18 iulie 2007

Titlu nou / autor nou / gen nou

Inchisoarea de piatra
(The Keep)
Jennifer Egan
Thriller literar

La douăzeci de ani după ce o glumă puerilă s-a transformat într-o dramă pentru unul din ei, doi veri se reîntîlnesc în Europa, cu scopul de a renova un vechi castel.
Howard, puştiul ciudat pe care toţi îl evitau, părăsit într-o peşteră pentru trei zile dintr-o joacă stupidă, a devenit, acum, un ins respectabil, cu familie, şi, în acelaşi timp, un spirit generos, gata să investească milioane de dolari în transformarea ruinei într-un hotel, unde oamenii să renunţe la telefoane mobile şi Internet în favoarea propriei imaginaţii.
Danny, copilul cuminte pe care toată lumea îl lăuda, a ajuns un pierde-vară care se consumă în slujbe triviale prin barurile New York-ului, fără o locuinţă stabilă şi cu o mulţime de probleme. Dependent de comunicarea mijlocită tehnologic, el aduce o antenă-satelit la castel, dar, odată pierdută într-un accident, rămîne la mîna lui Howard şi a teoriei sale utopice despre suficienţa gîndului în raporturile interumane. Suspiciunea că vărul său caută să se răzbune pentru farsa din copilărie începe să prindă contur în mintea lui Danny.
Totodată, izolat de lume, subconştientul tulbure al lui Howard caută să repună în scenă trauma suferită…

Folosindu-se de tehnica povestirii în ramă, Egan ne dezvăluie istoria celor doi veri prin intermediul lui Ray, un deţinut care o aşază pe hîrtie ca temă pentru un curs de scriere creativă.
Iar, pe măsură ce relaţiile se încordează la castel, identitatea lui Ray, condamnat pentru omor, devine punctul central de interes al cititorului…

(prezentare dpt editorial Tritonic / Victor Dragomir)

2 comentarii:

Anonim spunea...

in ce colectie va fi?

Bogdan Hrib spunea...

Inca nu stim cum vor evolua noile colectii, probabil ca va fi o noua serie THRILLER cu subdomenii. Unul dintre ele THRILLER LITERAR - nu e inventia noastra, tot europenii au folosit-o primii, cred ca olandezii.. asta-i...