PREMIUM
Audrey Niffenegger – Soţia călătorului în timp
traducere de Ona Frantz
„Am vrut să scriu despre o căsnicie perfectă care este pusă la încercare de ceva ce se află în afara controlului celor doi.“
Audrey Niffenegger
Romanul Soţia călătorului în timp a avut succes de critică, a fost bine primit de cititori şi scriitori deopotrivă.
Au fost tipărite mai multe ediţii, a fost deja tradus în mai multe limbi. Drepturile pentru film au fost achiziţionate de New Line Cinema, Plan B (compania de producţie a lui Brad Pitt şi Jennifer Aniston) şi Nick Wechsler. Scenariul a fost scris de Jeremy Leven, iar regia este semnată de Robert Schwentke. În rolurile principale au fost distribuiţi Rachel McAdams şi Eric Bana, premiera filmului urmînd a avea loc în 2008.
Soţia călătorului în timp este un roman SF, un roman psihologic şi un roman de dragoste, scris cu mare atenţie asupra detaliilor (mîncare, locuri, viaţă sexuală) şi cu o mare artă a descrierii lor.
Audrey Niffenegger s-a născut la 13 iunie 1963 în South Haven, Michigan.
Este scriitoare, artist plastic şi profesoară în cadrul programului Interdisciplinary Book Arts MFA la Colegiul Columbia din Chicago, Centrul pentru Cărţi şi Artele Hîrtiei, unde predă lecţii de scris şi tipărire a cărţilor.
Ca artist, are lucrări expuse la Biblioteca Congresului, la Biblioteca Universităţii Harvard, la National Museum of Women in the Arts.
Scrie noaptea şi în week-enduri, deocamdată nu vrea să renunţe la cariera de profesoară. În prezent lucrează la al doilea roman, Her Fearful Symmetry.
Printre scriitorii ei preferaţi se numără: Geoff Ryman, Henry James, Wilkie Collins, H.G. Wells, Martin Amis, Jennifer Stevenson, Rainer Maria Rilke.
Bibliografie: The Spinter (1986); Time Traveler's Wife (2003 - nominalizări la premiile Arthur C. Clarke şi Campbell Memorial în 2005); The Three Incestuous Sisters (2005).
Sinopsis
Cînd Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea şase ani, iar el avea treizeci şi şase. S-au căsătorit cînd ea avea douăzeci şi trei, iar el avea treizeci şi unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru că Henry este unul dintre primii oameni diagnosticaţi cu cronoafecţiuni: din cînd în cînd ceasul lui genetic se resetează şi se trezeşte aruncat în viitorul sau în trecutul său. Cu aceasta au a se înfrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar şi o studentă la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor.
„Urăsc să fiu acolo unde ea nu este, cînd ea nu este. Şi totuşi plec mereu, iar ea nu mă poate urma“ - zice Henry.
(Tritonic editorial / Michael Haulica & Ona Frantz)