08 august 2007

Aventura bulgareasca - Mi-a fost rusine la Balcic...

De zece zile ma intreb daca ar trebui sau nu sa scriu despre Balcic. Nu are legatura cu Tritonic (poate doar prin faptul ca am editat un volum legat de Regina Maria la Bran in care apareau si imagini cu Balcicul!), dar ma gandesc ca merita sa impartasesc vreo cateva ganduri cu cei care au fost acolo sau isi doresc sa ajunga.

Veneam de la Nisipurile de Aur si am ajuns in micul oras pe niste sosele in serpentina si in panta. Vegetatie salbatica si pe alocuri uscata. Lipsa de indicatoare. Am intrat in oras si ne stiind ce sa caut am intrebat de MUZEU. Mi s-a dat o directie si am ajuns la muzeul etnografic. Din fericire acolo doi domni vorbitori de engleza au inteles ca voiam Queen's Mary Castle adica Dvoret in bulgara. Iar serpentine, strazi inguste si pante. Un oras in schimbare - cladiri care se renoveaza, multe mici buticuri, mic oras de provincie cu aer oriental. Gurile patriotice zic ca romanii au inceput sa cumpare apartamente in Balcic. Asa sa fie. Eu nu prea am vazut semne. Macar un tricolor mic! Nimic.

Pe aleea care coboara spre palat o multime de restaurante cu oferte in limba romana si buticuri din lemn cu toate prostiile pamantului (ca la Bran!). Repet - nici un tricolor romanesc, nicaieri pomenita Romania!

La intrarea in Castel aflam ca pe langa biletul de 5 leva mai trebuie platite inca 5 pentru Gradina Botanica (ce pare a se afla pe aleile fostului domeniu regal). Ma pregatesc sa platesc usor indignat - pentru ca nu ma interesa decat Castelul -, dar mi se raspunde intr-o bulgaro-engleza ca la alta casa bilete, putin mai incolo. E primul loc din lume pe care l-am vizitat cumparand doua bilete din doua locuri diferite. O tipa mai desteapta (romanca - deja ma simteam ca acasa, se vorbea romaneste in jur - turistii, nu localnicii!) zice ca probabil tin de alt minister. Corect, dar ce vina au turistii?!

Intram.
Parcul frumos, ingrijit, aer de Snagov - vile ascunse printre pomi. Un fel de parc vechi, peticit foarte recent si putin curatat. Adica nici rau, nici bine. Poduri de piatra, o cascada mica, copaci venerabili. Pasari.

Ne apropiem de palat.
Primul lucru care imi distruge reveria este multimea de umbrele branduite (!?) cu sucuri racoritoare in culori tipatoare. Apoi lumea la mese si la plaja. Nu stiam ca domeniul regal are si plaja. Aflu acum. In vile se pot caza "oameni ai muncii" si deci au plaja si restaurante.
Palatul rasare printre copaci. Aici aleile sunt mai neingrijite si vegetatia scapata de un control continuu si profesionist a mincat piatra. Pagubele sunt grave si dau un aspect de paragina. Doar florile colorate mai indulcesc atmosfera.

In Palat turistii romani se fotografiaza cu cele cateva obiecte expuse si copii ale unor fotografii de epoca inramate pe pereti. Din vreo 7 incaperi doar 3 sunt impodobite cu lucrurile regale, restul adapostesc buticuri cu tot felul de kitschuri - pestisori, ceramica, timone si nave de lemn, Venus din Milo in inox, prostii dupa prostii. Harti ale orasului si tarii. Vreo 3 mici albume in bulgareste si englezeste. Nici o vorba despre Romania. Nici un tricolor.

Am plecat repede. Trist. Amarat. Indignat.
Data viitoare voi veni cu un steag pe care mi-l voi aseza pe umeri si voi vizita asa Palatul. Acele cladiri, alei si flori merita sa mai vada din cand in cand un pic de tricolor...

In rest vanzare buna si pofta buna si odihna placuta turistilor de pe domeniul regal Balcic. Ei nu au nici o vina. Vina o purtam si o ascundem bine, in cotloanele mintii, NOI cei de aici!
Ufff... Asta-i...

3 comentarii:

Jen spunea...

ciudat... eu am fost in aprilie si am platit un singur bilet, la un singur ghiseu (chiar inainte de intrarea in gradina). locul nu arata extraordinar, era pustiu si nu erau flori, dar anul trecut in iunie era foarte frumos. si am vazut un chelner fluturand un steag al romaniei la intrarea intr-un restaurant. http://img133.imageshack.us/my.php?image=steag9ry.jpg

Bogdan Hrib spunea...

Ma bucur. Poate erau eu deja montat de alte nereusite bulgaresti... Am simtit in aer mirosul dulce-acrisor al florilor din buchetul reginei, flori culese la Bran... Poate ca sunt catastrofic si nostalgic... Da' tot am sa ma duc cu un steag! il si am la birou!

Anonim spunea...

Perfect de acord, de data asta, cu tine, Bogdan. Am fost acolo pe 25 iulie si n-am gasit nimic care sa aminteasca de Romania. Un tanar vanzator de suveniruri imi spunea ca-n doua zile vor venii albumele in limba romana, iar in interiorul castelului se vindea o brosurica care-ntr-o romana aproximativa povestea despre trecutul glorios al localitatii si despre perioada de ocupatie romaneasca. Cu toate astea m-am simtit un pic mandru, totusi. Acel loc este construit de romani! Nu de bulgari! Si, oricum, nu prea ne putem opune bulgarizarii, cel putin oficial.