02 decembrie 2006

Unde vand editurile mici...? si cateva cifre...

Va spuneam deunazi ca am fost la o lansare...
Ma tot intreb cum se descurca editurile mai mici, mici si cele minuscule (adica 2-3 titluri pe an!) daca noi cu 100 de titluri trebuie sa ne razboim cu librariile. (Nu chiar cu toate - exista si exceptii si, fara sa supar pe nimeni, imi vin in cap doar Eminescu - Pitesti, Esotera - Timisoara, Corina - Arad... Probabil ca sunt mai multe - sper - si Marinela, big chief of distribution, o sa ma certe ca am pomenit doar 3, dar... astea imi erau la indemana!)

O doamna de la DDC imi spunea ca lucreaza cu 400 de edituri - socanta cifra. Pe mine daca ma intreaba cineva nu reusesc sa enumar nici 50. Discutand ieri cu Mike am ajuns la concluzia ca mai mult de 10, hai, treaca 15, nu isi fac reclama...

Si atunci? Cum traiesc ceilalti?
Au si alte joburi? E doar un hobby? Sunt finantate la greu? Se tarasc? Stau sa moara?
Dupa unele cifre Franta are doar 60 de trusturi editoriale... Pare normal.
Asta nu inseamna ca nu exista mii de imprinturi.

Pentru ce motiv ar dori cineva tina in viata o editura muribunda, daca nu poate trai din ea?
Din pasiune? Din ambitie?

Sa va dau cateva cifre interesante (oficiale!) primite in septembrie de la Asociatia Germana a Editorilor si Librarilor (Sunt tari, nu? Ei au reusit sa aiba una singura! Noi nici macar editorii nu am reusit sa-i unim intr-una singura?!)

Profit pentru carti straine (traduceri):
peste 9% profit la numai 14 % dintre titluri
intre 3 si 5 % profit la 24,6 % dintre titluri (cel mai mare grup!)

Profit pentru carti ale autorilor germani:
3-5 % profit la 16,8 % titluri;
1-3 % profit la 16,8 % titluri;
1% (!?) profit la 17,3 % titluri
si, apoteotic, PIERDERI la 26,3 % dintre titlurile editate.
Incurajator, nu-i asa!?

Cam atat ca sa nu speriem pe nimeni prea tare.
Asta-i!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Nu ma mira deloc ca sunt atatea edituri. Si noi, la revista Familia, avea editura noastra. Asta nu-nseamna ca facem profit cu ea. E destinata in principal editarii de carte ce-are legatura cu revista. E-o extensie a revistei. Mai sunt editurile bibliotecilor judetene, mai sunt editurile tipografiilor (Tipografia de Vest din Oradea are editura ei) si mai sunt editurile de buzunar la care autorii isi publica volumele in regie proprie, asa, pentru a avea cu ce se fali familiei si prietenilor. Mai sunt, desigur, editurile universitatilor. Editurile ziarelor...

Nu, 400 de edituri mi se pare o cifra chiar mica. Cred mai degraba ca sunt de ordinul miilor.

Ca ele sunt edituri doar pe hartie, fara o echipa redactionala adevarat, fara redactori, tehnoredactori sau corectori, doar un mijloc legal de primire a ISBN-urilor, e alta poveste.

Bogdan Hrib spunea...

Cand am spus 400 ma refeream la o persoana de la DDC / Diverta - adica o librarie - care lucreaza la nivel national (!?) cu 400 de edituri... In privinta numarului de edituri inregistrate au fost 9900 in anii '90 si s-au tot redus - dupa unii 6000, dupa unii 4000, dupa unii 1500. Nu ma refer la numarul de entitati inregistrate ci la cele care editeaza minim 1 (UN) tiltu pe an. Imi cer scuze dar eu nu sunt prea democrat din fire, consider ca ar trebui sa se revina la modelul vechi - examen pentru consilier editorial, brevet pentru editura, ba mai mult prezentarea unui braft de plan de afacri cu minim 10/20 titluri. Altfel multe dintre ele sunt doar acoperisul unor gainarii pentru grade universitare sau subventii... Sa ma scuze unii sau altii, eu asa cred (si stiu de ce cred asta!

Anonim spunea...

Ba-i bine ca-i liber oricine sa-si faca editura. Asa cum esti liber sa-ti faci butic in piata. Pana la urma, piata-n care ai buticul iti da masura propriului rost. Sa invinga cel mai abil. Eu sunt liberal din fire.

Bogdan Hrib spunea...

Comparatia butic - editura?! Si nici aia nu mai sunt liberi, ca le demoleaza. La noi aici, in Wild Wild East cu respectarea regulilor nu prea stam bine (indiferent daca se cheama legi, bun simt, prietenie...) Si eu sunt liberal dar din cel de secol XIX cu pistolul la centura! Dar ai dreptate vor muri singuri!

Anonim spunea...

Aici iti dau perfecta dreptate. Avem mari probleme cu respectarea regulilor. Mai rau e ca nici nu ne intereseaza sa ne schimbam. Asta e! (ca sa te citez)

Bogdan Hrib spunea...

Ok. No comment!

Bogdan Hrib spunea...

Absolut de acord, dar... nici editurile nu cunosc toate librariile. Adica nu primim prezentari de tipul: sunt in locul cutare, am atata spatiu si ofer atata pentru editura dv., vand acest gen de carti etc... Probleme de comunicare. Dar repet in cazul nostru putem trimite materiale de prezentare, speram in avans... Vanzare buna!