25 martie 2007

Insemnare de duminica

Nu stiu despre ca sa scriu. Iar si iar carti...
Despre cartile noi, cartile vechi, cartile concurentei - din ce in ce mai multe si mai bune, despre targuri si reduceri, despre primavara ploioasa sau despre singuratatea editorului de cursa lunga...?
Aste-a sunt, cum zice americanu', bullshit!
Balarii!
O tanara de 22 de ani neimpliniti imi povestea acum 2, 3 zile despre fratele ei care nu a citit niciodata o carte. Ea citeste 2 pe weekend. Tot acea domnisoara imi spunea ca in scurt timp (nu a precizat daca "scurt" inseamna 3, 5 sau 10 ani!) cartea va ramane un lux al pasionatilor...
O colega de breasla si suferinta imi zicea cu zaduf acum o saptamana ca ne-am ales si noi un domeniu de afaceri cam chinuit, suferind si, mai ales, obosit.
O agenta literara din strainatatea apropiata ne-a trimis acum 5 zile un email (tuturor editorilor) explicandu-ne ca termenul de plata al drepturilor de autor va trebui sa se mai reduca - pentru ca acum piata vinde bine. O alta agenta tot de afara ne anunta ca suma minima pentru un contract pleaca de la un numar cu minim 4 cifre...
Orice revista deschizi gasesti o rublica de carte - recenzii mai mici sau mai mari, mai destepte sau mai seci... Reclame la carti pe pagini intregi...
O carte apare in Romania la fiecare ora. In SUA la fiecare 5 secunde. Despre tiraje insa nu se spune prea multe... Si nici despre pret...
Oricum sa nu credeti nimic din ceea ce am scris mai sus, sunt doar inventii de duminica dupa masa, in loc de o cafea, o tigara si un coniac mic si bun.
Nu stiu ce sa mai scriu. Asta mi-a venit. Unde o fi adevarul?

12 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt oameni care citesc mult , unii care citesc putin si altii care nu citesc deloc. Sunt unii care cumpara multe carti, altii cumpara cateva pe an si altii care nu cumpara deloc. Asa a fost si pe vremea lui Ceasca si pe vremea lui Ramses.
Ce se poate afirma fara teama de a gresi ?
Ca in cativa ani numarul editurilor din Romania va scade (nu cred ca vor ramane mai mult de 25-35) si implicit si numarul titlurilor editate. Iar publicul, saturat de televizor si alte surse de informare-furajare-indobitocire in masa, se va orienta din nou catre carte.
Iar daca nu s-a orientat inca.... e vina editurilor. Foarte putine isi promoveaza cartea si autorii. Multe edituri se multumesc sa faca o lansare la Carturesti sau Diverta si promovarea e gata.
Cu ce o fi relevanta promovarea asta pentru cititorul din Constanta, Oradea si Bihor, nu stiu.
Dar, oricum, e o discutie lunga si in nici un caz de purtat pe blog.

Anonim spunea...

Bolnavii de carte devin din ce in ce mai rari Bogdane,nu din cauza televiziei,nu din cauza internetului ci din cauza timpului prea scurt.O scuza buna, decenta si-o stare tragica.Ma uit in jur comparind ce citeam noi si ce citesc copiii ,tinerii chiar adultii.Hm, mai nimic, uneori chiar nimic.Nu stiu cum e la voi, dar la poporul cartii avem o singura carte si pe-aia o citesc religiosii, Torra.In rest? Aparitii multe, tirguri de carte,carti bagate cu sila-n miinile oamenilor si...nimic.Ce faci diseara? Nimic, stau si citesc e un raspuns pe care daca-l dai ,intrebatorul pare surprins ,mai surprins decit daca-l anunti cu aceeasi sninatate ca te duci la o orgie homosexuala.Lumea nu mai citeste,nu mai invata, ne nastem destepti peste poate crestem si ne tampim.Astea-s ginduri de luni la prinz, cind am avut timp sa dau o raita prin librarii intr-un complex de magazine, toate erau pline, cumparau haine,pantofi,mincare telefoane celulare, jucarii,computere si-n librarie doar doua babe un tip care isi astepta nevasta care cumpara pantofi si eu cautind o carte care,bineinteles n-a aparut in israel...

