu' acestei carti?" "sufletu' meu/mintea mea a vibrat macar o data, intr-un fel (placut suprins(a))?" Intotdeauna, de fiecare data cand voi reciti Rodica Ojog-Brasoveanu, voi astepta cu nerabdare confruntarile Melania-Minerva sau sicanele dintre Melania - Cristescu si Minerva - Dobrescu. E fantastic cum femeia asta (Dumnezeu sa o odihneasca in pace) a reusit sa scrie asemenea carti in plina perioada comunista si, mai ales, folosind un cadru romanesc comunist, sa conceapa asemenea personaje, sa bage chiar si un strop de SF (cartea cu tipu' care e zdrobit de tramvai si se reface miraculos sub privirile trecatorilor) sau sa creeze intorsaturi de situatie la fel ca in cartile de "dincolo" (cartea cu Minerva in avion pe urmele tortionarului nazist).
Prea ne e frica de cuvantu' COMERCIAL, cuvant care, din pacate, inca inseamna pt. multi "lipsit de valoare" (si din cauza domeniilor largite ca numar asupra carora se aplica aceasta eticheta numita comercial). Ceea ce e total fals.
3. Legat de Vanatorii de fulgere, dupa cum spuneam si in comentariu' anterior legat de Frida, gusturile nu se discuta. Mi s-a parut buna ca idee, da' slaba ca realizare: incalcita ca desfasurare a actiunii si prezentare a premiselor, precum si superficiala dpdv al personajelor. Pe scurt, fortand (putin), e un SF scris la kil, parte dintr-o categorie care isi gaseste echivalentu' la noi cand vine vb de scriitorii romani si ale lor domenii si drame ale vietii prezentate cititorilor.
4. Cine citeste cartile din Raftu' Denisei? Sunt aproape convins ca le citesc in majoritate femeile. De la 16 ani pana la 70. Nu as vrea sa intru in detalii, deoarece o sa generalizez si o sa apar cel putin drept misogin. O sa spun doar ca din cei care citesc Robert Jordan, cel mult 10% sunt femei. Iar barbatii nu cre'ca citesc astfel de carti, nu atunci cand au la dispozitie China Mieville, James Hadley Chase (astept sa am intr-o zi absolut tot ce a scris), Herbert (tatal si fiul), Obiecte Ascutite, cam tot ce a aparut in colectia Thriller la Humanitas, Stephen King etc. La naiba, inca se mai gasesc pe piata Michel Zevaco, Robert Ludlum si James Clavell - carti care au facut senzatie (si la noi) in anii '80-'90. Ma indoiesc ca mai multi barbati si nu femei au cumparat cartile lui Cartarescu, in special "De ce iubim femeile". De asemenea, nu vad barbati cumparand cartile erotice de la editura Trei...

Fac si eu cateva precizari:
1. Daca mi-am exprimat niste critici, sub forma unor sfaturi si sugestii, am facut-o pt. ca imi pasa. Da, a ajuns sa imi pese de editura Tritonic. Si asta datorita lui China Mieville, Obiectelor ascutite, lui Neil Gaiman etc., mai precis fiindca ati scos carti SF bune, noi si apreciate pe plan international. In nici un caz din cauza LIT, Publicistica sau Spionul lui Dumnezeu...
2. La stand la voi, la Bookfest, am vazut parca niste semne de carte. Nu stiu daca se dadeau gratuit sau doar daca cumparai carti, insa ele n-au existat intre paginile cartilor pe care le-am cumparat in ultimu' an, mai mereu din prima zi cand au aparut in librarii (si vizitez periodic si asiduu librariile atunci cand ma intereseaza ceva, carte sau editura). Polirom are semne de carte (Mika Waltari, Eiji Yoshikawa) sau Humanitas (toata colectia Thriller).
3. Am rasfoit prin librarii cele doua aparitii (parca doua sunt) ale revistei Fiction.ro. N-am inteles nici pana acu' dc tre' sa dau eu BANI ca se le cumpar, cand ele contin fragmente din carti, plus cateva detalii despre autori si cartile respective. Repet, dau (foarte) multi bani pe carti lunar, insa din principiu nu voi cumpara niciodata astfel de "initiative". Pai daca o sa cumpar cartea respectiva, dc sa mai dau alti bani ca sa citesc fragemente pe care deja le-am platit ca sa le citesc? Pt. informatiile respective? Pai, daca vreau sa aflu ceva despre autor/carte, caut/gasesc pe internet. Ceea ce este cu adevarat grav este ca ele nu sunt incluse din start intr-un pliant sau o postfata la cartea respectiva, adica GRATUIT. E treaba voastra sa ma educati/informati pe mine in mod gratuit, investitia voastra urmand sa fie scoasa sub forma banilor pe care ii voi cheltui suplimentar atunci cand ma atasez de scriitoru'/seria/colectia/editura respectiva. Cum adica sa dau eu bani in plus sa gasesc informatii (majoritatea gratuite pe internet) care sa ma fidelizeze? Mi se pare o aberatie enorma.

