11 aprilie 2007

Cui ii este frica de SF&F

Stateam ieri dupa o sedinta lunga cu departamentele - distributie, productie si editorial - si ma gandeam cine cumpara, cum cumpara, de ce cumpara si cand cumpara carti din astea de le zisei : SF & F (sau horror, istorii alternative, fantasy contemporan, hard sf si multe alte specii si subspecii pe care le gasiti asa cum mai ziceam / scriam o data (demult) la www.bn.com sau mai nou la www.imaginastore.com)
Mike vorbea de nucleul dur - cei 200 (pana si la Termopile au fost mai multi!) si de cei pe care trebuie sa-i castigam dintre cei nehotarati (astia fiind vreo 5000). Marinela vorbea de cei putini care intra in librarii si despre oferte speciale, prezentare mai eficienta, vizibilitate la rafturi si seriozitate in plati (aici e greu cu librarii mari si mici...), despre tiraje cumpatate si titluri alese pe spranceana. Mireille sustinea spatiul virtual - librarii pe net, siteuri de prezentare, disconturi consistente. Eu voiam tiraje mari care sa inunde piata. Multe titluri in cantitati mari...
Apoi am discutat despre autori clasici si debutanti, despre cat conteaza premiile (putin pentru cititorul obisnuit, nespecializat; mult pentru cei pasionati!), despre reclama agresiva in toate publicatiile, pe toti peretii - care costa de nu va imaginati...!
Toti aveam dreptate...
Grav este ca nimanui nu-i este frica de SF & F. Asa cred. Unii il stiu si il apreciaza. Parca numarul lor creste, dar cam incet. Altii cumpara ceea ce vad si aud... Altii cumpara pentru ca iubesc volumele Tritonic (sunt putini, dar buni!)
Si atunci care-i problema?
Publicatiile literare care nu scriu despre aceste carti?
Neinformatii care cred ca inca se scrie despre roboti umanoizi cu beculete si antenute?
Cred ca ar trebui in Romania sa renuntam la S-ul din SF...
Am batut campii, nu-i asa?
I-as zice: Escape to Fiction...(e corect? ca engleza mea e suferinda...) Fuga de realitate, evadarea din lumea reala - cine nu si-o doreste?
Asta-i...
PS De fapt nu stiu despre ce am vrut sa scriu aici. Cred doar ca am o durere de cap groazanica, afara sunt nori cenusii, nu mi-am baut cafeaua...

11 comentarii:

Anonim spunea...

problema e strict de prejudecata, transmisa in general de la generatziile vechi spre cele noi. Cele vechi fiind cultivate in comunism cu simtzul concretului si al realismului si al concentrarii spre nevoile din partea e jos a piramidei. Dincolo de asta, pana acum 20 de ani, publicatziile de gen apareau ca nuvele razletze prin almanahul Femeia, intre o poza a Conducatorului si un articol despre croshetat (acolo am citit prima povestire de Asimov :), iar in cel mai bun caz, cate un volum razletz pe la o editura sau alta. Iar dupa Revolutzie au fost promovatzi ca SF o serie de autori care au descurajat rapid pe cei deschisi la nou care cautau literatura solida in domeniu.
Si asa ajungem ca si azi, 9 oameni din 10, care vad un semn cat de mic de "SF" pe un volum, sa arunce cate o remarca dispretuitoare "carti cu extraterestri" si sa intoarca capul.
Prejudecata asta, ca orice alta forma a ei, se indeparteaza cu marketing inteligent, bani multi si rabdare. Dar pana acolo mai avem :)

Anonim spunea...

eu cred ca reclama e cea care lipseste in spatiul SF&F,apoi distributia[eu in Deva gasesc tritonic la 2 librarii].Una din ele e Diverta care suprataxeaza cartile Tritonic[astazi am cumparat "9 printi din Amber" cu 20,7lei,cu stupoare la celalta librarie era 17 lei]Eu cumpar prin posta de la "prietenii cartii" si cred ca o comanda prin net si care sa ajunga imediat dupa tiparire ar fi o solutie foarte buna.Reclama face foarte mult.Si eu cred ca nucleul dur depaseste Termopile.Oricum rezistati pe baricade si la mai mult SF.

Spadez spunea...

volumul 3 din Amber la Bookfest nu ?