Anonim spunea...

Pentru john doe...
Din pacate, cei care citesc acum vor fi inlocuiti curand de cei tineri care habar nu au ce vor de la viata, incotro se indreapta sau care le este menirea pe lume...ei pur si simplu respira si fac umbra pamantului.
Atat.
Cat despre cartile citite de ei, totul se va rezuma la fragmentele din manualele scolare, care de bine, de rau, se intind pe doua-trei pagini. Si poate si la ceva comentarii gasite pe Internet, din dorinta de a-si rezolva o tema.
Ei nu mai au niciun motiv sa citeasca, cand Internetul le ofera totul de-a gata, nu mai trebuie sa isi toceasca coatele pe la biblioteci in cautarea unor volume care nu se gasesc pe piata.
Pentru ei cartea nu mai prezinta de mult interes. Este un obiect inutil, prafuit si destul de antic si de efect incat sa "dea bine" pe o polita de inox din biblioteca de curand achizitionata.
Sper sa ma insel, dar din punctul meu de vedere, industria editoriala este in moarte clinica.
Ca sa supravietuisaca tranzitiei, ii trebuie un transplant de inima pe care niciun tanar nu este/nu va fi dispus sa i-o doneze.

Jen spunea...

cat imi plac generalizarile astea cu 'tinerii' care nu fac si nu dreg... si nu lasa batranii sa stea jos in autobuz. mda.

de ce as sta sa imi tocesc coatele in biblioteca atunci cand pot sa iau ceva de pe internet? nu sa copiez, ci sa citesc, adaptez, folosesc. nu vad sensul, trebuie sa fac dactilografie sau un referat/proiect? plus ca e un vis sa vorbeti cu bibliotecarele care se poarta de parca le deranjezi de la ceva extrem de important... poate n-ai trecut niciodata pe la biblioteca ase-ului.

oameni care citesc exista in continuare, si tineri, si batrani. poate mai putini ca inainte, poate mai multi... dar hai sa nu facem generalizari dintr-astea. eu personal m-am saturat sa aud ca totul merge prost in tara asta si toti tinerii freaca menta prin discoteci si baruri.

Bogdan Hrib spunea...

Ca bine le zici Jen! Dupa ce ne ucisesera John Doe, Ozana si un Anonimus, trebuie sa sara cineva in apararea cartilor. Eu cred ca vor exista carti atata vreme cat va exista omenirea. Si ma refer la carti pe hartie, pe cd, pe net, audio si cine stie cum vor mai fi ele produse. Cartile pe hartie vor ramane si ele printre celelalte... Nu stiu daca vor mai avea tiraje apocaliptice sau nu, dar cu siguranta vor fi obiecte frumoase, bijuterii, cum le spun eu... Noi vom incerca sa editam carti din ce in ce mai frumoase. Nu vor fi ieftine, dar parca bijuteriile sunt ieftine?... Asta-i...

Anonim spunea...

Pentru d-l BH...
Nu spun ca vor disparea precum dinozaurii, ci ca nu vor mai fi atat de multe, vor ajunge sa fie obiecte de colectie, bijuterii, cum bine le-ati denumit.
Insa un autor care isi iubeste cititorii cat isi iubeste si cartile, va dori sa se adreseze unui public numeros, nu unei maini de oameni care traiesc cu speranta reinnoirii unor vremuri apuse.
Da, sunt deosebite bijuteriile, dar nu se pot bucura toti de ele.
Asa ca un scriitor ce va putea sa faca? Va scrie numai pentru pritenii apropiati si pentru colectonarii/iubitorii de frumos pe hartie? Nu, va muri de foame!
Sau poate gasim o modalitate sa scumpim volumele atat de mult incat sa acoperim nevoile de subzistenta ale autorului.
Daca strangem randurile impreuna, poate mai reusim sa distingem steaua cartilor pe cerul din ce in ce mai acoperit de tehnologie.
Daca nu putem, macar sa nu mai cream falsa impresie ca un scriitor mai poate trai decent de pe urma manuscriselor lui.
Sa ii aratam cruda realitate.
Merita macar atat.

Bogdan Hrib spunea...

Un scriitor poate trai ffff bine dincolo pentru ca scrie si articole, vinde la tv sau face scenarii, semneaza autografe - in fine, este industrializat. Aici e greu. Inca. Va veni si vremea autorilor romani. Curand - 2,3 ani! Pana atunci ne mai chinuim. Moartea cartilor in Ro va sosi, in opinea mea, in 25 de ani. Pana atunci... Si nu va fi chiar moarte, eu cred ca vor apare cai si mijloace noi. Pentru mine va fi tarziu. Iulia, fiica mea, care va mosteni Tritonicul, va gasi noi solutii...

Anonim spunea...

Mult succes, atunci!
Cu toata forta inainte :)

Bogdan Hrib spunea...

Multumim. Incercam sa folosim toate resursele. Mai greu, dar ne straduim. Ma gandesc sa propnem unei banci - CREDITUL PENTRU CITIT...

Anonim spunea...

Jen, tineretul indignat care intreaba de ce m-as aia sau ailalta nu vine sa contrazica ce spunem ci dimpotriva.In momentul in care pleci intr-o discutie de la ideea ca ai drepttate ai pierdut partida.Stii,intimplator nu sintem chiar alte zahen sau ma rog,vechituri sa pastrezi gustul unei carti e probabil desuet atita vreme cit poti scoate de pe net...
normal ca poti dar ce faci cind nu poti?

Anonim spunea...

cred ca ne-ar trebui niste statistici inainte de-a zice ca 'nu se mai citeste' sau din contra, ca tineretul face sau nu face nu stiu ce. cind sta fiecare-n barcuta lui si isi da cu parerea despre ce face o anume categorie de oameni nu poate iesi decit ceva amuzant si doar din intimplare aproape de adevar.
eu personal n-am observat mari schimbari, nu-mi pare ca se citeste mai putin decit pe vremea comunistilor, de pilda, nici mai mult. si nici ca 'tineretul nu mai citeste' nu-mi pare real, fiindca aproximativ in aceleasi proportii in care citea inainte de revolutie citeste si acum (daca tot ne dam cu presupusul). presupunerea mea e ca in unele familii s-a inlocuit maidanul cu clubul de noapte, iar in altele s-a inlocuit o carte cu alta. mai sint si familii in care se practica egal clubul de noapte si cartea. si alte variatii. de ce le par unora atit de simple si patratos impartite lucrurile?

Bogdan Hrib spunea...

Din nefericire nu exista nici un fel de statisitici recente. Au existat prin 2001, dar nu cred ca mai sunt corecte. Nimeni nu-si asuma asemenea intreprinderi. Editurile nu am bani. Statul nu e interesat, probabil... Nu stiu daca parerile lui V sunt chiar asa. Sunt convins ca a existat o scadere a masei de cititori intre 1997 si 2001, urmata de o crestere... Constat ca in ultimii ani oferta de carte bine facuta, cu autori celebri si bine vanduti in UE/SUA a crescut considerabil. Cred ca a crescut de 3 ori. Pretul s-a dublat. Nu stiu daca nr de cititori - estimat la 800.000 in 2001, s-a dublat... Se considera ca nr de cititori ar trebui sa fie de 10% din populatia unei tari. la noi 2 milioane?! Ma cam indoiesc... asta-i...