Anonim spunea...

Multzam fain pt recomandare Bogdan. Am sa vad cum fac... vara asta e plina de carti de la toate editurile. Sper sa am timp de toate!!

Jen spunea...

assassin, daca am incercat sa citesc jordan si nu mi-a placut, intru in 10% sau in restul de 90%? :P chiar am incercat, pe bune. mi-am facut rost de carti in engleza. am un prieten care e mare fan. si n-am putut sa trec de jumatea primului volum, mi s-a parut tolkien reciclat. in orice caz, mi-am promis ca o sa mai incerc o data si o sa il termin, sa nu imi formez o parere pe baza a ceva incomplet.

ice and fire e anuntat de la gaudeamus la nemira... dar nu am mai vazut nici o miscare.

a, da, si mike zicea ca filmul frida a fost facut dupa alta carte, nu asta de la tritonic.

in rest nu pot sa zic mare lucru, pentru ca probabil o sa fiu acuzata ca nu-s impartiala :) in orice caz, targetul nu poate fi determinat din 10 comentarii pe blog. mie mi-au placut super mult vandermeer si link (care s-au vandut mai prost), mi s-a parut obositor mieville (care se vinde), n-am putut sa sufar pandora si m-au plictisit dune-urile. daca editura ar lua gusturile mele ca fiind un bun indicator pentru public ar iesi in pierdere...

Anonim spunea...

Gusturi, gusturi si iar gusturi :) . Mi-a placut Veniss underground/Jeff VanderMeer insa-l prefer pe M. John Harrison/Viriconium. Iar Mieville mi s-a parut savuros de-a dreptul. Si Retetarium/Costi Gurgu - n-a c-o spun din nou.

Anonim spunea...

oops, _na_ c-am spus-o..

Anonim spunea...

Acum am descoperit acest post, asa ca imi voi oferi plangerea si sugestia aici.

Plangerea nu este cu lacrimi, este mai degraba la nivel de grimasa si este legata de numele propriu-zis al editurii. Pentru ca este usor-SF si nu de literatura generala. De asemenea, nu este simplu. "Tritronic", "Trotonic" - am trecut prin nenumarate variante de-a lungul experientelor ce implica interactionarea cu un angajat al magazinului in incercarea de a iti rezolva puzzle-uri de locatie, de gen "...unde este raftul cu T...?"
Iar audienta generala probabil va asociaza cu SF&F, din cauza primelor aparitii cu numele aceasta. Atentia le-a fost capatata cu "ita, o editura noua" si apoi eventual "le cah!", ceea ce reprezinta o problema pentru ca va forteaza sa le recaptati atentia cu lucrurile noi si diferite. Si atunci va trebuie reclama, mai directa, mai agresiva, nu relaxata.

Asta plangerea. Acum sugestia. Ati putea sa "fortati" reintoarcerea cumparatorilor publicand serii. Si atunci, cineva prins de volumul 1 va avea un motiv in plus sa va dea banii pentru urmatoarea carte. Ceea ce deja este un plus fata de "cum le zicea?". De asemenea, ma refer la serii lungi, sapte, opt volume. Un "Malazan Book of the Fallen" al lui Steven Erikson de exemplu, o serie suficient de alerta si diferita de obisnuintele de factura Tolkiana, de care poate deja cititorii au obosit. Problem,a este ca majoritatea seriilor calitative sunt fantasy. Cu exceptii evident, de genul Dark Tower al lui King. Nu stiu ce parere puteti avea despre o asemenea treaba.

