29 ianuarie 2007

Frida Kahlo m-a doborat...

Insemnarea ar fi trebuit sa se numeasca: "UN WEEKEND CU FRIDA", dar dupa 35 de ore de chin, extaz si disperare am ales titlul de mai sus. Ei bine, am incercat sa redactez romanul FRIDA al BARBAREI MUJICA. (Cel trambitat cu surle si tobe de noi prin bookletul din TABU!)
Greu de spus ceva in cateva vorbe. Un text dens incarcat de culori, imagini, personaje si multa actiune. Dragoste si sex, comunisti si lovituri de stat, spelendoare si decadenta, opulenta si saracie. O carte extrem de bine legata. Pornisem de la ideea ca voi citi un fel de telenovela pentru culti si in final am citit un fel de THRILLER BIOGRAFIC - nu exista asa ceva, dar asa as defini aceasta carte cu cat mai putine cuvinte.
Greu de citit - nu din cauza stilului, ci datorita fortei textului. Dupa 10-15 pagini simteam ca gafai ca dupa 2 ture de stadion. (N-as zice ca as fi prea atlet, ba din contra, dar asa imi imaginez...)
Pe langa Frida Kahlo si sora ei, Cristina (in rolul povestitorului), Diego Rivera si zeci de actori, politicieni, artisti, apare un urias personaj, un personaj caracatita, fascinant si ucigas... MEXICUL. Un Mexic al anilor 1907 - 1954 (pe durata vietii Fridei). Un Mexic nebulos, naucitor, colorat, murdar, prafuit, sublim si viu, foarte viu...
Nu-mi dau seama daca citind acest roman iti vei dori sa vizitezi aceasta tara paradoxala sau vei fugi etern numai la gandul de a merge acolo... (cam aiurea fraza, nu-i asa?! Ma gandeam ca daca Mireille ar fi citit aceasta carte inainte de a-l cunoaste pe Mario, poate ca ar fi reflectat de doua, trei, patru ori... Sau, ma insel, din contra!)
In concluzie, cumparati-o si cititi-o! Credeti-ma pe cuvant, nu e reclama pro domo...
Asta-i...

6 comentarii:

Bogdan Hrib spunea...

Ma comentez singur - coperta va fi portocalie ca pe blogul Dianei. Aici e asa ca sa se asorteze cu restul... Ha ha ha...

Anonim spunea...

Eu cred ca va fi un succes (ASCUTIT!)...am vazut si filmul, dar cartea - zic cronicile - e mult mai savuroasa. Si intr-un fel te face sa te gandesti daca nu cumva cultura nu transgreseaza, voluntara si tenace, orice sistem politic - cel putin asa pare sa fie in Mexic. Cat despre arta moderna sud-americana, nu doar literatura (despre cea antica nu mai zicem nimic), eu cred ca e un miracol. Inca o data felicitari!
S

Bogdan Hrib spunea...

Saru'-mana. M-a mai doborat o data. Am pus si corecturile pe jumate din carte. Deja mi-e peste ucrchi. Da' e tot e super! Cumparati TABU - acolo gasiti primele 2 capitole, restul dupa 25.02... Pe curand!

Anonim spunea...

Cumparam Tabu, desigur, ca ne roade curiozitatea si pana la aparitia cartii o sa ne roadem unghiile pe tema:Cand vine Frida? Caaand? Un adevarat deliciu sa corectezi o caractita de stari/atmosfere (ce ati enumerat acolo).
S

Anonim spunea...

Inca ceva: i-am indoctrinat si pe studentii mei cu seria fiction a la tritonic - pur experimental: sunt curioasa daca o sa creasca vanzarile in zona asta. Ca sa verific cata putere de convingere am...iar daca da, ma apuc de advertising!
S

Bogdan Hrib spunea...

Multam. Va rog trimiteti-mi si o adresa postala ca sa va pot trimite niste pliante. Va rog sa scrieti la distributie@trinic.ro si colegii mei va trimit un plic plin de materiale de prezentare. Thanks again...