24 august 2006

Editorul moare, dar nu se preda!

Peste o luna jumatate la Frankfurt va trebui sa prezint un fel de... dare de seama cu privire la starea pietii editoriale din Romania. Si asta nu pentru ca as fi invitat de cine stie ce super organism european, ci pentru ca voi reprezenta tara noastra intr-un program de Fellowship organizat de Targul de carte Frankfurt, alaturi de alti 17 colegi din 15 tari cat se poate de diverse (SUA, Iran, Canada, Turcia, Italia, s.a.).
Toate bune si frumoase, insa unde voi gasi datele necesare? Raspunsul este simplu: Nicaieri! Pentru ca Asociatia Editorilor (AER) are cele mai recente date din... 2002. Anul trecut, editorii s-au ferit sa ofere informatii confidentiale oficialilor AER, dupa cum mi-a declarat doamna Doina Marian, director executiv. Recunosc - nici noi nu am trimis acele date. Erau multe intrebari si unele cam prea... detaliate.
Totusi nu prea stiu de unde sa incep...
In anii '90 se infiintasera 10.000 de edituri (!!), probabil ca acum supravietuiesc vreo 1.500 din care sunt... vizibile vreo 150 - 200. Desi o mare librarie bucuresteana bombanea prin reprezentantii ei ca "lucreaza cu 600 de edituri"!
Voi porni din 2002 si apoi voi pune intrebari in stanga si in dreapta. Stimati colegi, poate imi puteti da o mana de ajutor. E vorba de breasla noastra si de tara noastra. Scuzati-ma, eram patriot si nu se prea mai poarta. Atunci sa o zic altfel: e vorba de business-ul nostru! Poate ca asa e mai bine.
Va tin la curent. Poate aflam cate ceva...
Pentru ca editorul moare, dar nu se preda! Asta nu era o vorba de-a baietilor lui Napoleon? Si n-au sfarsit-o prea bine...
Pe curand.

Niciun comentariu: