11 iunie 2007

Adio Bookfest 2007 !

Evident ca nu am reusit sa scriu despre sambata si duminica separat. Asa ca va fi la gramada. Nu am scris pentru ca nu am avut pe ce, dar mai ales nu am avut timp. Weekendul a incercat sa compenseze vinerea fara vizitatori.
Acum s-a dus.

La sfarsit am avut un gust amestecat:
1. mai putini vizitatori pentru ca nu au aflat despre targ sau pentru ca oamenii au reinceput sa cumpere din librarii si nu vor sa se mai inghesuie prin culoare inguste, siroind de transpiratie si acoperindu-si buzunarele de vizite nepoftite?

2. nu a fost inghesuiala si unele voci spuneau ca de fapt a fost lume destula dar parea putina pentru ca erau culoarele largi... Fals! Culoarele au fost largi si asezarea standurilor mai eleganta, totusi au fost FOARTE PUTINI vizitatori!

3. s-au vandut cartile scumpe (la noi cele 3 hardcovere: Frida, Obiecte ascutite, Spionul lui Dumnezeu), nu cele ieftine sau foarte reduse. Clientii nu pareau ca se zgarcesc la bani si reducerile mari nu cred ca au fost un criteriu in cumparare / vanzare.

4. mi-este teama ca vremea targurilor de carte, in forma de pana acum, incepe sa piara.

5. lipsa unor outdoor-uri si, probabil, a unui autobuz (cursa speciala), ca la Gaudeamus, a redus si mai mult numarul de vizitatori - cumparatori.

6. seriile lungi sau pachetele cu trilogii (China Mieville) au avut succes.

7. nu stiu care a fost marea lovitura a targului... Nu cred ca a fost vreuna, desi Paralela 45 a declarat ca a vandut 1400 ex din Mormantul lui Isus - greu de crezut: 1 carte la fiecare 2 minute!!!

8. sf-urile noastre au fost super, dar pentru ca cititorii nostri se ciocneau de Nemira la intrare, ajungeau la noi cu plasele pline si ramaneam cu promisiunile: cumparam din librarii sau direct de la editura.

9. Am obosit! Mai scriu si maine! Am avut si curentul oprit vreo 3 ore - un vecin isi face vila!!!
Vom reveni!
Asta-i...

12 comentarii:

Anonim spunea...

Am trecut si eu pe la standul vostru, insa nu a avut ce sa cumpar; hai sa va spun de ce:

- Paladinul sufletelor/Lois McMaster Bujold? Nu.
- Semnul unicornului/Roger Zelazny? Nu.
- Fifty Degrees Below/Kim Stanly Robinson? Nu.

Pai pe restul deja le am, le-am cumparat cum au aparut. A, da, aveati Steaua Pandorei - dar n-am vazut decat primul volum, asa ca m-am abtinut (si probabil ca o sa ma abtin de data asta pana ce apare si vol. 2). Daca la seria Amber inteleg ca-s prea multe ca sa apara toate deodata - 2-3 volume se pot scoate. Sau cel putin - 2-3 volume eu pot sa le cumpar :)
Ca mi-am amintit - ia uite ce scria in roadmap-ul vostru (de la Gaudeamus?):

2007
- februarie - Elantris, Blestemul Chalionului, Carbon modificat
- martie - 9 printi din Amber, Armele din Avalon, Quantico
- aprilie - Pulbere de stele, Paladinul sufletelor, Orasul sfintilor si al nebunilor
mai - Steaua Pandorei, Semnul unicornului, Vanatoarea de capete
- iunie - Intunericul de dinainte, Vanatoarea sfanta, Un-lun-dun

Sper sa recuperati.

Anonim spunea...

Exact, dupa cum am mai spus, si eu aveam cam toate cartile cumparate in primele zile cand au aparut in librarii. Asa ca am luat doar Obiecte Ascutite si Powersat. Repet, Frida si Spionul lui Dumnezeu nu ma intereseaza.
Ma asteptam la niste titluri absolut noi, macar doua-trei, care sa fie si oferite cu reducere cu ocazia acestui eveniment.

Pe langa faptul ca lumea a inceput sa cumpere din librarii tot mai mult (nu mai are rabdare sa astepte Bookfest, desi, recunosc, unele reduceri au fost substantiale, si nu numai la editura Tritonic - prilej pt. unii sa se zgaraie pe ochi gandindu-se cat ar fi economisit), un alt motiv este slaba promovare a cartilor. Practic, in afara de internet, aceasta promovare lipseste din celalalte canale media. Pacat.

Anonim spunea...

Si pe mine m-ar interesa daca vor mai aparea "Elantris" de Brandon Sanderson si "The Darkness That Comes Before" de Scott Bakker.

Anonim spunea...

pt mine se confirma ideea ca se vand cartzile care arata bine si sar in ochi in detrimentul cartilor bune dar editate economic.

Bogdan Hrib spunea...

Stimati domni, aveti perfecta dreptate dar:
- lipsa promovarii ve alte canale decat media este un enunt fals. Tritonic a avut reclama in multe publcicatii ca 24-Fun, 7 Seri, 22, Time Out, Cotidianul, etc. Au fost insa promovate cartile de tiraj mare si pe care am contt foarte mult, adica hardcoverele si cele 2 Dune.
- despre noutati in postul de azi... asta-i...

Anonim spunea...

Sa nu va faceti ca ati uitat de "Nevasta calatorului in timp" (Audrey Niffenegger)! Ma supar! Dar e adevarat ca-mi trece daca o inlocuiti cu "Viata lui Pi" (Yann Martel). Haideti, va rog eu, macar una din astea doua!

Bogdan Hrib spunea...

Nevasta calatorului... va aparea in septembrie in Tritonic Premium. Sper ca va fi totul ok!

Michael Haulică spunea...

Viata lui Pi a aparut deja la alta editura. De citiva ani.

Anonim spunea...

Era vorba ca "Nevasta calatorului in timp" va aparea in colectia fiction. V-ati schimbat planurile? Colectia premium aduce venituri mai mari?

Michael Haulică spunea...

1. Sint carti care merita un format mai "de lux" sa zicem, avind un potentia mai mare, o masa maimare de cititori careia i se poate adresa. Cartea lui Niffenegger intra in aceasta categorie. Si da, colectia Premium se vinde mai bine.
2. Pentru Abra Gham: Viata lui Pi a aparut astazi in Cotidianul.
3. ix: pai au aparut 2 volume din Amber... (ziceai ca "2-3 volume eu pot sa le cumpar"). Volumul 3 a venit de la tradus, s-a facut si redactarea. Si da, vom recupera pina la sfirsitul anului acele titluri.
4. assassin: chiar lipseste promovarea din celelalte medii in afara internetului? Sint atitea publicatii in care apar reclame, prezentari, recenzii. Posturi de radio. In ultima luna am fost prezenti (prin diversi reprezentanti) intr-o multime de emisiuni tv. Si, oricum, nu pentru TOATE titlurile se prevad bugete mari pentru promovare. Nimeni nu face asta.
5. anonim: traducerea la Darkness e pe sfirsite, la Elantris mai dureaza.

Anonim spunea...

michael, am cumparat primele doua volume din Amber de cum au aparut. Pe bune, eu chiar va cumpar :)

Anonim spunea...

Nevasta-mea-mi parea snoaba cumparand ziarul cu carte...ziar pe care-l arunca fara sa clipeasca.... M-ati facut curios de acest autor si de aceasta viata a lui Pi. Sa vedem...mi-e pofta de ceva bun.

Revin la sfarsit.

Razvan