22 august 2006

Cine are nevoie de editori?

Chiar ma intreb: cine are nevoie?
Azi incercam sa-i explicam unui finantist ca o carte ne se vinde ca sunca de Praga, desi e tot un fel de hrana. Dar astea sunt locuri comune.
Cateodata nici editurile nu stiu ce vor de la un editor - fie ca este chiar patronul sau un angajat de incredere. Pentru ca editorul are sau ar trebui sa aiba fler si sclipire si inspiratie si geniu literar si cultura generala si un pic de marketing si o farama de PR si o inima mare ca o biblioteca.
V-ati imaginat vreodata o inima ca o biblioteca?
Incercati!
Revin la Jeff: Se afla in biroul meu cu mobila verde si ma chinuia cu un interviu (de fapt ne-a chinuit pe toti - Mireille, Mike si cu mine!) despre editorii europeni, cand, fara somatie mi-a servit-o:
- Dar daca e atat de greu, de ce mai scoateti carti? De ce nu te apuci de alta afacere?
In prima clipa nu am stiut sa-i raspund apoi am zis:
- Nu stiu. Cred, totusi, pentru ca iubesc obiectul carte. Obiectul care miroase a carte, arata ca o carte, hartia si cartonul, literele, desenul, chiar si codul de bare. Si cand simti si vezi cum se naste din aproape nimic - un fisier word, o idee, un om ciudat numit in general autor.... te bucuri. Nu pot sa spun cat de mult. Incercati si voi.
Evident Ann si Jeff incercasera, stiam despre ce vorbesc. Acum ma refeream la VOI cei care cititi aceste vorbe (daca sunteti careva!), incercati!
Astfel cartea va castiga o noua dimensiune in inima si mintea voastra. Poate. Sper. Asta-i!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Aaa,pai editatul de carti nu e afacere, e arta si nu ies bani din asta decit o bogatie sufleteasca, asa cred.Si eu va invidiez pentru rabdarea de-a sta sa buchisiti pe multe lucurri bune sau pe tampenii si sa scoateti din ele ceva pentru suflet.cautatori de aur as mai zice.Da asta numa cind sint in pasa buna cind sint in pasa rea va injur de nu va vedeti.de ce? pai simplu, fiindca scriu carti.
Mi-a placut articolul Bogdan.Spune-i lui jeff sa nu bata capu.

Bogdan Hrib spunea...

Who are you Hanny? Multumesc si te mai astept.

Anonim spunea...

Felicitari! Ai un curaj nebun sa-ti iei un blog; e ca si cand ti-ai lua un caine, de care trebuie sa ai grija. De cartile noastre cand te mai ocupi? Dar de fotografiile tale?!
Cred ca lui Jeff i-a placut Romania prin prisma oamenilor pe care i-a intalnmit aici. (Va stiu eu!). In experiente de genul asta vezi locurile noi "colorate" de personalitatea celor care te "ghideaza" - si invers, tu, bastinasul, iti re-descoperi locurile fiindca te pui in locul musafirului si le vezi cu ochii lui. Este?
db
PS. Vezi ca se apropie Gaudeamus. Spor la treaba!

Mircea Pricăjan spunea...

Mi-amintesc ca la marea noastra Revolutie eram cu totii oripilati de idee ca Ceausescu isi hranea cainii cu carne la conserva. Eh, cine s-ar fi imaginat atunci ca vom ajunge-n cativa ani sa producem noi acea carne (si pentru pisici, tre' sa adaug, ca posesor de felina ce sunt)? Cu cartile stau lucrurile acum cam la fel. Poate ca deocamdata merge greu, nu-i o industrie adevarata inca, dar stai sa treaca putina vreme (desigur, nu sta, ci lucreaza pentru asta!) si, asa cum ne permitem acum sa tinem s-un patruped in casa si sa-l hranim cu hrana lui, vom ajunge sa ne hranim si intelectul (tot mai multi, tot mai multi) cand vom avea timpul sa-l magaiem mai des.
Bogdan, felicitari pentru ideea infiintarii colectiei fiction.ro. Chiar era nevoie de asa ceva.

Bogdan Hrib spunea...

Multumesc, Mircea. sa strangem randurile. Poate vom fi mai multi.

Anonim spunea...

Deja suntem mai multi, Bogdan. Inteleg ca vanzarile cartilor din colectie sunt in crestere, ca s-au vandut la lansare mai multe exemplare din 'Veniss...' decat era de asteptat, ca s-au semnat deja contracte pentru carti foarte interesante.
Cu ocazia asta fac si putina reclama. Voi, cei care veti citi mesajul de fata, nu ratati 'Aer' de Geoff Ryman. Luna viitoare cred ca va fi pe piata. :)