Si legat de comportamentul meu fata de editura, as zice ca este foarte frumusel, deci nu trebuie facute probleme. V-am descoperit cu Mieville, si v-am cumparat cartile, toate trei, de doua ori si v-am recomandat cu succes la tot felul de cunoscuti si amici. Pentru ca imi placuse Mieville, citisem The Scar cu ceva timp inainte si apoi trezita pasiunea am cautat Perdido si Iron Council (atunci cand i-a venit timpul) si le-am luat. Si apoi celelalte doua ale lui Mieville. In orice caz, m-a bucurat enorm sa il vad tradus si la noi si asta mi-a trezit interesul in aceasta editura. Am cumparat multe cu toate ca de mare parte deja ma lovisem, de la Bishop la Vandermeer la Gaiman si apoi altele. Din...daca doriti, simt civic. Traducerile nu mi-au placut insa, Gaiman era mai usor insa Mieville si Vandermeer - olala, permite-ti sa zic "le cah!". In rest insa, citite sunt.

In concluzie, va urez sa aveam parte de un proces de diviziune celulara si sa fie mai multi ca mine, ce va cumpara regulat, mai mult sau mai putin tot ce scoateti. Uneori, chiar de doua ori.

Succes.

Jen spunea...

H, si Dark Tower tot fantasy e :P Ce nu ti-a placut la traducerea lui VanderMeer? Eu nu sunt 'fana' a traducerilor (in general citesc in engleza), dar asta mi s-a parut chiar misto.

Anonim spunea...

Sper ca pina la sfirsitul anului sa apara primul volum din seria lui Steven Erikson.

Anonim spunea...

Jen, ma refeream la fantasy in modul "clasic" al definitiei :P Adica nenici in chiloti si cu breton ce alearga de colo colo speriind oameni cu sabiile lor.

Vandermeer are un stil prea specific ca sa fie usor de tradus. Tocmai asta este problema, nu e vorba ca traducerea este eronata, sau gresita, ci pur si simplu nepotrivita. In romaneste, sau cel putin in forma data de traducator, suna un pic ridicol, nepotrivit, fals, fortat. Iar ca sa fixezi o problema ca asta iti trebuie cineva apropiat scriitorului ca si mod de gandire, foarte abil in scriitura, iar rezultatul este in aceeasi masura o carte bine tradusa si o carte noua.

michael: Weeee! :) Felicitari.

Anonim spunea...

Super ma bucur ca o sa apara seria lui Steven Erikson dar deocamdata eu personal astept The Darkness That Comes Before si sper sa apara vara asta

Anonim spunea...

jen, tu esti o exceptie si stii bine asta. Femeile nu prea citesc fantasy/SF, dupa cum barbatii nu citesc titlurile din Raftul Denisei sau Sandra Brown. Nu e vb misoginism, discriminare sau alte tampenii. Sunt doua sexe diferite, deci e normal sa aiba uneori (in anumite domenii) interese si preocupari diferite.
Lansarea unor carti/colectii/serii se face nu numa' in functie de target-uri de varsta sau educatie, ci si in functie de sexu' cumparatorilor.
Chiar si unii scriitori scriu carti avand in vedere doar (sau majoritar) targetu' feminin sau masculin.

Anonim spunea...

"Femeile nu prea citesc fantasy/SF"
nu, serios? stiu eu vreo doua cenacluri sf pline-ochi de muieret!

Anonim spunea...

Care procentual reprezinta cat din numaru' total de cititori roamani de SF? Dar din numaru' total de cititoare (de orice carte) din Romania?

