10 februarie 2007

Praf si pulbere... de stele!



Neil Gaiman a cîştigat trei premii Hugo, două Nebula, unul World Fantasy, patru Bram Stoker, şapte Locus, două British SF şi cîte unul International british fantasy, Horror Guild şi Mythopoetic. A mai cîştigat premii în Spania, Fanţa, Brazilia, Germania, Italia, Israel.
Scriitor profesionist de peste douăzeci de ani, autor de romane, dar şi de non-fiction (e de menţionat monografia Duran Duran din 1984) şi romane grafice, editor de antologii, scenarist, maestru de ceremonii la marile premii mondiale de F&SF, Neil Gaiman s-a născut în Anglia, în 1960, dar acum trăieşte în Statele Unite, lîngă Minneapolis, Minnesota, unde creşte dovleci şi colecţionează calculatoare şi pisici. Vii. Cărţile lui au fost traduse în peste douăzeci de ţări. A cîştigat mai mult de zece premii internaţionale pentru romanele sale grafice, iar în 1991, Sandman nr.19 a luat premiul World Fantasy pentru povestire, fiind prima bandă desenată din lume care a cîştigat un premiu literar.
Site-ul lui (www.neilgaiman.com) primeşte lunar 1,4 milioane vizitatori. Vinde 1,2 milioane de cărţi pe an. Căutînd „Neil“ pe Google, din cele 84 milioane de referinţe, primele două sînt la Neil Gaiman (urmează Neil Young şi Neil Diamond).
Printre admiratorii lui se numără Norman Mailer, Stephen King, Alice Cooper. Neil Gaiman este acel Neil la care face referire Tori Amos în cîntecul ei Little Earthquakes: „Mă vei găsi dacă Neil mă va face copac?“

Despre Neil Gaiman
„Un scriitor cu un rar spirit de observaţie şi o nesfîrşită imaginaţie... a fost multă vreme o comoară a Angliei; acum este şi o comoară a Americii“ (William Gibson)

„Original, captivant şi deosebit de inventiv; o călătorie picarescă de-a lungul şi de-a latul Americii, în care călătorii sînt mai ciudaţi decît locurile întîlnite“ (George R. R. Martin)

„Este un tezaur de poveşti; sîntem norocoşi să-l avem“ (Stephen King)

Pulbere de stele
Traducere de Liviu Radu

„A fost odată un tînăr care dorea să-şi îndeplinească Dorinţa Sufletului.“ Tînărul este Tristan Thorn, locuitor al unui sat înconjurat de un zid care nu lasă pe nimeni să intre, nici să iasă. Dar Tristan s-a îndrăgostit de frumoasa Victoria Forester, căreia îi promite, pentru a-i cîştiga inima, că îi va aduce în dar o stea. Aşa începe cea mai mare aventură a vieţii lui, într-o lume plină cu vrăjitoare şi alte fiinţe fantastice.
În 2007 va avea loc premiera filmului realizat după Pulbere de stele de Matthew Vaughn, care îi are în distribuţie pe Charilie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Robert de Niro, Sienna Miller, Peter O’Toole.
O dată cu filmul, va fi lansată pe piaţă o ediţie de lux a volumului, cu ilustraţii de Charles Vess.

Asta-i de la Mike citire...

3 comentarii:

Jen spunea...

pentru mike scriere: aia cu 'will you find me if neil makes me a tree' e din melodia 'horses', care e pe 'boys for pele'. (si copacul despre care e vorba e chiar copacul din stardust.)

tori mai are cateva melodii in care-l mentioneaza pe neil. more here: http://www.hereinmyhead.com/neil/lyrics.html

Anonim spunea...

Uite la asta-i buna reclama aia timpita la Ziua: nu cred, deci voi cerceta. Eu am luat-o de buna... mers, Jen.

Bogdan Hrib spunea...

Imi place de voi...Hi hi... Deci mai citeste cineva pe aici... Multumesc.