Anonim spunea...

poate ar trebui s-o traga cineva de mineca pe diverta asta, tanti, esti cam obraznica, nu crezi? iei cite procente iei si mai umfli si pretul cartilor? cum naiba? ai voie, ca sa zic asa?

Aron Biro spunea...

Cititorii astia sunt de 2 feluri: informati si impresionati. Informatii iau decizia de cumparare de pe internet, citind recenzii, vizitand siteul editurii etc. La ora asta tritonic nu prea exista pe internet in afara de cercuri inchise, nu are site, nu are search, nu are spatiu in care fanii sa schimbe pareri, recomandari etc.
Impresionatii iau decizia de cumparare dupa impactul copertii. La capitolul asta, pana la Frida si Dune, tritonic nu exista (in Diverta de la Cluj cel putzin). Trebuia sa stii de altundeva sa cautzi cartile la capatul raftului SF unde troneaza Nemira cu cotoarele lor de colectzie. Eu am auzit prima data de tritonic cand n-a incaput Viriconium in raftu ala si l-au afisat cu coperta in afara. Apoi am venit pe net sa verific si n-am gasit nici un site. Impresionatzii nu citesc cotoare din rafturi, ei scaneaza cu privirea si se opresc acolo unde vad culoare, tzatze (editura 3) sau shablon repetitiv de colectzie (nemira, polirom). In plus, 1 din 2 copertzi tritonic nu au nici un impact.

Anonim spunea...

Desi nu-l contrazic pe antevorbitorul meu (dar la partea cu site-ul chiar are dreptate), uite ca mie-mi place formatul Tritonic - si-l prefer "uniformei" de la Nemira.

Bogdan Hrib spunea...

Din nefericire investitia in publicitate (imagine) este enorma si trebuie sa dureze mult. Ne straduim cum putem.
Radu - daca este asa problema e grava. Te rog fa o foto cu pretul respectiv si trimite-o la distributie@tritonic.ro. Nu stiu cum si de ce... Vom verifica. Multumim de incurajari. Inca rezistam...
Spadez - speram chiar un pic mai devreme. Oricum vor fi surprize.
V - Diverta are aproape politica de monopol. Au cele mai multe si mari librarii. Fara concurenta...
Aron - partial de acord. Pana la Dune si Frida a existat Mieville si Gaiman. Au mers bine. Dune are marca si a avut reclama. Frida a avut cea mai mare campanie de marketing / promo din istoria Tritonicului - si tot nu s-a vandut ca Belle de... Asta e! Cred insa ca imaginea s-a construit si cu volumele academice cre se vand de vreo 1o ani... Si cu o politica de distributie, productie si promovare un pic mai agresiva. Din nefericire nu avem oameni destui si nici finantari... Ne chinuim cu ce putem. Despre coperti - parerile sunt impartite.
Oricum scrieti si vom tine cont...
Asta-i...

Bogdan Hrib spunea...

Uitasem!
Pe net, multumita lui Mugur am alimentat imaginastore.com si pregatim o librarie mare: bookmarket.ro. Abia apoi site-ul de prezentare tritonic.ro. Cu parere de rau pana atunci doar blogul. Asta-i...
(N-am alta solutie, chiar daca nu va place de mine... Hi hi hi)

Spadez spunea...

vorbind de coperti, copertile la Amber putea fi si mai bune,insa,INSA,nici asa nu e rau

Anonim spunea...

pretul l-am aruncat,mie nu-mi plac preturile lipite pe carti[plus ca nu vede nici nevasta cat dau pe SF]dar acum am verificat si pretul de la Mr. Norrell de la rao[pardon de reclama]si e mai mare si acolo decat il afiseaza ei pe site,eu va pot da nr. de la libraria diverta din Deva :0354/402869[daca vreti sa investigati];oricum povestea este "a la RO":pe carte era trecut pretul 19.61 si cand am ajuns la casa mi s-a spus ca e gresala,ca e 20,7,ceea ce m-a pus pe ganduri.Oricum imi doream cartea si am luat-o fara foarte multe comentarii.Drum bun si cat mai multe carti de calitate.Radu

Bogdan Hrib spunea...

Spadez- merci.
Radu - am dat in cercetare problema
Scuze plecam in Albion...Asta-i...