Anonim spunea...

assassin: chiar vrei sa numaram? cite femei citesc sf? da' citi barbati? mai ai chestia aia: barbatii citesc sf, femeile citesc din raftul denisei. adica barbatii aia care citesc sf n-au citit vonnegut asa, in general, nu? adica inclusiv cele 2 romane din raftul denisei. barbatii n-au citit jurnalul lui anais nin, nici macar povestirile erotice ale ei. barbatii nu citesc stefan heym, salman rushdie, anthony burgess, naghib mahfuz, antonio lobo antunes, william golding, ismail kadare, paul auster, carlos fuentes, yasunari kawabata, john updike... tu ai citit vreo carte din raftul denisei inainte sa vorbesti? sau macar te-ai uitat pe vreo lista cu carti aparute in colectia aia? sau doar ti-ai imaginat ca daca o cheama denisa... publica doar literatura roz? stii ce carti a mai publicat la viata ei? o cheama denisa comanescu. sint convins ca ai citit si tu carti publicate de ea, fie la univers, fie la polirom - daca la humanitas nu. iar daca nu... hm... stiu eu? ce sa mai zic? nu mai zic nimic.

Anonim spunea...

Vizitez librariile foarte des, destul de mult incat sa vad ce carti se cumpara si cine cumpara. Iar in cercurile in care ma invart eu, prietenii mei sunt interesati de romane de actiune, thrillere, politiste, SF, fantasy, istorice si de aventuri.
1. Ieri, pe la ora 16, in fata mea la coada casa la Libraria Noi erau trei femei, fiecare cu cel putin o carte de la Humanitas in mana, iar in spatele meu era un tip cu Ring 2. O jumatate de ora mai tarziu, eram la Libraria Humanitas Kretzulescu, colt cu Victoriei. In fata mea un tip cu un thriller de la Rao si o cucoana cu un atlas al Romaniei.
3. Peste o alta jumatate de ora mai tarziu eram la Libraria Eminescu (cam gol la ora aia), unde o femeie si doua tipe erau lipite de standu' Polirom.
4. Apoi, in drum spre metrou Universitate, la unu' din standurile alea cu carti vechi erau doua cucoane. Ghici la ce se uitau? La carti de Sidney Sheldon (chiar am auzit-o pe una cum se plangea ca nu gaseste nustiuce carte).

Intr-o lume in care timpu' e din ce in ce mai pretios, iar tentatiile ca TV-u' si jocurile video au ajuns la maturitate, nu e de mirare ca gusturile oamenilor s-au diversificat si specializat in acelasi timp. Nu-i usor pt. majoritatea oamenilor sa dea 600k saptamanal pe doua-trei carti de care nu stiu mai nimic.

Revenind, adevaru' o fi pe undeva la mijloc. Admit asta, insa eu vb din ce vad si ce cumpara cei din juru' meu.

Anonim spunea...

Sa nu fiu inteles gresit. Eu n-am nimic impotriva ca femeile sa citeasca SF, fantasy sau politiste. Dimpotriva, m-as bucura foarte mult sa se intample asta. M-as bucura, de fapt, ca lumea in general sa citeasca mai mult.

Anonim spunea...

@assasin: esti cam misogin frate...mai citeste si altceva in afara de sf@f...michael stai linistit ca acele nume s-ar putea sa nu-i spuna nimik si asta este trist...baiatul este din teapa celor care zic sf@f rulez restul e nashpa...asa cum sunt si criticii din romania care au zis ca ei nu citesc sf...

Anonim spunea...

Nici eu nu prea citesc altceva in afara de sf&f; pentru ca nu prea am timp - iar atunci cand am, citesc sf&f, pentru ca asta-mi place. Si acum am vreo 5 carti (sf&f) care asteapta sa fie citite. Probabil la pensie o sa citesc si altceva, presupunand ca o sa ajung la pensie - presupunand ca atunci o sa am timp liber.

Anonim spunea...

anonim, dispari, esti doar un troll, n-ai inteles nimic.

Anonim spunea...

assasin...barbatii nu citesc cartile din raftul denisei?...funny...:))...scoasa din putul gandirii...

Anonim spunea...

poate in lumea paralela in care traiesti tu...cu troli, elfi, zane, bla, bla, bla...

Anonim spunea...

Bai, terminati-o!! Sunteti culmea. Assassin, anonim are dreptate. Ce tot comentezi ca alea din Raftu` Denisei sunt doar pt femei? Uite, iti dau ca exemplu 3 carti pe care le-am citit eu: Memoriile unei Gheise, In compania curtezanei si Intreaba Praful. Si iti spun eu ca nu sunt DOAR pt femei. Anonim are dreptate. Ia si citeste ti tu alte genuri. Ai sa ramai numa cu SF-urile astea. Nu e rau... poti citi ce vrei, important e sa citesti. DAR... totusi... ia si mediteaza!

Anonim spunea...

shauki, faci ca trollu' de dinaintea ta: imi pui vb in gura pe care nu le-am zis. Nu am spus ca Raftul Denisei e DOAR pt. femei. Esti invitatu' meu sa vii cu citatu' exact.

Si nu inteleg dc aceasta impresie ca citesc doar SF. Wtf, chiar am scris mai sus, pe aceasta pagina, cam ce citesc ACUM. Vreti sa discutam si despre ce am citit in ultimii 15 ani?

Cine a zis ca n-am citit cate ceva din Raftu' Denisei sau alte colectii similare? Memoriile unei gheise a fost OK, Intreaba praful a fost de toata jena, iar Teroristul de John Updike a fost chiar misto. Urmatoarele pe lista sunt Ultimul cabalist din Lisabona si Pianul mecanic. Apropo, Anais Nin nu m-a atras deloc. Sa continuam?

Apropo, sunt curios cati ati citit cel putin 3 titluri din colectia Eroscop si daca intentionati sa cititi (cumparati) si altele. Va place Pascal Bruckner?

Anonim spunea...

Eu zic sa tii cont ca aici mai intra poate si copii. Lor nu cred ca le este indicata coletia Eroscop. Mai tre` sa creasca.

Ma bucur ca ai citit si alte carti.
Mie mi-a placut Intreaba praful. Iar filmul a respectat cartea, ceea ce in ziua de azi nu prea mai exista la ecranizari.

Jen spunea...

din pacate cred ca assasinul are dreptate, statistic vorbind. asa, off the top of my head, cunosc mai multi barbati care citesc sf&f decat femei. asta nu inseamna ca sunt putine femei care, ci doar mai putine.

shauki, copiii au acces la tot internetul si la librarii. daca ii intereseaza colectia eroscop o sa dea peste ea, nu vad de ce i-am 'proteja' noi aici.

Anonim spunea...

jen, asta am spus si eu. Anumite genuri sunt citite majoritar de persoane de sex feminin, altele de persoane de sex masculin. Nu am infierat aceasta constatare si nici nu m-am declarat partizan al ei.

Mickey spunea...

Hmm...multe pareri pe aici...mi se par ciudate daca nu penibile comparatile de cititori/cititoare care (nu) citesc SF&F sau Sidney Sheldon, S. Brown...Era o vorba care spunea ca gusturile nu se discuta!Aici se pare ca nu tine multa lume seama de ea.Fiecare din noi are un gen/mai multe genuri literare care il atrag.La un moment dat citesti si altceva decat ce citesti de obicei sa vezi daca poti sau daca iti place.Apoi poti sa il abandonezi extrem de subit.

O chestie care m-a deranjat la Domnul Hrib a fost cea cu cititorii de SF&F sa mai citeasca si altceva...sincer restul genurilor care apar pur si simplu nu atrag lumea...romanele gen "Dan Brown" care invadeaza piata din ce in ce mai mult (genul detectiv-istoric) mi se par PREA rasuflate...o carte despre Frida nu ma incanta absolut deloc iar seria cu LIT nu vad de ce sa sara in ochi cititorilor SF&F...pentru acest gen putine carti reusesc sa atinga "papilele gustative" incat sa treaca de "selectia" riguroasa! Imi pare rau daca am parut putin "incisiv"!

Long live FICTION.RO!!!

Anonim spunea...

"sincer restul genurilor care apar pur si simplu nu atrag lumea" - si eu care credeam ca editurile romanesti traiesc tocmai din "restul genurilor"...
"seria cu LIT nu vad de ce sa sara in ochi cititorilor SF&F" - colectia LIT nu a fostfacuta pentru cititorii de F&SF. pentru ei avem fiction.ro
in rest... toate bune!

Anonim spunea...

Michael am si eu o intrebare. Stii cumva daca va publica vreo editura romaneasca trilogia lui John Varley - Titan, Wizard, Demon?

Anonim spunea...

imi pare rau, nu stiu nimic despre publicarea lui john varley in Ro.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspuns.