16 august 2007

GAIMAN strikes back ! No. 4 !

NICAIERI / Neil Gaiman / Colectia LIT
Traducere: Liviu Radu
Aparitie: septembrie 2007
De acelasi autor la Tritonic:
Zei Americani, Anansi Boys, Pulbere de stele.

La puţin timp după ce se mută în Londra pentru o nouă slujbă, viaţa lui Richard Mayhew, altfel banală, trăită între hîrtiile de valoare de la birou şi serile sofisticate pe care le preferă logodnica sa mondenă, se schimbă pentru totdeauna o dată cu descoperirea unei fete care sîngerează pe trotuarul londonez, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor. În ciuda ameninţărilor cu ruperea logodnei, pe care Jessica le face în speranţa că îl va convinge să o urmeze la întîlnirea cu şeful ei, Richard se hotărăşte să o ajute pe fată şi o duce în apartamentul său.
De cum poate vorbi, tînăra îşi rosteşte straniul nume – Door – şi îl roagă să dea de urma celui ce îşi spune Marchizul de Carabas, singurul care o poate ajuta. Odată găsit şi adus, cei doi dispar în grabă din locuinţa lui Richard, iar el se întoarce la existenţa sa obişnuită sau, cel puţin, aşa intenţionează să facă.
Numai că, în mod ciudat, a devenit invizibil pentru ceilalţi oameni...


Neil Gaiman a cîştigat trei premii Hugo, două Nebula, unul World Fantasy, patru Bram Stoker, nouă Locus, cîte două British SF şi Mythopoetic, patru Geffens şi unul International Horror Guild. A mai cîştigat premii în Spania, Fanţa, Brazilia, Germania, Italia.
Scriitor profesionist de peste douăzeci de ani, autor de romane, dar şi de non-fiction (e de menţionat monografia Duran Duran din 1984) şi romane grafice, editor de antologii, scenarist, maestru de ceremonii la marile premii mondiale de F&SF, Neil Gaiman s-a născut în Anglia, în 1960, dar acum trăieşte în Statele Unite, lîngă Minneapolis, Minnesota. Cărţile lui au fost traduse în peste douăzeci de ţări. A cîştigat mai mult de zece premii internaţionale pentru romanele sale grafice, iar în 1991, Sandman nr.19 a luat premiul World Fantasy pentru povestire, fiind prima bandă desenată din lume care a cîştigat un premiu literar.
Site-ul lui (www.neilgaiman.com) primeşte lunar 1,4 milioane vizitatori. Vinde 1,2 milioane de cărţi pe an. Căutînd „Neil“ pe Google, din cele 84 milioane de referinţe, primele două sînt la Neil Gaiman (urmează Neil Young, Neil Armstrong, Neil Diamond).
Printre admiratorii lui se numără Norman Mailer, Stephen King, Alice Cooper, Tori Amos.

(Tritonic editorial / Michael Haulica) Asta-i...

34 de comentarii:

Anonim spunea...

suna fain iar coperta e suuuper!

Anonim spunea...

de ce nu apare in fiction.ro?

Michael Haulică spunea...

Tritonic editorial/MH/Victor Dragomir - ca sa fim mai exacti
@anonim: speram ca publicarea lui Gaiman in colectia LIT sa-i aduca mai multi cititori

Anonim spunea...

De ce sa nu fim sinceri:

Se publica in LIT pentru a costa mai mult! Vezi cazul Pandora Star, care, pe Amazon.co.uk, in editie noua costa 8.99 L cca. 45 Ron iar in editia Tritonic(2 volume) costa 70 Ron. Ca sa nu spun ca, din cate stiu eu, in clipa de fata nu exista nici macar tradusa continuarea Judas Unchained si nu se stie daca ea va aparea in limba romana. Deci este vorba de bani, bani, bani. Bogdan o poate confirma, oricum mi-a spus-o clar la Bookarest. Asta este o afacere!

Michael Haulică spunea...

1. cartile din LIT nu au "din start" un pret mai mare.
2. daca am fi scos Pandora intr-un singur volum de 1300 pagini tot voi ne-ati fi injurat (evident, volumul ala ar fi costat mai putin decit cele doua adunate)
3. nu mai comparati preturile de-afara cu cele de aici. pretul depinde foarte mult de tiraj. daca ati fi 5000 de cumparatori, fiti siguri ca si pretul pe volum ar fi altul.
4. Judas nu este tradusa. tarducatorii traduc, de obicei,in serie. adica una dup aalta. iar aia cu "nu se stie daca va aparea"... nu tine decit de imaginatia ta. poti sa-ti imaginezi si ca va cadea o bomba pe bucuresti si n-o sa mai apuci sa vezi Judas iesita. daca ajuta la ceva, contractul pentru Judas este semnat cu Hamilton. asa ca... ne vedem in 2008 cu Judas pe masa.
5. nu stiu ce ai vorbit cu Bogdan la Bookfest, dar da, o editura este o societate comerciala. la sfirsitul anului trage linie si trebuie sa iasa cu plus ca sa poata continua.

Anonim spunea...

Oricum, coperta e buna, iar cartea este superba. Multa bafta cu ea pe piata romaneasca.

Anonim spunea...

Mike,

Question la nr. 4:

Daca traducatorii : "tarducatorii traduc, de obicei,in serie. adica una dup aalta." de ce nu e tradusa? Fii sigur ca, daca stiu ca nu e tradusa, stiu de la cineva care chiar stie ca nu-i tradusa si de ce nu e tradusa. Nu de alta da' pe bune chiar le-ai citit? Cartile astea doua? Cum adica sa te injure cineva ca publici "Pandora" intr-un singur volum? Ce inteles au cartile astea de unele singure? Nu de alta da' tocmai am citit acum modalitatea prin care Ozzie, Orion si Tochee au scapat de caderea oceanului pe care navigau la sfarsitul "Pandorei". Asta de exemplu. Crezi ca, dupa ce am dat deja, ca sa pot termina ciclul, deci, dupa ce am dat deja 40 de ron pe volumul in engleza, o sa-l mai cumpar cand o aparea, de la voi? Si oi fii singurul care face asta? Sunteti maestrii in marketing, nu ma pot compara cu voi, cu toate ca lucrez exact in domeniul asta la o foarte mare multinationala. Va urez mult succes.

Michael Haulică spunea...

Fii sigur ca nu stii daca e tradusa sau in lucru. Treaba asta o stiu numai cei care au acces la dosarul Peter F. Hamilton unde sint contractele cu autorul si cu traducatorul/traducatorii. Acces la dosarul ala au cam putini oameni si sigur nu esti printre ei.
Ce stii tu sint informatii incomplete (nu zic ca felia pe care o stii nu e adevarata - adica poti sti ca X n-a tradus-o si nu lucreaza la ea).
Evident ca nu citesc cartile, nici inainte, nici dupa, nici integral, nici partial. Nimeni din echipa redactionala nu l eciteste. Nici macar atunci cind le redacteaza/corecteaza. Dar banuiesc ca nu asta e criteriul dupa care cumperi cartile.
Ma refeream la "injurat" daca ar fi aparut unsingur volum, in formatul colectiei, de 1300 pagini. Ar mai fi fost posibilitatea de a scoate Pandora in formatul in care am ascos Viriconium. Probabil ca pretul ar fi fost undeva intre 50-60 lei. Oricum ar fi fost mai scumpa decit un volum obisnuit si ar fi trebuit sa dati toti banii odata.
Daca ai dat deja banii p eJudas inengleza... asta e. Noi scoatem carti pentru cei care le citesc in romana. Si englezii au asteptat un an intre cele doua carti.
Multumesc de urari. Scoatem cartile pe care le putem scoate,inritmul in care ne permitem. Si, mai ales, in ritmul in care ni-l permit vinzarile.

Anonim spunea...

"...la o foarte mare multinationala"!
deci, da?!
:)))))))))))))))))))

Aspoiu spunea...

Iar o dam in balarii si patimi aiurea...
Ce este cert este ca in Romania cartile SINT SCUMPE, indiferent de colectie. Efortul este mai mic, rentabilitatea mai buna daca vinzi mai putin si mai scump decat daca vinzi mult si mai ieftin. Si riscul este mai mic, nu-i asa?
Din ce semne exterioare se vad, cred ca fiction.ro este trasa momentan spre linie moarta. Poate avem noroc sa vedem ceva Zelazny si Bujold din seriile deja incepute. De Robinson nu mai zic nimic... "Experientele" sfarsite destul de in KK, gen KJ Bishop, Vandermeer, Macleod etc., cred ca au convins finantatorul ca SF este belea curata. Macar de ar fi SF, problema e ca colectia bate tare de tot spre Fantasy, cu cateva exceptii subtirele. Parerea mea pur personala este ca romanii asteapta mai degraba SF decat F., insa fiti convinsi ca nu pe Hamilton.
Pt Sorin sorin camner : poate "Pandora" chiar a fost un chilipir la 9L fata de 70Ron (ce zici de 8 USD atunci !?), insa de banii aia chiar puteai sa cumperi o carte care sa merite.

PS. La numai o luna de la aparitie, "Steaua Pandorei" este redusa la imaginastore.com de la 70 la sub 50 ron! Chiar asa de prost se vinde ???

Bogdan Hrib spunea...

Of, of, of, domnilor, tot mai purtam asemenea discutii dure si partial gratuite? Credeam ca am depasit momentul pretul cartilor... M-am inselat se pare. Domnule Sorin Camner, va rog sa schimbati modul de exprimare. "Sunteti maestrii in marketing, nu ma pot compara cu voi, cu toate ca lucrez exact in domeniul asta la o foarte mare multinationala." va rog sa renuntati la rautati si aluzii de acest tip. Mie nu-mi plac. Daca nu sunteti de acord cu politica noastra editoriala - tiluri, preturi, termene, etc. aveti toata libertatea si dreptul de a ne critica cu argumente subiecte sau obicetive dar, repet, NU cu rautati! A propos, domnule Camner, eu nu ma tutuiesc cu persoane care ma injura si ma scuipa. Un pic de respect pentru munca noastra, fie ea buna sau rea.
Pentru dl. Aspoiu - Nu fiti catostrofic. Fiction.ro nu este pe linie moarta. apar doar alte colectii. Veti vedea in septembrie ca vom promova 10 titluri din comunicare / media (carti academice). Bujold continua, Zelazny continua, apare Bakker. E drept sunt cam fantasy. aveti vreo propunere concreta? Cu ce argument sustineti dvs ca romanii vor SF si nu F si nici macar Hamilton? La mine din statistici si sondaje apare altfel. Asta-i...

Anonim spunea...

mutarea lui gaimann din fiction.ro in LIT mi se pare o prostie

Michael Haulică spunea...

prostie - ceva argumente?

Bogdan Hrib spunea...

Mai fratilor, iar ne luptam cu anonimii?

Michael Haulică spunea...

anonim-neanonim, dar macar sa-si ia un nickname, sa nu credem ca e acelasi anonim de fiecare data.
ultimul "anonim" a ramas dator cu niste argumente in sprijinul enuntului "mutarea lui gaiman in LIT e o prostie". n-are gaiman fatza de LIT? nu-l vor mai cumpara fanii fiction.ro?

Anonim spunea...

Domnilor,
OK, vom folosii pronumele de politete, cu toate ca nu stiu cand v-am injurat. Si sa revenim la oile noastre. Daca traduce altcineva decat Dan, Judas Unchained...................Despre coperti n-am nimic de spus.
La revedere.

Anonim spunea...

Scuzati dublul i din folosi, neatentia.

Anonim spunea...

o sa completez eu necazul anonimului care zicea ca mutarea lui Gaiman in LIT e o prostie. E o prostie pt ca Gaiman putea fi un brand de autor Tritonic si inca unul solid si in loc de asta ne-am trezit cu Spionu lu Peshte si cu Frida si acu urmeaza aia cu casnicia distrusa de calatoria in timp. LIT nu e inca o colectie cu brand. Te uiti la ea si nu pricepi cu se mananca, cui se adreseaza si de ce. Fiction, de bine de rau si in ciuda promovarii complet precare, arata cat de cat a colectzie de titluri solide. Gaiman avea mai multi cititori daca ieseau 4 hardcoveruri cu el pana la ora asta in loc de cartzi vandute la rabat. Acu e prea tarziu, nu exista public in Romania pt dubla piatza (paperback si hardcover). Mutarea in LIT este un soi de "inconsistentza de colectzie" si pare o solutie de compromis intre ingroparea lui Gaiman si hai sa mai facem o incercare.

Anonim spunea...

Cumva simt si eu ca si Aron Biro... Ma consoleaza ideea ca macar se mai editeaza.

Michael Haulică spunea...

Robi, daca Gaiman e un brand in sine atunci n-are nici o importanta in ce colectie apare. Sau daca apare macar in vreo colectie. Pentru fanii Gaiman chiar nu cred ca e important, important e sa apara. Mutarea lui in colectia LIT vrea sa-l ofere si celor care percep fiction.ro ca o colectie de F&SF si ei nu citesc astfel de literatura. Dar Gaiman e un autor de citit. Multi dintre fanii lui Giaman au venit dinspre cititorii de mainstream.
Acum, dupa 2 anijumate de editatcarti, cred ca nici n-ar trebui sa existe colectii, cidoar carti. Cum fac editorii de-afara. La noi, Corint a ajuns, se pare, la aceeasi concluzie.

Michael Haulică spunea...

Si inca: nu cred ca Gaiman va fi ingropat pt ca apare intr-o colectie de mainstream. Pentru unii ingropaciune e ca a aparut pina acum intr-o colectie de F&SF.

Bogdan Hrib spunea...

Stimati priteni cititori, au existat nenumarate voci care au acuzat aparitia Zeilor intr-o colectie perceputa ca SF/F. Reviste impotante ca tiraj / cititori nu ne-au prezentat-o pentru ca "nu era pe target"... Incercam sa-l apropiem pe Gaiman de mainstream - respectiv cele 60% cititoare de literatura (asa a reiesit din cercetarea sociologica rea;izata de noi la targ! - altii au stiut mai devreme targetul, vezi Humanitas - De ce iubim femeile, Istoria iubirii etc...)

Spadez spunea...

Hmm...nu cred ca o carte trebuie sa apara indiferent de circumstante , bazandu-te doar pe faptul ca nu conteaza prea mult sub ce editura sau colectie "iese" ... important e sa o faca. Nu tin sa contrazic, insa pun o intrebare, cati au zis ca e important ca alte opere ale lui King sa "iasa" ? si cand au vazut in ce hal le scoate Aquila au revenit asupra ce-au zis si au rectificat ca " nu,domne...io nu pot sa cumpar o carte ca aia, chiar daca-i King...eu nu pot sa risipesc banii de pomana"

Bogdan Hrib spunea...

Nu am spus ca nu conteaza colectia si calitatea. Din contra, repet, incercam sa atragem noi cititoti. Va propun sa judecati volumul dupa ce apare. Si, iar repet, in USA nu se pune pret pe colectii. Mi-as dori ca intr-o zi oamenii sa cumpere o carte fara sa introduca drept criteriu editura/colectia. asta-i...

Michael Haulică spunea...

unii oameni n-au mai cumparat carti de la Pygmalion dupa ce au rama scu paginile in brate sau pt ca erau paginate de un paginator orb si restul echipei editoriale era in vacanta. dar n-ai zis nimic, spadez, de cazul Gaiman in LIT. de ce nu merge. sefistii nu il vor mai lua in LIT? ca pt nesefisti... nu cred sa fie vreo problema.

Michael Haulică spunea...

robi, ce intelegi prin "promovare precara"? sau, mai bine zis, cum ar trebui sa fie promovarea cartilor din fiction..ro ca sa nu mai fie precara, cum zici?
LIT va fi si ea in curind o colectie cu titluri solide (sau, cel putin, noua ni se pare ca avem in continuare titluri solide, chiar daca sint tot ale unor autori inca nepublicati in Romania - autori din Granta, nominalizari la Booker Prize... sint OK?).
Cartile ajung sa fie vindute la reduceri atunci cind dupa o vreme vinzarile scad. sau stagneaza. sau nu merg asa cum am crezut. iar daca sefistii cumparatori de fiction.ro nu sint de ajuns sa epuizeze un tiraj din gaiman, imi pare normal sa incercam sa largim publicul.
hardcoveruri in fiction.ro? pai cumparatorii de fiction.ro strimba din nas la preturile de paperback. nu vezi cite discutii avem pe tema asta?

Bogdan Hrib spunea...

Bine zis - pentru unii e prea scump, pentru unii prea ieftin; unii vor sf, altii f, altii lit, ca sa nu mai vorbesc de jurnalistii nostri care nu au primit o clasificare pe genuri...

Aron Biro spunea...

of, of, prea lunga povestea cu promovarea precara si ma tem ca m-as repeta. asa ca o sa fiu scurt: promovarea la fiction trebuia sa fie cam cum e acum promovarea la Premium. Publicul se cultiva, abia apoi se culeg roadele. Ori fiction a incercat sa vada daca mai sunt ceva roade ramase din ce au cultivat altzii.

Aspoiu spunea...

Adica cam ce ati facut voi cu fiction.ro, aia e precar.
Nu ma vait de pretul cartilor, ci de pretul anumitor carti. Hardcover sau paperback, cartile alea oricum nu le-as cumpara.
Daca le-as primi cadou ar sta mult timp pina sa le rasfoiesc macar.
Sau poate le-as da cadou mai departe :) .

Bogdan Hrib spunea...

Sa nu uitam ca a trecut un an si jumatate de la lansarea fiction.ro, aproape 2 de altfel. La inceput promovarea a fost timida, dar acum eu cred ca este foarte agresiva. De ex despre Amber s-a scris in 3-4 ziare, plus reclame in 24 fun, 7 seri, Flacara, Diverra Magazin etc

Anonim spunea...

apropo... stii cumva bogdan, de ce nu mai apare Diverta Mag?

Bogdan Hrib spunea...

Da, ultima a fost numar dublu. Stiti voi, smecheria aia ca sa poata sa-si ia lumea concediu vara si iarna!?

Anonim spunea...

Revista Diverta o sa apara zilele astea. Si da, au fost in concediu.

Anonim spunea...

Da? Apare? Woow... era si timpul.. o revista care se respecta, isi cauta inlocuitori pe perioada vacantei. Ce, Bravo, Popcorn, sau toate publicatiile iau vacanta? Nu! Apar cand trebuie. Sunt destui care sa le tina locul.