21 septembrie 2007

Calugar in iarna...

CRIMA ZEN
Oliver Bottini
Colectia Crime Scene

În micul oraş german Liebau, la est de Freiburg, localnicii sînt obişnuiţi cu o atmosferă paşnică, provincială, iar primarul e un ins căruia nu îi plac întîmplările neprevăzute. Din nefericire, o dată cu iarna care îşi suflă albul peste casele şi străzile liniştite, cîteva picături de sînge i-o aduc cu ele pe cea mai rea, cînd un călugăr japonez rănit se împleticeşte către piaţa din centrul localităţii, croindu-şi drum prin frigul crîncen numai în sandale şi sutană.
Dar în zonă, nu numai peisajul e îngheţat, ci şi sufletele oamenilor. Louise Bonì, comisar la secţia Criminalistică a poliţiei din Freiburg, e o persoană prinsă în trecut. Pendulînd între alcoolism, o viaţă sentimentală în derivă - datorată unui divorţ urît – şi repulsia pentru iarnă, anotimpul în care a scos cîndva arma şi a ucis un om, ea trebuie să iasă acum din nou în zăpadă şi să dezlege misterul ascetului rănit. Dar acest lucru nu e uşor, pentru că, ferm în convingerile sale budiste, bărbatul nu vrea să comunice, şi se îndepărtează tot mai mult de cei care derulează cercetările.
Iar cînd un coleg din poliţie este găsit mort, şi altul grav rănit, Louise începe să scape frîiele investigaţiei. Cu un şef arţăgos respirîndu-i în ceafă şi gura neagră a trecutului muşcînd din ce în ce mai aproape, ea ajunge pe urmele unei afaceri sumbre, care implică traficul de copii din Orient şi abuzul sexual al minorilor, toate sub perdeaua fină de linişte a unei mănăstiri Zen.
Pe măsură ce iţele converg spre o fundaţie umanitară – Asile d’enfants – şi Louise pierde încrederea colegilor din cauza dependenţei ei, miza salvării unor copii nevinovaţi şi cea a recîştigării respectului de sine cresc o dată cu pericolul, care pîndeşte după fiecare troian…

(comunicat Tritonic editorial / VD)
Cam friguros acest roman (iarna, zapezi, vant...) pentru acest debut de toamna, dar mi-a placut. Recunosc - nu am reusit sa ma bucur prea tare pentru ca am citit de pe un print A4 si nu am putut savura rasfoitul paginilor si mirosul de cerneala proaspata. (Asta e tot un fel de gest de aurolaci, nu-i asa?! Hi hi! Sa mirosi cartile...)
Apare cam in 2 saptamani, putin inainte de Filiera greceasca.

Reamintesc:
In colectia CRIME SCENE au aparut:
- DANSUL MORTII / Linda Fairstein
- ZAMBET UCIGAS / Lisa Scottoline
Vor aparea:
- FILIERA GRECEASCA / Bogdan Hrib
- IN GURA PRESEI / Robert B. Parker
Asta-i...

Niciun comentariu: