31 decembrie 2006

A propos: intram in UE

O buna prietena mi-a scris azi ca desi toti se isteriseaza cu "intrarea", viata ei nu se va schimba prea mult. Poate fi corect. Unii dintre noi eram deja in UE. Cumva... Si totusi eu sunt dintre cei care vor pune un steag tricolor in balcon (la sediu avem de mult timp 2 drapele - un Ro si un EU!), vor fi multi, vor fi putini? Cred in EU / UE dar mi s-a redeschis apetitul de patriotism. Macar un pic. La multi ani, romani europeni!

Multumesc pentru rabdare, intelegere si curaj celor care au stat alaturi de noi si de mine. Nu totdeauna au fost mai fericiti sau mai multumiti. Desi noi / eu ne-am straduit. Cateodata lucrurile au mers mai greu, mai prost, prost de tot sau deloc! Noi am fost de buna credinta. Vom fi la fel. Sper sa ramaneti cu noi. La multi ani, familie, prieteni, colegi si colaboratori!

Asta-i tot pe 2006! Sa ne vedem cu bine maine in 2007!

Sa nu uitam ultimii veniti...

La sfarsitul anului / pe ultima suta...

Magia pentru incepatori
Kelly Link
si
primele 2 volume din seria Anita Blake / Laurell K. Hamilton
Placeri interzise
Cadavrul care rade

Cum a fost 2006 ?...

E ora bilanturilor si analizelor?
Cred ca da...
Asadar:

Tritonic
Vanzarile au crescut. Ca si cheltuielile.
In totul vanzarilor ZEI AMERICANI / Neil Gaiman (aparut in aprilie, se apropie de 2000 de exemplare!), urmeaza pe pozitiile 2, 3 si 4 Trilogia Noul Crobuzon / China Mieville - Cicatricea (2), Statia Pierzaniei (3 - desi ar merita prima pozitie daca adaugam si exemplarele vandute in noiembrie-decembrie 2005!) si Consiliul de Fier (4).
Pe locul 5 un autor roman - prietenul si colegul meu, Mike. Adica Asteptand-o pe Sara / Michael Haulica (si nu uitati ca la Tritonic a aparut editia a II-a. Prima, in 2005, la Millenniumul lui Horica!)
Urmeaza apoi celelalte volume din fiction.ro
Vanzari bune si la Secretele lui Colin Powell sau Confesiunile unei mame / neveste lenese.
Apoi colectia comunicare/media.
Astea sunt in mare...
Colegii: Cei vechi au ramas aceiasi, cei noi s-au cam tot schimbat. Sa speram ca cei noi vor deveni vechi. Ne dorim.
Presa: Am fost mult mai vizibili in paginile publicatiilor. Multumiri colegilor jurnalisti.
Sediul si imprejurimile: Sediul e acelasi, doar strada este plina de noroi pentru ca au pus o conducta noua de apa, dar santierul a ramas vraiste. A mai crescut o casa mare vizavi de noi. Si Ronin a mai crescut. Atentie!
Marea lovitura: Venirea Millennium Press in grupul nostru.

Personal
Un an cu multe deplasari, de la Cape Town la Sofia, de la Bremen la Belgrad. O bursa in Germania cu ocazia Targului de carte de la Frankfurt. Multi prieteni noi, informatii, invataminte si idei...
Foarte important: am aflat care sunt sensurile si scopurile vietii... Cred ca am aflat.
Unul dintre ele este Lulu.
Asta-i!

30 decembrie 2006

Felicitare din Croatia


O urare-desen de la prietenul Seid, patronul Editurii Fraktura din Zagreb. Simpatica, nu?
Asta-i tot!

Locus - ianuarie 2007

O veste de la Jeff...
Stiti voi care: VanderMeer!
In numarul din ianuarie 2007 al LOCUS un amplu articol despre voiajul in Ro si despre Tritonic. Nu stim prea multe dar Jeff ne-a... amenintat ca e de... foarte bine. Asteptam sa vedem revista. Pana atunci pe blogul lui Jeff - un mic fragment si coperta cu Naomi Novik.
Multumim VanderMeer-irilor!
La multi ani! Happy New Year! Bonne Annee!
Asta-i!

27 decembrie 2006

Totul nou pe frontul de... est!

Suntem in masura sa va anuntam primele titluri care vor pare in 2007:

Ianuarie (spre sfarsit)
1. Zimbet ucigas / Lisa scottoline / colectia Crime Scene
2. Dansul mortii / Linda Fairstein / colectia Crime Scene

Februarie
3. Dune: Casa Atreides - vol I / Millennium Press, imprint Tritonic
4. Dune: Casa Atreides - vol II / Millennium Press, imprint Tritonic
5. Blestemul Chalionului / Lois McMasterBujold / vol 1 din trilogia "Blestemul Chalionului"
6. Powersat / Ben Bova / Millennium Press, imprint Tritonic
7. Frida / roman / Barbara Mujica / Colectia Premium

Vor urma intr-o ordine aproximativa: Zelazny cu primele 2 volume din seria Amber, Gaiman cu Pulbere de stele, Greg Bear cu thrillerul Quantico si tot asa...
Asta-i!

26 decembrie 2006

Craciun - ziua 2

Azi nu am mai auzit nimic despre depresii. Doar un pic. Nu am mai primit sms-uri si nici emailuri cu Sarbatori fericite! Dar am mancat si azi sarmale...

Uitasem de ieri - am terminat acel Child / Capcana Margrave: e ok. Nu-ti vine sa-l lasi. De la un moment dat pare usor previzibil - de, reteta clasica americana! - dar numai pentru cunoscatori...

Si nici Tirania actualitatii nu e chiar greu de digerat, de Craciun - am rasfoit-o in viteza - eu nu mai am sesiuni deci pot trai in ignoranta. Am aflat chestiuni inedite. Merita. Dar sa nu o laud, doar e editata de noi...

Asta-i! maine din nou la serviciu!

25 decembrie 2006

Depresii de Craciun

Depresii?
De Craciun? De ce oare?
Oare?
Da.
Da! Da!

M-am intrebat: cunosc eu prea multi oameni stresati, cu probleme, singuri in adancul lor? Sau prea multi dintre noi suntem asa? Victime ale capitalismului glorios... O tanara imi spunea ieri ca e cam deprimata; am trimis azi un sms intreband cum se mai simte. Mi-a zis (scris) : Ok! Si care era reteta? Xanax! Mi-am marturisit necunoasterea si am primit explicatia: Niste pastile mici, roz! Brr!!! M-am cam speriat! Altcineva imi scria ca urmare a prietenosului si usor banalului sms cu Sarbatori fericite! ca nu e in apele... stiti voi! Adica se simte Naspa! Iar, mi-am zis in gand. Situatia s-a mai repetat de vreo cateva ori: ba ca nu simte sarbatorile, ba ca abia asteapta sa treaca, ba ca are insomnii, ... si tot asa, tineri si tinere cu probleme!
Unde ne este dom'le invatamantul de partid sa ne dea niste solutii!
Sincer nu stiu daca e de ras sau de plans, pentru ca problema e serioasa. Muncim prea mult si nu ne bucuram de clipele frumoase, nu mai stim cum, s-a atrofiat organul, acesta e capitalismul victorios? Sincer, nu stiu. Si n-am solutii!
Cumparati-va o carte de colorat. Sau faceti un copil. Nu glumesc...
Pe mine m-a salvat Lulu alergandu-ma prin casa, eu jucand rolul monstrului cu destul devotament. Stiu, e usor de spus si greu de facut...
Cred ca s-a pierdut iubirea (nu cea de telenovele, ci cea de care aveam timp si chef in anii regimului trecut - cei care l-au trait!) si mai ales romantismul... Chestiunea aia cu plimbatul de mana prin parc. Si nu ma refer la liceeni. La ei mai exista... inca! Ci la cei mai munciti, asa la vreo 20 si ceva, 30 si ceva, ca de 40 si ceva, inca nu stiu, abia incep sa aflu.
Ma scuzati, daca am batut campii. Voiam sa scriu ceva frumos, dar am fost ingrijorat. Si mai sunt! M-as bucura sa vad multi oameni fericiti. Stiu, e utopic! E SF sau doar fantasy!
Iertati-ma, v-am plictisit...
Bucurati-va de bradul impodobit, familie si prieteni, sarmale si mamaliga, spiritul sarbatorilor!
Asta-i! Craciun fericit!

24 decembrie 2006

Aproape... Craciun !

Acesta e... Capul Bunei Sperante!
M-am gandit ca toata lumea trimite brazi si globulete. Eu va ofer o imagine a... sperantei. Sper. Am fost acolo si e impresionant - pentru ca e in sud, pentru ca toate culorile sunt altfel si, mai ales, pentru ca stand pe ultima stanca ce te desparte de mare, acolo departe, esti doar tu si. poate, Dumnezeu... Am avut sansa de a fi acolo. Va doresc din suflet sa o aveti si voi...

Pana atunci:
- toate multumirile si sentimentele mele tuturor celor care au fost in jurul meu, aproape sau departe, geografic, fizic sau psihic... Familie, prieteni, colegi, colaboratori, cititori... Toti!
Va doresc tot ce poate imagina mintea si inima mea mai bun...
- sarmale si cadouri multe, soare, dragoste, intelegere, prietenie, idei si vointa, noroc si sanatate.

Asta-i tot! Deocamdata! Craciun fericit!

23 decembrie 2006

Tirania actualitatii

Carte noua:

TIRANIA ACTUALITATII
o introducere in istoria si teoria stirilor

autor: Alina Bargaoanu
colectia Comunicare / media - 2006
13 x 20 / 264 pag.
Cuvant inainte de Marian Petcu

"... stirile TV, drog cotidian legal, pot interveni devastator pe termen scurt, dar mai ales lung in modelarea unui destin national. (...)" / prof. univ. dr. Manuela Cernat

Atentie, se apropie sesiunea! Cumparati-o!

Citind de la concurenta...

Na, c-am trait s-o vad si p-asta!
Adica sa ma vad singur (in oglinda!) citind carti de la concurenta!
Glumesc, fireste.
Chiar citesc, cu drag si admiratie, un Child de la Huma.
Bravo lor!
Era cat pe-ce sa-l prindem noi, dar n-a fost sa fie.
Asadar...

Lee Child / Capcana Margrave
Humanitas / thriller & mystery / 2006
softcover / 470 pag.

Coperta:
Ingenioasa, poate un pic prea incarcata. Numele autorului scris mare CHILD - gaselnita! Titlul e primul dintr-o serie, promoveaza in primul rand autorul.
Culoarea titlului - inspirata, fontul si marimea lui - banal si prea mic!
Designul - perfect, sugestiv, modern!

Titlul original: Killing Floor
Greu de tradus!

Tehnoredactare - ok, poate un pic cam prea cuminte. O mica vigneta cu pistolul de pe coperta era o idee...

Traducerea - ok, in general. Desi undeva apare un camion negru nou-nout si mai tarziu se transforma in camioneta. Probabil ca era camioneta tot timpul. Din aia pe care americanii o folosesc ca sa para mai interesanti dar nu cara nimic cu ea. In rest mici neclaritati. De exemplu ce inseamna foaiere de marmura pe care eroul le vede din goana masinii... La 263 apare un acum 4 ani de cand se cunosc si s-au mutat in acesl apartament tot de 4... desi inainte aflasera ca doar de 2 ani... O mica balbaiala.

Bine scrisa. Tensiune din plin. Nu iti vine sa o lasi din mana. Stilul american - orasul mic, marea conspiratie, un super erou, o politista sexy, un detectiv negru (ca sa fie corect!)... Oricum te tine bine in tensiune. Sunt la pag. 271 si fug sa citesc mai departe!

A propos, semnul de carte parca nu e prea inspirat. Dar poate mi se pare...

Doua observatii - in 1997, nu aparuse euro si deci dolarul era cel mai tare (cum zic si ei!), dar intre timp... Si a doua - se pomeneste undeva despre Bucuresti, ca un exemplu aleator, dar da bine pentru cititorii nostri.

Mai multe, poate, dupa ce voi termina. Felicitari, Huma! Asta-i!

19 decembrie 2006

Felicitare de Craciun din Portugalia

Stimati prieteni, asa arata o felicitare de Craciun primita de o editoare prietena din Portugalia. Simpatica ideea cu bradul din litere, nu-ia asa?
Circulo de Leitores - un club literar care tine de Random House / Bertelsmann
Asta-i!

18 decembrie 2006

Ce ne lipseste pentru a fi profi in SF/F !!

Chiar ?! Ce ne lipseste?
Cine editeaza carte in domeniu:

a/ Nemira - de cand lumea;
b/ Corint - colectia de clasici, dar au mai domolit-o si seriile pentru copii;
c/ Tritonic - avem 1 an, dar proiecte mari;
d/ Rao - nu declara, dar unele dintre thrillere sunt in zona SF/horror
e/ Minerva - ataca fantasy-ul timid deocamdata
f/ Humanitas - a incercat si va fi un jucator periculor;
g/ Amaltea - nu i-am uitat: Star Wars din belsug si romanii din Diasfera
h/ Lucman - cate-un pic
i/ aici mai e cineva, scuze daca am uitat un jucator din liga B..
A propos, nu ma judecati pentru ordinea de mai sus - e intamplatoare..

Cine ar trebui sa citeasca/cumpere:
1. - Pentru inceput un "nucleu dur" (expresia am auzit-o prin politica dar merge si aici!) de fani-cumparatori - vreo 5000 care sa cumpere de 600.000 lei / luna. Adica aprox. 2 carti. Adica vanzari de 10.000 carti/ luna. Rezulta 120.000 carti/an.
2. - Cititori care cocheteaza cu genurile SF/F - adica cei care prefera thrillerele, horror, amestecat cu crime novels sau thrillere ecologice... Probabil de varste peste 25 de ani, nu se uita la pret, dar cumpara si alte genuri de carte. Ii gasim in orasele foarte mari si Bucuresti - ei sunt 200.000 dar cumpara doar o carte la 2 luni (ma refer la cele din domeniul nostru!) . Deci rezulta 1.200.000 carti/an
3. - Cititorii tineri in formare - asa zisii "young adults" - care pot fi de la 12 ani (unii zic 10) la 16 ani (sau 14!). Ei nu au multi bani dar pot fi cuceriti cu povesti frumoase - fantasy. Sunt multi 300.000 si unii au parinti cu un pic de stare. Nu ma hazardez daca spun 1 carte/luna. Rezulta inca 3.600.000 carti/an.

Total general : 4.920.000 volume / an.
La un tiraj mediu de 2000 ex. rezulta 2.460 titluri (noi sau reeditari)
La un pret mediu de 20 lei/volum rezulta 98.400.000 Ron (nu incercati sa transformati in bani vechi - va va apuca durerea de cap de multi ce sunt!)

Dar se poate realiza aceasta suma? Sau este doar un scenariu SF?
Cat trebuie cheltuit pentru formarea cititorilor?
Cata promovare? Unde?
Care-i domeniul principal? Sau nu exista unul? Se va vinde orice place?

Sper ca a avut un rost toata aceasta expunere...
Sper ca nu v-am plictisit...
Sper ca este posibila...
...in 5 ani!
Asta-i!

17 decembrie 2006

Lulu, Linda si Lisa + ceva stiri







Evident cele trei prezente feminine au varste diferite si locuiesc in zone geografice foarte indepartate si totusi mi-au marcat ultimele 2 zile.
De ce?

Lulu locuieste in Bucuresti si are 5 ani si aproape 3 luni. Este fiica mea, Iulia Ioana. Desi e mica, o rog din cand in cand sa ma ajute la o sesiune de psihoterapie. La 40 am dreptul sa fiu deprimat sau depresat (nu stiu daca exista acest cuvant!). Si atunci imi recomanda urmatoarea terapie:
1. o jumate de ora de colorat brazi, Mosi Craciuni si cadouri din 3 carticele diferite;
2. o alta jumate de ora de puzzle - 2 mai simple: o pisica si o Alba ca Zapada;
3. un sfert de ora de cantat - Jingle Bells si O ce veste minunata;
4. in final un sfert de ora de Baba Oarba prin casa cu rasete si lovituri cu capul in tocurile usilor.
Cam asta-i! Intre timp uiti de toate problemele. Garantat!

Linda si Lisa sunt doua doamne respectabile din Big Apple, adica NYC.
Dupa cum vedeti in imaginile de mai sus - primele variante ale primelor 2 titluri din mult asteptata serie CRIME SCENE.
Vor apare la sfarsitul lunii februarie (in revista Diverta Magazin, nr. din decembrie gasiti un articol despre aceste viitoare aparitii, initial programate in noiembrie din din motive obiective amanate.

ZIMBET UCIGAS - vorbeste despre un celebru biroul de avocatura din Philadelphia, povesti cu italieni din al Doilea Razboi Mondial, crime, furtul unei inventii si multe altele. Despre viata si moarte intr-un ritm foarte latin, cu dialog viu si plin de umor si ironie... Vor urma detalii.

DANSUL MORTII - este o poveste despre New York, Metropolitan, balet, detectivi si procuroare. Viata trepidanta, dragoste, sex, pasiune... Va urma!

Colega noastra de la PR, Diana se va ocupa de informarea Dvs. printr-o serie de newslettere, ce vor apare cam la 2 saptamani.

Si cateva vesti diverse:
1. Mireille m-a sunat cu ocazia aniversarii - se plimba prin Mexic de-a lungul si de-a latul. Invata spaniola - cate 9 ore pe zi!!! Redacteaza volumul lui Margaret Atwood.
2. Azi au aparut cateva vorbe depre Magie in EvZ.
3. Vom incepe sa promovam cartile noastre in publicatii pentru tineri, ca Cool Girl, Bravo Girl, Joy etc. Cu ce succes se va vedea.
4. Despre UE si prof. Barbulescu in Le Monde Diplomatique / decembrie.

5. ultimul titlu Tritonic in acest an :
TIRANIA ACTUALITATII / colectia Comunicare Media
Atentie se apropie sesiunea!
Vom reveni!

A propos, tineti-ne pumnii maine avem mare negociere cu Diverta si DDC pentru 2007!
Multumim!

Asta-i!!!

15 decembrie 2006

40, Catavencu si Colin...

Si a fost si ziua asta!
Lunga si grea..., dar frumoasa.
Nu pot decat sa multumesc tuturor celor care mi-au urat La multi ani!
Ceilalti - cei care nu ma sau ne plac au tacut din gura...
Multumesc pentru telefoane, mesaje si emailuri - de peste tot!

Seara s-a incheiat cu petrecerea trustului Catavencu, la club Spice pe Calea Victoriei. Frumos. Lume cunoscuta. Iris in concert! Bravo Catavencu! Multumesc doamnelor si domnisoarelor (stiu ele care) din umbra PR-ului / marketingului de la Catavencu.

Despre Premiile Colin?
Ca sa nu o mai lungesc:

1. ideea de a da trei premii ierarhizate I, II si III si dupa aceea de a spune "toti sunt la fel" sau "scrie Premiu si nu numarul lui!" mi s-a parut nefericita de doua ori: a/ pentru ca asa s-a hotarat de catre oraganizatori/juriu - eu personal preferam de exemplu un "Premiu pentru opera magna". unul pentru roman, altul pentru povestiri, altul pentru debut si tot asa, ca la lumea de peste ocean. Si b/ pentru ca nu toti cei din juriu si-au asumat-o - la inceputul laudatio-ului pentru Florin Patea s-a inceput cu "asta nu e premiul III, e doar UN premiu" si tot asa.

2. nu s-a indoit nimeni (cred eu!) ca marele castigator va fi Dobos cu Abatia. Sincer nu am inteles daca s-au premiat autorii sau volumele - un volum, 2 volume (Patea) sau 3 volume (Dobos). In cazul lui Korn, eu personal nu am inteles despre ce carte era vorba...

3. mediatizarea a fost sub orice critica: in afara de fani, scriitori si ziaristi nu prea am vazut oameni de pe strada. Nu am vazut scris nicaieri despre eveniment INAINTE de a avea loc. Micile afise (A3) pe care le-am primit nu avea oe ele inscrisi sponsorii Amaltea si Tritonic - pacat! Felicitari domnului Hobana pentru initiativa, dar pacat ca nu a avut un staff care sa se ocupe de asezarea cartilor in librarie (acel mini raft de la intrare era jalnic!) de un pic de reclama, comunicate pe agentiile de presa, etc...

4. s-a vorbit mult si prea... prieteneste. Mi-as fi dorit sa se vorbeasca mai mult despre autori si poate sa existe scurte bio-bibliografii ale lor... Felicitari pentru plachete!

Asta-i deocamdata!

14 decembrie 2006

Fara o zi !

Ironia sortii - nu am avut net acasa.
Apoi am incercat sa lucrez cu micul BlackBerry - se pare ca nu sunt prea tehnic. Am reusit ceva apoi am sters - evident din nestiinta - totul. Sau neatentie...

Deci ieri 13 dec. nu am reusit sa postez nici o insemnare.
O fac acum, recuperand de pe micul device textul scris ieri - un fel de a te scarpina cu dreapta la urechea stanga.
------

Ultima zi la 39 si nu am internet acasa. Ingrozitor! Noroc ca tehnica ofera intotdeauna alternative si scriu de pe un mic BB.

Intai despre aventura bulgara:

O noapte dormita in tren, cu vama dubla, prietenoasa dar plictisitoare, cu pierdut timpul prin gari (Giurgiu si Ruse), cu trezit la 5.50, spalat pe ochi si coborat in Sofia care arata cam ca Bucurestiul in '95 (sa ma scuze prietenii bulgari, dar frigul, gunoiul si betivii nu pareau europeni..?!

Apoi o cafea buna la prietenul lui Mike de la Kiev, Cristo Pocitakov (sper ca transcrierea romana a numelui sau sa fie corecta!), scriitor sf, publicat si in Rusia si Spania, pe langa Bulgaria natala.

In fine, asediul agentiei literare (lung de peste 3 ore!), conusa de cele doua Drumeve, mama Ana si fiica Mira; asediu incheiat cu succese. Pazea concurentei! Titluri de top, dar deocamdata...no comment!

Din nou trenul de noapte si vama dubla intre 2 si 3 jumate - ca sa-ti dea o pauza la somn. La 6 dimineata - bucurosi ca vedem Gara de Nord si, mai ales, pe Marius venit sa ne salveze...

Asta-i!
Despre Premiile Vladimir Colin - maine pe lumina!

10 decembrie 2006

Sa dam Cezarului...


Cezarul fiind Horica! El a publicat acest cadru... maret pe blogul lui.
Se cuvin precizari:
1. Doi barbosi dau mana unind Nordul cu Sudul (mai ceva ca in Razboiul de Secesiune al SUA).
2. Pe fundal Stefan Ghidoveanu ne priveste sceptic: a mai auzit (la radio!) el multe din astea!
3. Undeva in dreapta (in afara cadrului), Margareta Paslaru semna autografe aruncand priviri geloase spre noi - participantii la lansare.
4. Mii de vizitatori ai Gaudeamusului nu ne bagau in seama, nestiind ce-i asteapta!
5. Ona a realizat fotografia! (sper sa nu gresesc)
6. Mike nu apare - pregatea o noua serie de oferte pentru achizitii de drepturi...
7. Cei de la statia de amplificare se plictiseau de moarte asteptand sa terminam...
8. Asta-i, ca de altceva nu-mi mai aduc aminte!

09 decembrie 2006

Granpa' Jeff

Breaking news !!!!
From USA:
Jeff VanderMeer este bunic...
Desi nu pare.
Felicitari!
Un nou Sagetator apare in lume. Un gand bun de la unul mai batran...
Amanunte la:
http://vanderworld.blogspot.com/2006/12/riley-daniel-kennedy-welcome-to-world.html
That's it!

Prin ceata, cu 990 de cadavre in portbagaj...

Vineri seara, libraria Junimea, Iasi, frig si umezeala
17.05
lansare, 12 persoane cu tot cu cei intamplatori si libraresele.
Narcisa Gherghe, o lady a cartilor e gazda.
Musafiri (fara o ordine speciala): Liviu Antonesei (si el asteptand-o pe Sara), Dan Dobos, zis "Abatele", F. M. Tudor, the translation... hunter, Mike "the Guru" H. si, in trecere, subsemnatul in rolul directorului-sofer...
In alte roluri: (ca de obicei) fii si prietenele, sotiile si copii, admiratori si sustinatori, trecatori, cumparatori si multi altii... (Ma rog, cum zisei, nu chiar asa de multi!)
Se vorbeste frumos...
Apoi in cadru restrans se bea o bere cu garnitura de pizza...
Delegatia de la centru - odihna la Caminul Teologic.

Sambata dimineata, dupa un mic dejun de post
Moara de Foc, Iasi, frig si ceata si umezeala
O usa metalica...
Batem!
Se deschide.
- Am venit sa luam cadavrele!
- Toate?
- Da!
- Sunt multe. 990! Va incap in portbagaj?
- Da!
Le inghesuie pe toate si masina fosta bleumarin, acum gri-bej murdar se pune in miscare.
Dupa Roman, dispare in ceata.
Reapare pe langa Doraly.
Langa avionul de la Doamna Ghica, Meganul Estate isi pierde un pasager - Gurul se duce la resedinta sa! - apoi un Caddy tot bleumarin opreste alaturi si cadavrele se muta in dubita.
Operatiunea se incheie!
Subsemnatul face o vizita la teatrul National (De, cultura...) si apoi se refugiaza in cartierul de adoptie!
End of story!
Noapte buna.
Asta-i!

07 decembrie 2006

Povesti cu ... vampiri !

Cititi Suplimentul TV al Jurnalului National de maine, vineri 8 decembrie.
O frumoasa prezentare a seriei Anita Blake la pagina de carte.

Si pe langa asta ...
O lansare Anita Blake - volumele
Placeri interzise
Cadavrul care rade

maine la Iasi
ora 17
Libraria Junimea

vor fi acolo
Florin Mircea Tudor
Mike Haulica
si cu voia dvs., subsemnatul

Va (cam) asteptam! Asta-i!

Pulbere de stele

Atentiune! Atentiune!
www.stardustmovie.com
este site-ul filmului ce se va lansa anul viitor avand la baza romanul lui Neil Gaiman.
La aceasta adresa Gaiman raspunde intrebarilor fanilor. Incercati!
Distributie redutabila: Robert de Niro, Michelle Pfeiffer, Claire Daines, Sienna Miller si Charlie Cox. Regia Matthew Vaughn.
Volumul va apare la Tritonic in aprilie, in conditii grafice PREMIUM.
Asta-i!

Obiecte taioase!

Best Books of 2006
Top 10 Editors' Picks:

Mystery & Thrillers
Gillian Flynn's deliciously dark and twisted Sharp Objects tops our list of the best mysteries and thrillers of 2006.


Debut Fiction
Sharp Objects, the chilling debut novel from Entertainment Weekly critic Gillian Flynn, takes the No. 1 spot in Debut Fiction for Best of 2006. See more editors' picks and customers' favorites in our Best of 2006 Store.

Editor: Shaye Areheart Books / Crown / Random House
September 26, 2006 Hardcover

Va apare la TRITONIC in mai 2007!

04 decembrie 2006

Mireille from Mexico


Tocmai ce am primit vesti de peste mari si tari. Mai mult mari...
Am rugat-o sa-mi scrie si un text. Soseste curand:
"De obicei, spunem ca paradisurile sunt doar in cer… Ca aici, pe pamant nu e decat viata de zi cu zi! Daca nu credeti ca sunt si paradisuri terestre, dati o fuga in Mexic, in San Miguel de Allende, intr-una dintre cele mai cautate 20 de destinatii din lume pentru "a te retrage" si a-ti vedea de inclinatiile artistice... Oricare ar fi ele - desenat, scris... editat! Eu am fost si am vazut: exista!"
Asta-i! Pe curand!

03 decembrie 2006

Cultul personalitatii pe englezeste!?

Daca doriti sa vedeti ecourile usor tardive, dar pline de invatamant (politic!?) ale subsemnatului, exprimate in engleza de o domnisoara care, daca imi amintesc bine, era draguta, incercati la adresa de mai jos:
http://www.brasov-visitor.ro/articol.php?id_numar_revista=36&id_articol=619
Asta-i! Gata pauza de maine din nou la saiba!

02 decembrie 2006

Unde vand editurile mici...? si cateva cifre...

Va spuneam deunazi ca am fost la o lansare...
Ma tot intreb cum se descurca editurile mai mici, mici si cele minuscule (adica 2-3 titluri pe an!) daca noi cu 100 de titluri trebuie sa ne razboim cu librariile. (Nu chiar cu toate - exista si exceptii si, fara sa supar pe nimeni, imi vin in cap doar Eminescu - Pitesti, Esotera - Timisoara, Corina - Arad... Probabil ca sunt mai multe - sper - si Marinela, big chief of distribution, o sa ma certe ca am pomenit doar 3, dar... astea imi erau la indemana!)

O doamna de la DDC imi spunea ca lucreaza cu 400 de edituri - socanta cifra. Pe mine daca ma intreaba cineva nu reusesc sa enumar nici 50. Discutand ieri cu Mike am ajuns la concluzia ca mai mult de 10, hai, treaca 15, nu isi fac reclama...

Si atunci? Cum traiesc ceilalti?
Au si alte joburi? E doar un hobby? Sunt finantate la greu? Se tarasc? Stau sa moara?
Dupa unele cifre Franta are doar 60 de trusturi editoriale... Pare normal.
Asta nu inseamna ca nu exista mii de imprinturi.

Pentru ce motiv ar dori cineva tina in viata o editura muribunda, daca nu poate trai din ea?
Din pasiune? Din ambitie?

Sa va dau cateva cifre interesante (oficiale!) primite in septembrie de la Asociatia Germana a Editorilor si Librarilor (Sunt tari, nu? Ei au reusit sa aiba una singura! Noi nici macar editorii nu am reusit sa-i unim intr-una singura?!)

Profit pentru carti straine (traduceri):
peste 9% profit la numai 14 % dintre titluri
intre 3 si 5 % profit la 24,6 % dintre titluri (cel mai mare grup!)

Profit pentru carti ale autorilor germani:
3-5 % profit la 16,8 % titluri;
1-3 % profit la 16,8 % titluri;
1% (!?) profit la 17,3 % titluri
si, apoteotic, PIERDERI la 26,3 % dintre titlurile editate.
Incurajator, nu-i asa!?

Cam atat ca sa nu speriem pe nimeni prea tare.
Asta-i!

01 decembrie 2006

Noi despre Jeff si Jeff despre noi!



Azi ziceam ca n-am inspiratie, apoi am vrut sa scriu despre o formatie simpatica ( Keane se numeste, iar albumul e "Hopes and Fears", nu stiu ce muzica este, adica ce nume are; mie imi place - voi reveni!), dar am aflat ca Jeff zice de noi una-alta.

Asa ca am pus imaginea asta ca sa aratam ca de la Cetatea Rasnovului, pe cer senin si sub atenta indrumare a lui Mike lucrurile sunt foarte serioase; nu cum zice domnu' Jeff la adresa de mai jos.

http://www.sfsite.com/columns/jeff237.htm#Next%20Time

Asta-i!

1 Decembrie - si n-am inspiratie


Azi este 1 Decembrie si nu am inspiratie!
Nu vreau sa vorbesc despre carti; afara e o dimineata cenusie si nesuferita. Din fericire e destul de cald. Voi vorbi mai tarziu despre planuri si idei si vise...
Acum va invit sa va bucurati de aceasta imagine.(Nu pot sa va spun La multi ani de 1 Decembrie, e putin straniu sa-ti urezi la multi ani de Ziua Nationala, totusi... strive to be happy!)
Vara trecuta la Voineasa intr-o plimbare prin munti cu Lulu (aproape 5 ani atunci) si Titi (peste 71), o zi cu soare si inspiratie.
Asta-i!

30 noiembrie 2006

Millennium - imprint Tritonic

Intai de toate scuze pentru lipsa de mesaj de ieri.
Oarecari probleme personale (cine stie, stie; cine nu, mai bine!) si participarea la un doctorat (al unui viitor autor Tritonic - geopolitica!?) plus o lansare a unei autoare Tritonic - Irena Chiru la o editura concurenta - Top Form, cu un volum simpatic prin titlu "Femei kamikadze" (Pentru pasionatii in comunicare/media - vom tipari editia a 2-a a "Comunicarii interpersonale" un hit al anilor trecuti si al Irenei, imbogatita si adaugita!)

Despre lansare mai bine nu va povestesc; am avut surprize memorabile. De exemplu un distins invitat vorbind despre o alta lucrare (s-au lansat 3 carti) a inceput cu "Desi volumul nu aduce nimic nou merita citit..." si tot asa pana la "am gasit si niste greseli de dactilografiere...". Asta in timp ce editorul era alaturi. Autoarea s-a albit putin, dar mai mult sotul domniei-sale care-i statea alaturi. Nu dau nume ca mi-e frica de procese si, credeti-ma, salile de tribunal sunt infecte si deprimante (miros a tuica si transpiratie!). Eu daca eram in locul ei ma ridicam si plecam. Iar daca eram editorul, ii ziceam vreo doua - sau poate a fost prea socat. Oricum asa ceva n-am mai pomenit - cel pe care il inviti sa vorbeasca de bine, te face praf!

Dar sa revin la Millennium:
De anul viitor cartile de la Millennium Press vor fi tiparite si distribuite prin sistemul Tritonic (librarii din toata tara, Diverta, Carturesti, Humanitas...).
Nu pot sa va dau mai multe detalii in acest moment despre planul editorial - chiar maine de Ziua nationala o intalnire secreta va avea loc intr-un loc si mai secret pentru a definitiva planul - la mare si mic detaliu pentru 2007. Vor participa Mike si subsemnatul in carne si oase precum si Horia prin eter, adica telefon. probabil luni vom anunta noile titluri si directii.
Deocamdata va spun codificat CTP (nu acela de pe sticla si din ziar), ci Crime Scene / Thriller / Premium !!!
Vom reveni.

Anunt important!
Cei care doresc sa primeasca pliantele super colorate ale Grupului Tritonic sunt rugati sa-si trimita adresa completa la editura@tritonic.ro sau distributie@tritonic.ro.
Daca ar comanda si vreo carte cu acesta ocazie ar fi chiar placut pentru noi. Va multumesc in avans.

Rezervari pentru volumele de anul viitor se primesc tot la emailurile de mai sus.
Si, in general, mai ajutati-ne cu vanzarile ca vin sarbatorile si o carte e un cadou frumos!
Cam jalnica exprimarea, nu?!
Asta-i ! Pe curand!

28 noiembrie 2006

Cadavrul care rade...la urma!


Aceasta e a doua.
Pana acum - pagina 71 - nu prea a ras nimeni. Dar cadavre au aparut - un pic mai mult sange dar e ok.
Despre comentariul prietenului Mircea nu pot sa spun decat ca incercam sa facem carti pentru toate gusturile.
Chiar in aceste momente, Mike lupta pentru niste thrillere, daca nu le iau Rao sau Huma'...
Noi ne tot zbatem sa asezam coerent programul pentru 2007, e greu titluri multe si bani putini. De, editura mai micuta...
Alte noutati nu prea am.
Asta-i!

27 noiembrie 2006

Cartea placerilor... lecturii!


Am terminat de citit acest volum.
Am reusit. Si mi-a placut.
Usor de citit. Fara mult sex. Fara mult sange.
Cu umor si ritm.
Mai mult. Avem si alti cititori: Mike, editorul; Alex, graficiana si Mari, sefa distributiei.
Deci avem un fel de cvorum!
Un fel de Philip Marlowe mai modern, de sex feminin, cu acelasi umor, intr-o societate in care vampirii sunt cetateni...
Si mananca bataie de la inamici exact ca Marlowe, pentru ca in final sa invinga, desi victoria este grea si usor trista...
De citit!
Ma arunc in volumul 2 - Cadavrul care rade!
Asta-i! Pe curand!!

26 noiembrie 2006

Ground 60 - Day 5

Brrrr, s-a terminat!
A fost mai obositor ca in ceilalti ani. Lume mai multa. Sau poate imbatranesc eu...
Am avut senzatia ca in acest an procentul de nedecisi s-a micsorat simtitor. Asta inseamna ca cei care stiau ce doreau sa cumpere si aveau si bani pentru asta au fost bine informati in prealabil ( candva o sa va spun bancul cu prealabilul... da' nu acum!). Cel mai probabil din presa scrisa. Si sa nu uitam internetul - revistele electronice, forumurile si blogurile. Prea putin de la tv. (Visele mele cu o emisiune zilnica de 5 min. in prime time pe TVR 1 sunt absolut fantasy!)

Un clasament dupa ochi al vanzarilor Tritonic:

Fiction
1. China Mievile - Statia, Consiliul sau toate trei. Mai putin Cicatricea... ce nu va place,domnilor?
2. Kelly Link - Magia pentru incepatori. Multa reclama in 24 Fun si 7 Seri...
3. Neil Gaiman - Anansi Boys sau pachetul cu Zei Americani. Pentru cunoscatori...

Academice
1. Ghe. I. Barbulescu - UE Politicile Extinderii. Lansat in prima zi de targ. Autor cunoscut - a 3-a carte la Tritonic. In curand se vor retipari UE de la National la Federal si UE de la Economic la Politic.
2. toate pachetele de la comunicare... vom vedea exact care!
3. Oren Harari - Secretele lui Colin Powell. Marea surpriza a sezonului. Un nou tiraj pe drum. O carte in care eu nu am crezut in schimb se vinde la toate tarabele. Imi pare putin cam plictisitoare si plina de truisme. Ori vinde doar titlul ori chiar are lucruri interesante si fac eu pe snobu'.

Diverse
1. Retetele in franceza si germana. Cele in engleza se terminasera! (la fel ca si volumele de istorie: Istoria Aromanilor a lui Thede Kahl si Viata in vremea lui Carol I a lui Ion Bulei!)
2. Confsiunile unei neveste lenese si Confesiunile unei mame lenese. Parteneriatul cu ELLE ne-a ajutat.
3. aici chiar nu stiu... vom vedea.

Observatii
Pliantele au placut tuturor.
Voi reveni cu o prezentare a noilor directii Tritonic.

VIP News
Mireille e bine in Mexic - am vorbit la telefon.
Horia a plecat spre casa. Vine de sarbatori la negocieri.
Cautam un nou PR - tineti-ne pumnii, poate se leaga!

Asta-i! Fug la somn. Si maine e o zi (plina!)

Ground 60 - Day 4

Azi chiar a fost inghesuiala!
Aparent am vandut multe carti, dar pe bani putini. Si ne-am uitat cu jind cum alaturi se vindeau niste dictionare cu 1 milion.

Nu-i nimic - noua colectie Premium va avea carti scumpe, foarte scumpe!
Primul volum - romanul FRIDA de Barbara Mujica. Va mai amintiti filmul cu Salma Hayek?
Vor fi carti mari (16 x 23) coperta cartonata (hardcover)...Lux!
Un pliant de prezentare a facut senzatie in targ astazi... ni s-au cerut cartile desi scria clar ca vor pare in 25 februarie 2007.

Lansarea de la fiction a fost cu cantec! La propriu! Gazdele ne-au cantat la difuzoare "Gaudeamus igitur" si au debitat tot felul de anunturi, astfel ca Liviu Radu si Mike Haulica aproape au ragusit... O lansare intima si de portofoliu.

In curand programul pe primele 6 luni.
Maine - adica azi - ultima batalie!

Asta-i (n-am inspiratie!)

25 noiembrie 2006

Ground 60 - Day 3

Ziua 3 a fost agitata!
La 9.15 cativa vizitatori incercau sa forteze intrarea in pavilionul central. Nu au fost lasati. Doar expozantii au voie inainte de 10.

Totusi restaurantul era deschis si avea cafea (cu o seara in urma se terminase), nu recomand sandviciurile - paine multa, sunca putina...

La 10.05 au aparut primii clienti potentiali in fata standului.
Vanzare in valuri.

La 5.00 lupte grele cu boxele de la Jurnalul National care difuza cantecele Margaretei Paslaru. De ce? Pentru ca spatiul de lansari 2 - adica Dune - Casa atreides / Bova - Powersat alaturi de Ghidoveni si Horia, plus subsemnatul intr-un colt - sa poata fi folosit. Margareta incepuse sa ofere autografe desi lansarea domniilor lor era la 17.30. pana la urma ne-am impacat...
Nici o carte vanduta la lansare, in schimb poze oficiale cu strangeri de mana - Horia si cu mine - pecetluind (ce cuvant medieval!?) unirea dintre Tritonic si Millennium Press... Sa fie intr-un ceas bun!

Totusi vanzarea a fost buna in zona fiction.ro
Noile pliante de prezentare format A3 si foarte colorate impanzisera targul...
Multumim vizitatorilor nostri (si nu au fost putini!) din nou concurenta si Monitorul, autori Tritonic, agentii si librarii, prietenii si autorii.

Observatie:
Volumele lui Hamilton au atras mai mult liceenii - curiosi dar mai putin bogati... Vom vedea!

Nu uitati!
Maine la 17 - totul despre fiction.ro si "Magia pentru incepatori" si Laurell K. Hamilton.

Asta-i, pe curand. (Ma opresc pentru ca mi-e somn!)

24 noiembrie 2006

Ground 60 - Day 2

Si a fost si ziua 2.
Ba chiar si noaptea de dupa ziua 2.

Un targ de carte, pe langa latura strict comerciala si evident cea de promovare / imagine, este si pretextul intalnirilor mereu amanate sau nereusite. Altfel spus te intalnesti cu persoane pe care nu le-ai vazut de mult si iti doreai sa le vezi, dar si cu persoane pe care desi nu le-ai vazut de mult si nu-ti doreai sa le vezi. Evident ca asa am patit cu totii ieri...

Noutati?
Colegul nostru Bad Bad Bear, zis si H. N. Ursu a mai imbatranit / intinerit cu un an.
Mireille a ajuns cu bine in Mexic.

Vanzari?
Multa comunicare la pachet.
Nu au fost lansari la noi si nici de altele nu prea am auzit. O usoara blazare resemnata ne-a atins pe toti. Gandul ca vine weekendul - cu oboseala si vanzari mari, a mai adus oarece zambete. Timide.

Observatii speciale?
Toti se reorienteaza spre formatul mic 10 x 18 si spre SF/F + mystery&thriller. Cateva exemple: Huma' sare cu Lee Child, Vremea cu J. H. Chase, ca sa nu mai vorbim de noile colectii fantastice de la Minerva si Cartea de buzunar. Concurenta se ascute. Ne bucuram. Inseamna ca si piata se dezvolta.

Am avut la stand si vizitatori importanti - importanti pentru noi! - patronul de la concurenta si seful unei mari tipografii... Incepem sa ne simtim importanti.
Si nu uitati azi e lansare la Millenium Press / Tritonic - DUNE Casa Atreides. Povestea merge mai departe...

Grupul editorial Tritonic - stand 60
Urmariti sagetile!
Tineti dreapta!

23 noiembrie 2006

Carti pentru nostalgici!

Uitasem sa va zic!
Avem oferte speciale la pachet. Mai tineti minte cum era pe vremuri. Unii mai tineri, nu.
O multime de pachete pentru toate gusturile!

Carti la pachet!
Carti pentru nostalgici!

Ground 60 - Day One

Si a fost ziua 1!
Aparent lume putina. Unii editori comentau pe la colturi ca n-a prea fost reclama si lumea nu stia ca a inceput targul. Nu stiu de ce dar parca in fiecarea an se repeta aceasta poveste. Adevarul e pe la mijloc ca de obicei.
Totusi lumea putina. Incasari: "asa si asa", "merge", "e bine"!

La standul nostru - 60 - repet ca sa nu uitati - "Cum intrati, faceti dreapta printre Nemira si Paralela si mai mergeti vreo 20 de metri apoi din nou dreapta. Trei afise de 1 x 2 m anunta cei trei Mari de la Tritonic: Neil Gaiman (Zei Americani si Anansi boys), Laurell K. Hamilton (Seria Anita Blake cu Placeri Interzise - chiar e ok, am citit deja juma de carte in 2 zile si fara sa am prea multe clipe libere - in pat si in locul acela foarte... privat! A propos Placeri interzise e numele unui lcal, nu va ganditi la prostii! - si Cadavrul care rade), China Mieville (trilogia Noul Crobuzon - Statia Pierzaniei, Cicatricea si Consiliul de Fier).

Noutati - Kelly Link / Magia pentru incepatori ( super coperta - bravo Catalin!)

Alte noutati - ieri lansare cu UE Politicile Extinderii (496 pagini, 13 x 20 cm, colectia UE, autor Iorgan Gh Barbulescu). Pentru cunoscatori! Invitati trei M cunoscuti: M. Miroiu, M. Musca, M. Ionescu. Si ultima, dar nu cea din urma (din partea noastra!): M. Radoi (acum in zbor spre tari calde - Mexic!)

Nu va suparati, dar de alte lansari nu am auzit. Doar super concertul Iris de la Rao. Bombanit de unii pentru zgomot de altii pentru ca a blocat intrarea timp de o ora si implicit au scazut vanzarile. Originala idea, dar putin cam dura! Evident super lovitura de imagine pentru Rao - autografe date de Cristi M. la greu!

Tot la noi la Ground 60 - se dau pe gratis niste extra-super-cele-mai pliante colorate si plastifiate ( Bravo Alex pentru grafica!) care contin:
1. Colectia fiction.ro la 1 an
2. Colectia fiction.ro - primavara- vara 2007
3. Seria Anita Blake - biografia autoarei, prezentari pentru cele 2 volume...

Cam asta-i, pe curand!

Ground 60 / D Day - 1

Iar v-am pacalit. N-am reusit sa scriu in seara de ajun a targului pentru simplul motiv ca ne-am chinuit sa asezam standul.
Si noi am scapat usor - pe la 22.3o, pe altii i-am lasat la lucru (am aflat a doua zi ca au plecat spre casa - ca sa se schimbe si sa revina mai fresh - pe la 5 am!) nu zic cine editura mare, adica foarte mare si cu nocturna ( A propos de nocturna - nu e bascalie, ca-mi sunt dragi! - da' daca mergeti sa cumparati carti de la Huma' luati-va si ochelarii de soare. Intreresanta ideea de a te lupta pentru inaltimi - Rao are pardoseala mai sus ca Huma', da' Huma' are schela mai inalta si lampile mai puternice.
Si cum ziceam - in ultima seara era cam jale - standul Ambasadei Frantei nu era montat si inca vreo cateva. De notat ca cei mari s-au jucat cu tot felul de amenajari personalizate. Doua standuri mi-au ramas in minte:
1. Elegant (chiar prea!) si sobru - Nemira. Culoarea furnirului foarte inspirata, de asemenea casetele de sticla, pacat doar ca reflectoarele de sus acoperea un pic literele logoului. Dar de, nimic nu e perfect. Felicitari!
2. Straniu dar foarte original - Cartier. O senzatie de pestera a hartiei maro. Initial m-a bulversat si mi s-a parut de prost gust, apoi m-am gandit la ca senzatia generata poate fi cea de complicitate si hibernare - o carte pentru iarna? Ok, o idee inedita!
In rest standuri clasice, monotone (unii foarte speriati de hoti - nu spui cine - editura cunoscuta - isi invelise tot standul plin de carti in folie de plastic - un fel de balot urias!...) si foarte putine artificii, doar ceva afise si autocolante.
Sa nu uit de acvariul enorm al TV Cultural - studioul de la fata locului - incepem si noi sa ne apropiem de Paris, Frankfurt,... usurel, dar ne apropiem!
Asta-i pana acum, revin cu ziua 1 !

21 noiembrie 2006

Din urma!

Din urma vor fi multe de povestit.
Dar le voi lasa pentru lungile nopti de decembrie si mai ales de ianuarie.
Zilele urmatoare:
CRONICA NEOFICIALA a Gaudeamusului:
GROUND 60 - day -1 / diseara!

TRITONIC la Gaudeamus / stand 60

TRITONIC la Gaudeamus
Standul 60


"Cum intrati, la dreapta si in spate!"


Miercuri 22 noiembrie
orele 16.30 - 17.00
Spatiul 1
"Politicile extinderii" - Iordan Gheorghe Bărbulescu, Colecţia UEINVITAŢI: prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, prof. univ. dr. Mihai E. Ionescu, lect. univ. dr. Mireille Radoi.

Vineri 24 noiembrie
orele 17.00 - 17.30
Spatiul 2
"Preludiul unei capodopere": lansarea volumului "Dune: Casa Atreides" - Brian Herbert, Kevin J. AndersonPrezentarea ultimelor apariţii de la Millennium Press, imprint Grupul editorial TritonicINVITAŢI: Cristina şi Ştefan Ghidoveanu, Liviu Radu, Mihai Dan Pavelescu, Florin Pitea, Michael Haulica - editor fiction.ro, Horia Ursu - editor Millennium Press.

Sambata 25 noiembrie
orele 17.00 - 17.30
Spatiul 1
Colecţia "fiction.ro" - un an de la apariţie: lansarea seriei "Anita Blake" - primele 2 titluri - "Placeri interzise" si "Cadavrul care rade", precum si "Magia pentru incepatori" autor Kelly Link.INVITAŢI: Michael Hăulică - coordonatorul colecţiei, Ona Frantz - scriitoare si traducatoare, Liviu Radu - scriitor si traducător, Mihai Iovănel - critic, Bogdan Hrib - editor Tritonic

Nu uitati!Cititul nu dauneaza sanatatii!

I'm back

04 octombrie 2006

Lupte grele si internet cam rar

Doamnelor si domnilor,
Mii de scuze.
Internetul este o chestiune foarte elitista mai ales pe ploaie.
In plus acest nefericit de targ inseamna multe pingele tocite si multe intalniri informale - adica multe cafele, beri, vorbe despre vreme si alte chestiuni stupide, sandviciuri reci si nu tocmai gustoase...
Dar o sa ziceti ca ma plang!
Asta si fac. Totusi dupa lupte grele incep sa adun titluri noi. Neil - prietenul nostru are un nou volum de povestiri (promovat cu postere cat casa!), 2 romane super luate pe bani putini (doar suntem din regiune) de la greci.
O nebunie in toata Europa spre POLICIER sau, cum zic nemtii, KRIMINALROMAN. Am luat si din astea ceva.
Intalniri peste intalniri, ploaie mocaneasca, cam 12 ore pe zi in picioare din stand in stand, din meeting in meeting... Nu ma plang,dar nici prea ferice nu e.
Pe curand.
Nu stiu cand, dar cu multe noutati!
Asta-i!
Cu dor... Pe bune!

25 septembrie 2006

Vesti din Frankfurt despre Munchen

Pentru ca am fost bombanit, ( Nu va ascund de catre cine! De Horia cel Milenar) incerc sa mai scriu cate ceva desi in Frankfurt e 12 noaptea, sunt in holul unui complex sportiv cu aer de camin, lucrez la un calculator de la 1800 si femeia de serviciu spala pardoseala prin jurul meu.

La ultima epistola adormisem fericit (pesntru 3 ore!) in Arad.
A urmat apoi o super racing de vreo 1000 km pana la Munchen. Problema nu a fost distanta cat faptul ca fiind vineri m-am incurcat prin multe ambuteiaje (stau! se zice pe aici) si am avut oarecari neintelegeri cu o ploaie mocaneasca.

Tarziu pe seara am ajuns la Munchen, mai exact in imprejurimi, intr-un orasel care este capitala televiiunilor private (Pro 7, Premiere, s.a.) Hotelul decent, de tip 2 stele spre 3. Orasul by night plin de viata. Se pregatea Oktober fest (in septembrie!). Despre seminarul privind modificarea legii dreptului de autor si implicatiile acesteia asupra editorilor n-are rost sa va povestesc. Interesant dar prea tehnic - adica juridic! Orasul o bijuterie italo-germana, cel putin dupa stilul cladirilor. Am evitat Oktober fest si m-am bucurat de Gradina engleza - un super parc in mijlocul urbei si mai ales de linistea unor restaurante neatinse de turistii petrecareti. Sa-mi traiasca gazdele care fiind de-ai casei stiau unde sa mearga. Librarii enorme foarte ordonate. Multe carti noi, aceiasi autori americani, editii frumoase in hard-cover. Literatur Haus - in fiecare oras mare primaria sprijina lectura.

Duminica a inceput drumul spre Bremen. Eu la volan, dar cu trei copiloti. Locali din fericire. Altfel imi prindeam urechile intre atatea autostrazi. In curand nu va mai exista agricultura pentru ca totul va fi acoperit cu sosele. Sa le traiasca.

Drumul spre Bremen trece prin Götingen. Acel mic oras universitar in care multi intelectuali romani au invatat. Un centru vechi pietonal, librarii universitare, cofetarii cu o multime de bomboane si prajituri din ciocolata. O nebunie. Si mai ales cateva cladiri superbe. O casa din lemn, pictata, de prin sec 17. liniste si pace. E vacanta. Mi se spune ca atunci cand apar studentii orasul e ca sub asediu. Populatia locala nu prea ii iubeste. Sunt saraci, nu consuma multe, merge pe biciclete si fac galagie. Asa o fi...

Seara ajungem in Bremen. E duminica (acum o saptamana)
promit sa scriu si maine dimineata.
Asta-i!

19 septembrie 2006

Vesti de departe

Scuze stimati colegi si cititori.
Pentru ca un important client de-al nostru ne-a incurcat un pic borcanele nu am mai reusit sa ma tin de scris 2-3 zile inainte de plecarea mea peste mari si tari.
Iar ajuns aici lucrurile s-au precipitat.

Dar sa pornim te la inceput.
Joi pe la 14.30 dupa o furtunoasa sedinta a executivului si financiarului: Mireille, Susana si cu mine, hotaram plecarea fara sa cunoastem exact resursele.
Batranul meu Subaru, de care toata lumea uitase ne lasa in drum, gelos si fara benzina la 10 m de sediu. Marius si cu Mugur onoreaza benzinaria vecina si reusim cu greu sa ne despartim de straduta noastra. In portbagaj o valiza enorma rosie - de, haine pentru 3 saptamani si jumatate si o alta cutie enorma de carton maro, plina ochi de carti - pentru Frankfurt.

Capitala nu ne lasa prea usor sa o parasim si nici celebra autostrada 1 - plina de lucrari pe aproape 45 de km - nu e simplu de depasit. Plin de elan si bunavointa, Marius incearca sa recupereze dupa Pitesti.

Cu chiu cu vai ajungem la Sibiu, unde nu mai gasesc deschis nici un birou de asigurari. Plecam mai departe. Dupa Savarsin, deja in miez de noapte un accident. Coloana si da-i si stai!
Sorin cu treaba terminata si un Caddy plin de Secretele lui Colin Powell si ceva Viriconium ne asteapta in Arad de cateva ore bune.

Cu greu ne strecuram si dupa 45 de minute suntem din nou on the road.
Pe la 23.45 ne intalnim in parcarea din fata garii Arad. Paznicul parcarii - are 2 joburi - imi scrie o asigurare la lumina unui bec chior, schimb 100 euro si 5000 de forinti la o casa de schimb ascunsa printre schelele garii in reconstructie. Multi dubiosi prin jurul nostru.
Ne despartim. Marius si Sorin pleaca spre Bucuresti cu pretioasa marfa.

A propos de marfa - carti si librarii: din nefericire controlam foarte greu modul in care volumele noastre ajung in librarii si mai ales in rafturile librariilor. Rugamintea mea este ca atunci cand constatati lipsuri scrieti-ne inclusiv data, numele volumului si al librariei. Multumesc.

Eu ma indrept usor prin Arad, spre verisoara Mihaela cea care ma asteapta cu o pulpa de pui si piure de pe la 20.30. La ora 2 ajung in pat. Trezirea e la 5.
Pe curand un nou episod.
Asta-i.

12 septembrie 2006

De la Sinaia la Istanbul

Orice lucru frumos are un sfarsit!
Asa si voiajul lui KJ in Romania.
Aseara s-a intors de la Sinaia. a ales hotelul Cerna pentru ultima noapte in Ro. Mireille a mers cu ea la agentie. Si cu surprindere am aflat cu totii cu un drum in cuseta de 6 persoane la Istanbul costa doar 50 usd. Mai ieftin ca o noapte la hotel.
Azi la 13.30 s-a urcat in tren. Ajunge maine dimineata. Mike si cu Marius au insotit-o la gara.

Breaking news:

1. Sexul vinde - corectat si pe calc + o super coperta a Alexandrei Bardan a plecat la tipar.
2. Maine decoleaza si Orasul gravat - varianta definitiva, formatul colectiei.
3. Tot maine vor pleca si cele 2 Confesiuni la tipar.
4. Aer si Anansi Boys in redactare avansata!

Pe curand. Asta-i tot!

10 septembrie 2006

Ghiocel, Iulia, Sarbul si Episcopul

Asa a fost ziua de azi pe scurt.
Adica:

Ghiocel era un bou. Un bou alb. Chiar un bou, avand coarne, coada... Un bou alb pe post de model pentru tablourile lui Grigorescu. Acest lucru si alte cateva le-a aflat episcopul nostru KJ vizitand Muzeul Nicolae Grigorescu din Campina. Oameni amabili, o casa-muzeu bine ingrijita, tablouri, Scoala de la Barbizon, covoare si pusti antice de vanatoare...

Iulia este Iulia Hasdeu. Prezenta in tot si in toate la Castelul ce-i poarta numele tot in Campina. Magie si arhitectura medievala, spiritism si eruditie. Din toate in resedinta familiei Hasdeu de dupa tragica disparitie a Iuliei. Nu va puteti inchipui cum este descris acest fascinant castel-bijuterie in celebrul ghid Lonely Planet. Si nici nu va spun ca sa nu va enervati ca si mine. Sa nu mai vorbim despre alte informatii aiurisante din susnumitul ghid - de exemplu ca puteti manca o masa la un restaurant cu 1 euro. Nu spune ce masa si unde...

Sarbul nu era acolo. Doar Taverna. Cea din Sinaia. Si inca vre-o mie de consumatori infometati.
Soare si cer senin. Dar noi am mancat inauntru. Afara era ca in Gara de Nord. Sau mai nou, in Aeroportul fost Otopeni, acum Henri Coanda. Mancarea buna, dar parca nu ca cea de pe vremurile de inceput. KJ - un fel de tocana de porc picanta cu legume, vinul casei si discutii despre Zoran Z ( Va voi povesti alta data cine este si ce-a facut!)

Episcopul a fost cazat la Hotel Bulevard (2 stele) si va vizita Pelesul.
Marti va parasi Romania pentru Istanbul by train.
Pe curand.
Asta-i!

09 septembrie 2006

Secrete pentru sefi !

Breaking news:

Un nou volum Tritonic:
SECRETELE lui COLIN POWELL

Profesorul de management Oren Harari adoptă metoda de performanţă a lui Colin Powell ca un model de luare a deciziilor pentru cei din sectorul privat .
Harari consideră personalitatea lui Powell ca fiind esenţa virtuţilor unei conduceri flexibile.
The Washington Post

Powell este un lider înnăscut, cu simţul strategiei potrivite pentru a învinge în război şi în politică.
Pentru cei ce nu sunt atât de norocoşi încât să aibă această vocaţie, cartea lui Harari îi poate învăţa cum să conducă, urmând exemplul lui Powell.
USA Today


Este o carte despre conducere, testată pe câmpul de luptă, şi – deşi autorul a arătat cum se aplică aceste principii – nu trebuie să fii şeful unei insituţii pentru a beneficia de învăţătura şi înţelepciunea lui Colin Powell.
Booklist

Deja secretele lui Colin Powell nu mai sunt secrete. Profesorul de management Oren Harari le-a transpus într-o carte care poate fi consultată de oricine care se află într-o poziţie de conducere sau aspiră la aceasta.
Dallas Morning News

Saptamana viitoare in librarii
Format 13 x 20 / 256 pagini / 25 lei

Orasul gravat si un pic de vinete

A fost lansarea!
Exilati de care librari in incaperea de la etaj am avut o clipa senzatia de deja-vu, apoi am inteles ca imi aminteam de Gala Atelier Kurt. Doar ca atunci etajul de la Carturesti era mai incapator. Totusi nu a fost nevoie de spatiu mai mult pentru ca aglomeratia de la Jeff nu s-a repetat. Cei 60 - 70 de participanti au simtit magia vorbelor atunci cand KJ a citit prima parte a capitolului 3 in engleza, urmata apoi de Lorena cu varianta romaneasca.
Au fost clipe mai calde, cel putin asa le-am simtit eu.
Si va multumesc celor care ati fost acolo.
Apoi autografe si interviuri.
O masa rezervata la un restaurant linistit. KJ s-a delectat cu vinete cu parmezan, un alb de Beciul Domnesc si un merlot de Recas (excelenta aroma).
Azi va cunoaste Bucurestiul by foot.
O zi noroasa si neprietenoasa. Speranta ca nu va ploua.
Asta-i!

08 septembrie 2006

Bucharest Underground

Am trait s-o vad si p-asta!
Un autor Tritonic, cetatean australian, rezident tailandez, de sex feminin imortalizat de un fotograf roman de la Playboy printre zidurile de beton cu grafitti (sper ca asa se scrie!) si pe o bordura a unui trotuar de langa a casa parasita din zona Unirii.
Impresionant!
Despre intrebari, Kirsten nu a vrut sa ne vorbeasca. S-a rusinat? Nu stiu cand va apare interviul, dar cred ca va fi de senzatie. KJ a zis: "Noroc ca prietenii mei nu pot citi in romana!"
Asta-i!
Nu uitati : The D Day - azi la 18.30 la Carturesti Verona! OrAsUl GrAvAt !

(Wo)Man of the Day

Breaking news:

1. Omul zilei:
http://www.jurnalul.ro/articol_61316/omul_zilei___kirsten_j._bishop.html
2. Fotografii pentru Playboy la Muzeul Antipa, printre animale impaiate... Brrrr...

Asta-i! I'll be back soon!

07 septembrie 2006

SEXUL VINDE! in curand...

Nu prea stim cine, pe cine vinde,
totusi acesta este titlul urmatorului volum editat de Tritonic
in colectia Comunicare Media.
Playboy, Cosmopolitan, Madonna, The Doors si multe altele...

Autor: Rodger Streitmatter
Subtitlu: Aventura mass-media de la reprimare la obsesie
Aceasta este prezentarea de pe coperta 4 - a editiei americane (cea originala):

În 1953, atunci cînd Lucille Ball a rămas însărcinată, cenzorii le-au cerut personajelor din „I Love Lucy” să spună că, acum, roşcata devenise „familistă”. Ei se temeau ca nu cumva cuvîntul „însărcinată” să evoce în mintea telespectatorilor imagini cu un bărbat şi o femeie făcînd sex.

Astăzi, după 50 de ani, sexul a pătruns în toate aspectele vieţii publice, de la panourile gigantice cu supermodele aproape goale, pînă la definiţia îngăduitoare dată de Bill Clinton sexului şi la sărutul de maximă audienţă dintre Madonna şi Britney Spears.

Sexul vinde!
Urmăreşte această mutaţie de la reprimare la obsesie, arătînd felul în care moravurile sexuale s-au schimbat în ultima jumătate de secol.
Nu numai că autorul explorează mijloacele de comunicare în masă care au pus în evidenţă schimbarea, dar arată, de asemenea, cum mass-media a jucat un rol esenţial în propagarea Revoluţiei Sexuale.

Straitmatter demonstrează că o mare parte din conţinutul sexual prezent in mass-media este pozitiv deoarece oferă părinţilor şi educatorilor o cale de a aborda subiecte dificile precum SIDA, identitatea sexuală şi comportamentul sexual adecvat al tinerilor.

Format 13 x 20 cm / 288 pagini / 25 lei
Data aparitiei: 25 septembrie 2006

She's here!

The Bishop is here!
Adica a fost pentru ca acum zece minute a plecat din sediu spre un hotel (greu de gasit o camera in capitala in aceasta Luna a Francofoniei!) Mireille si cu Mike au plimbat-o prin sediu, i-au aratat cartile din colectie si, mai ales, am chinuit-o rugand-o sa semneze cateva volume care au plecat in viteza spre mass-media.
Diseara ii vom prezenta bucataria romaneasca la Hanul lui Manuc.
Maine va da un interviu pentru Playboy.
Mai multe nu stim deocamdata si chiar daca stim, nu vrem sa va spunem.
Asta-i! Voi reveni!

05 septembrie 2006

Notting Hill si Friendly Fire

Azi TVR 1 ne-a delectat (oare pentru a cata oara?) cu un film simpatic, siropos si sintetic. Simpatic pentru ca Londra e frumoasa (desi nu am vizitat-o inca, asa am auzit!), siropos pentru ca love story-ul e cam in genul Meg Ryan si sintetic pentru ca nu am auzit de nici o actrita mare care sa se fi maritat cu un librar.
Vedeti ce puteti pati daca vindeti carti!? De aceea nu avem prea multi librari independenti! Mai ales in Bucuresti!

Breaking news:

1. KJ Bishop a aterizat in Bucuresti si a petrecut o noapte intr-un hotel din zona garii. Brrr... a zis ca Bucurestiul e asa si pe dincolo... Mai bine nu va povestesc. Apoi a fugit la Brasov. Poate ii schimbam parerea zilele urmatoare. (Nu ma uitati cu participarea la lansare, sa nu ne facem de ras! Merci.)

2. Friendly Fire - Secolul Antiamerican - volum al autoarei americane Julia E. Sweig este recenzat in numarul din august al revistei Dilemateca. Si, spun unele surse discrete, va fi prezentat in octombrie la Parte de carte. Ne dorim!

Asta-i tot!

The Devil's Code ?!

Aceasta e surpriza!

THE DE VILLIERS CODE
Tom Eaton

Vaticanul nu ştie nimic despre existenţa acestei cărţi.
Nu are nimic a face cu secretul eredităţii lui Hristos!
Absolut nimeni nu a încercat să o interzică!
Probabilitatea să fie transformată într-o producţie cinematografică de mare anvergură,
cu Tom Hanks în rolul principal, e aproape nulă!

O crimă cu sânge rece.
Un criminal masochist.
Un secret din timpuri imemoriale.
O poliţistă frumoasă.
O mulţime de propoziţii scurte.

Atunci când C. C. Langa – câştigător al Premiului Nobel, fizician, bigot şi specialist în decriptarea simbolurilor- este chemat să investigheze crima misterioasă din The National Gallery of Cape Town, cercetătorul ajunge ţinta unui complot subteran menit să schimbe pentru totdeauna cursul istoriei.
Sau cel puţin până la următoarea cotitură a acesteia.
Poate chiar în episodul următor.

Romanul se dovedeşte a fi o captivantă cursă împotriva timpului şi a literaturii extravagante.
Langa şi frumoasa lui parteneră urmăresc un lanţ de indicii de-a lungul întregii Africi de Sud, fiecare gest al lor e pândit de un asasin ce poartă cu sine stigmatul familiilor bronzate şi e condus îndeaproape de creierul complotului , pe numele lui Învăţătorul.

De la peisajele lui Pierneef, de la culmile lumii artistice până la străzile dizgraţioase din Limpopo, strălucirea nu se stinge niciodată, acţiunea şi tensiunea urcă spre climax.

Există oare secrete pentru care merită să ucizi? Poate Langa să descopere adevărul gol goluţ?

Câte căi trebuie să străbată un om şi câte lucruri să cunoască, până când să poată spune că e Om cu adevărat?
De ce prezentările de carte abundă întotdeauna în întrebări retorice?

Nimeni în ultimii patru sute de ani, de la Kenilworth încoace, nu a însemnat mai mult pentru literatura sud-africană, spun criticii.
Autorul, Tom Eaton este atât romancier şi editorialist, cât şi savant.

Asta-i prezentarea de pe coperta 4 (a tradus Georgiana) - asteptati-va la ceva si mai rau!

Vine un episcop!

Parca asta inseamna BISHOP in engleza!
Oricum, Kirsten J Bishop soseste pe 7 septembrie in Bucuresti.
ORASUL GRAVAT
Lansarea vineri 8 septembrie 18.30 la Carturesti Magheru (Verona).
O premiera - carti numerotate si semnate - pentru colectionari!
Doar la lansare!
In rest, nu prea multe noutati:
1. Orasul se va gasi in toate librariile de saptamana viitoare (miercuri sau joi - dupa cum ne ajuta posta!)
2. A sosit de la traducere (Liviu Radu) al doilea volum al lui Gaiman - Baietii lui Anansi (Anansi Boys); va aparea pana la sfarsitul lunii - vom anunta!
3. Ne-au sosit multe contracte la semnat - surprize pentru 2007! Nici nu stiti ce surprize teribile va asteapta!
4. Surpriza cea mai cea este ca am batut palma pentru cea mai tare parodie dupa Codul lui Da Vinci - va aparea la Gaudeamus! Atat deocamdata, dar promit ca merita!
Asta-i! Pe curand!
Promit sa scriu zilnic (o vreme?!)

31 august 2006

Vesti din Tîrgu Mures

In Tg. Mures a plouat. Ieri si azi de dimineata. Desigur ca aceasta nu este o informatie prea importanta pentru multi dintre voi. Pentru mine, fiind aici la festivalul SIMFEST, unde Tritonic este partener media, a fost important. Nu prea am avut clienti pentru carti.
O intalnire interesanta cu Charles Fletcher - trainer britanic, de nationalitate scotiana (!), former BBC, viitor... autor Tritonic, in colectia Comunicare Media.
A propos, se apropie lansarea volumului ORASUL GRAVAT. KJ Bishop soseste pe 7 septembrie la Bucuresti.
Vineri 8 septembrie, 18.30 la Carturesti Magheru (Verona) - va asteptam cu o surpriza - un nou tip de carte, o noua prezentare...
Vestile nefericite: din motive personale Mihai Samoila s-a retras de la traducerea Orasului, salvatorul nostru fiind Mircea Pricajan. Multumim, domnule. Volumul va avea, in acest caz, doi traducatori.
Kirsten J. Bishop va ramane in capitala pana duminica 10 septembrie. Va rugam sa va inscrieti pentru interviuri si autografe...
Asta-i, si bune si rele! 

28 august 2006

Nori si inspiratie

Sunt zile cu nori si fara inspiratie. Astazi a fost una dintre ele. Unii spun ca in zile ca aceasta, cenusie si cu variatii de presiune nu e bine sa semnezi hartii, sa iei decizii, sa te certi; e super sa stai in casa la gura sobei (stinse) cu o bere sau un/o prieten/a.
Am primit prima carte din Africa de Sud. De la Penguin Books SA (adica South Africa). Un thriller glumet cu actiunea la Cape Town. Il citesc usurel si poate de Craciun il veti citi si domniile voastre. Asta daca ofera mea, destul de zgarcita, de altfel, va fi acceptata. Sa nu uitam ca la Cape Town iarna inca nu s-a terminat!
Pana atunci Vanatorii de fulgere (coperta rosie) ajunge in librarii tiptil tiptil. Incercati-o!
Asta-i!
PS. Nu pot sa va spun titlul volumului sud-african ca ne vede concurenta!

27 august 2006

In biblioteca, pe noptiera, in pat sau pe jos

Unde stau cartile? Cele pe care le cititi? Si cele pe care le veti citi?
Productorii de mobila nu mai au acelasi entuziasm ca pe vremuri... Locurile (corpurile) rezervate cartilor sunt din ce in ce mai putine. Normal! Mobila moderna din sticla si inox este aerisita si minimalista... Brr, suna cam gol de continut... Asa si este: gol! Deci daca am pierdut bibliotecile ce ne mai ramane?
Noptiera? Fotoliul bunicului? De langa veioza cu abajur venil? Nu prea. Privind spre trecut simt cum incep sa vad cartea ca un obiect anacronic. Un mic depozit de praf si amintiri din copilarie... Sansele de a concepe o viata moderna alaturi obiectul carte par in scadere dramatica.
Si totusi?
Problema este unde cititi, nu unde tineti cartile.
Imi amintesc cum citeam in pat noaptea sub patura ca nu fiu vazut de ai mei. Cu totii am trait asta. Apoi citeam la scoala ascunzand volumele in copertele mari ale unui manual. Citeam acasa cand ma prefaceam ca fac lectiile.
La varsta primilor fiori citeam in parc si pe balcon oftand din greu.
Apoi a urmat un serviciu si am citit in tren sau in gara, in avion si-n aeroport, la o cafenea, intr-un autobuz. Recunosc ca de multe ori am apelat la o solutie care a tradat cartea, cumparand o revista. Cunoasteti momentele acelea: obosit, plictisit vrei sa-ti arunci ochii pe niste poze si sa uiti totul dupa 3 minute.
Dar am citit intotdeauna in pat.
Dimineata si seara, la pranz, cand am apucat.
Din acest motiv mi-am dorit ca biroul meu verde (prin birou inteleg incaperea pe care eu o folosesc atunci cand ma dau peste cap, alaturi de MR, MH, MD, MB si alti tritonici despre care voi vorbi, sa mai scoatem o carte pe care sa o mai si vindem.) sa aiba o canapea. Si o are! Pot astfel sa-mi ofer placerea cititului la orizontala. Nu prea des...
Nu am noptiera acasa, folosesc un scaun vechi. La sediu am un fel de noptiere pe care tin ghivece de flori. Cartea sta alaturi de mine pe pat sau canapea, la orizontala, intr-un somn complice om-obiect. Uneori aluneca jos, pe pardoleala cu un zgomot trist. O aud si o asez din nou langa mine.
Cateodata acasa, dimineata, de cele mai multe ori duminica, ma trezesc inghiontit de un colt tare al cotorului. Zambesc somnoros. Ma bucur. Si incep sa citesc. Din nou!
Asta-i!

26 august 2006

Rondul de dimineata

La Bucuresti ploua. O ploaie plictisita. O dimineata albastra. Tunete si fulgere departe in vest. Lume putina pe strada. Imi fac rondul de dimineata. Rondul de inspiratie, respiratie si, un pic, de transpiratie. Trei caini vagabonzi, patru vanzatoare dotate cu maturi in fata unor magazine de cartier. Un cartier din sud, din 3, unde printre blocuri a mai ramas cate un pom sau o tufa, unde un primar cu mare entuziasm a reusit dupa 20 de ani sa asfalteze niste stradute si alei uitate de lume, dar nu si de copii sau pensionari.
Cam patetic, nu-i asa.
De fapt un desert inversat.
Si nu spun (scriu) asta intamplator. Azi noapte m-am luptat (cu placere) cu primele zeci de pagini din Orasul gravat al lui KJ Bishop - un univers desertic, o calatorie initiatica, de la Mieville la Saint-Exupery sau, intr-un registru mai usor, de la "Casablanca" la "Indiana Jones".
Va apare la inceput de septembrie si nu pot sa nu pomenesc de Mihai Samoila in rolul "Traducatorului Universal" - cel care rezolva multe din situatiile limita de tipul alt traducator nu a reusit sa respecte un termen sau ne trezim cu un autor intr-o vizita neplanificata si trebuie sa urgentam un volum. Multumim, Mihai!
Asta-i! Pe curand.

24 august 2006

Cultul personalitatii

Pentru ca nu am voie sa reproduc articolul "Quo vadis fiction?" din Jurnalul National de maine 25 august va ofer doar adresa:
http://www.jurnalul.ro/articol_60327/carte___quo_vadis_fiction_.html
Sper va nu va para exagerat.

Editorul moare, dar nu se preda!

Peste o luna jumatate la Frankfurt va trebui sa prezint un fel de... dare de seama cu privire la starea pietii editoriale din Romania. Si asta nu pentru ca as fi invitat de cine stie ce super organism european, ci pentru ca voi reprezenta tara noastra intr-un program de Fellowship organizat de Targul de carte Frankfurt, alaturi de alti 17 colegi din 15 tari cat se poate de diverse (SUA, Iran, Canada, Turcia, Italia, s.a.).
Toate bune si frumoase, insa unde voi gasi datele necesare? Raspunsul este simplu: Nicaieri! Pentru ca Asociatia Editorilor (AER) are cele mai recente date din... 2002. Anul trecut, editorii s-au ferit sa ofere informatii confidentiale oficialilor AER, dupa cum mi-a declarat doamna Doina Marian, director executiv. Recunosc - nici noi nu am trimis acele date. Erau multe intrebari si unele cam prea... detaliate.
Totusi nu prea stiu de unde sa incep...
In anii '90 se infiintasera 10.000 de edituri (!!), probabil ca acum supravietuiesc vreo 1.500 din care sunt... vizibile vreo 150 - 200. Desi o mare librarie bucuresteana bombanea prin reprezentantii ei ca "lucreaza cu 600 de edituri"!
Voi porni din 2002 si apoi voi pune intrebari in stanga si in dreapta. Stimati colegi, poate imi puteti da o mana de ajutor. E vorba de breasla noastra si de tara noastra. Scuzati-ma, eram patriot si nu se prea mai poarta. Atunci sa o zic altfel: e vorba de business-ul nostru! Poate ca asa e mai bine.
Va tin la curent. Poate aflam cate ceva...
Pentru ca editorul moare, dar nu se preda! Asta nu era o vorba de-a baietilor lui Napoleon? Si n-au sfarsit-o prea bine...
Pe curand.

23 august 2006

Ce va fi dupa 1 ianuarie 2007?

Chiar? Ce va fi?
Am aflat ca se vor scumpi alimentele, hainele sau benzina. Despre carti sau biletele la teatru nu a spus nimeni nimic! Poate ca nu se vor scumpi. Ma indoiesc... Doar vrem sa ne aliniem.
In Grecia pretul mediu al unei carti este de 15 euro. la noi 6-7. Greu de crezut ca piata va accepta o dublare. Dar oare este necesara?
In Polonia, Cehia sau Ungaria investitiile straine in industria cartii sunt minore. Nici la noi nu au motive sa fie mai mari.
Deci va fi la fel...?
Vom putea sa vindem cu ISBN romanesc prin orice librarie din Europa sau din lume. Romanii de pretutindeni ar putea gasi carti in limba lor materna in orice retea mare (sa visam la un FNAC sau un BARNES & NOBLE ?). Si totusi librariile occidentale vor fi interesate sau va parea prea complicat?
Vor creste tirajele?
Numarul de cititori?
Sau va fi la fel?
Poate cineva sa raspunda?
Multumesc.

Confesiuni lenese

Breaking news - O premiera la Tritonic:
Confesiunile unei neveste lenese si
Confesiunile unei mame lenese
Carti despre cum trebuie sa nu fie o nevasta si o mama. Evident la ei in States, mai exact in Texas. Desi, daca ma gandesc bine, nici cu Bucurestiul nu mi-e chiar rusine.
Aveti deci grija si, daca nu prea stiti cum, mergeti prin librarii.
Doua carti frumoase intr-un format nou.
Partener ELLE.
Si mai ales ele! Doar pentru ele vom publica aceste volume!
PS Despre autoarea care a parasit un tractor de la ferma parintilor pentru un post intr-o agentie de publicitate vom vorbi curand!

22 august 2006

Cine are nevoie de editori?

Chiar ma intreb: cine are nevoie?
Azi incercam sa-i explicam unui finantist ca o carte ne se vinde ca sunca de Praga, desi e tot un fel de hrana. Dar astea sunt locuri comune.
Cateodata nici editurile nu stiu ce vor de la un editor - fie ca este chiar patronul sau un angajat de incredere. Pentru ca editorul are sau ar trebui sa aiba fler si sclipire si inspiratie si geniu literar si cultura generala si un pic de marketing si o farama de PR si o inima mare ca o biblioteca.
V-ati imaginat vreodata o inima ca o biblioteca?
Incercati!
Revin la Jeff: Se afla in biroul meu cu mobila verde si ma chinuia cu un interviu (de fapt ne-a chinuit pe toti - Mireille, Mike si cu mine!) despre editorii europeni, cand, fara somatie mi-a servit-o:
- Dar daca e atat de greu, de ce mai scoateti carti? De ce nu te apuci de alta afacere?
In prima clipa nu am stiut sa-i raspund apoi am zis:
- Nu stiu. Cred, totusi, pentru ca iubesc obiectul carte. Obiectul care miroase a carte, arata ca o carte, hartia si cartonul, literele, desenul, chiar si codul de bare. Si cand simti si vezi cum se naste din aproape nimic - un fisier word, o idee, un om ciudat numit in general autor.... te bucuri. Nu pot sa spun cat de mult. Incercati si voi.
Evident Ann si Jeff incercasera, stiam despre ce vorbesc. Acum ma refeream la VOI cei care cititi aceste vorbe (daca sunteti careva!), incercati!
Astfel cartea va castiga o noua dimensiune in inima si mintea voastra. Poate. Sper. Asta-i!

Vanatorii de fulgere

Breaking news - astazi pleaca spre librarii Vanatorii de fulgere a lui Ken MacLeod.

Si totusi Jeff a fost pe aici

Pana acum mi-a fost greu sa scriu despre Jeff. Amintirile erau prea proaspete. Aeroportul, DN 1, Busteni, Rasnov, Brasov, Libraria St O Iosif, Bran, Busteni, fotbal si tuica, early morning in Bucharest, Autostrada soarelui, Tulcea, Dunarea, Crisan si Sunrise, tantari si vin, salupe si reactoare de Ziua Marinei. Multe! Apoi lansarea de la Carturesti.
Ann si Jeff - doi superprofesionisti intr-o tara care i-a primit cu inima. Si nu e doar o exprimare goala. Noi chiar asa am fost. Sper. Mike si Horia si Mireille si Ona si chiar eu. O lectie pentru multi dintre autorii romani. Nu s-au plans, nu au obiectat, au fost solidari si, mai ales, au stiut sa se bucure. Dragii mei, va multumesc.
Sa ne vedem cu bine in iunie la New York pentru Book Expo America sau la voi in Florida sau oriunde in lume.
Dar mai ales sa ne vedem aici, in Bucuresti, in Brasov, la Satu Mare, in Delta sau la Timisoara in 2007 sau macar in 2008.
See you, Ann and Jeff! See you soon, my friends!

21 august 2006

Vînătorii de fulgere

Chiar în clipa în care scriu aceste rînduri, maşina albastră şi încăpătoare a Tritonicului rulează cu mare viteză spre nord pentru a aduce în capitală o cărticică roşie cu titlul Vînătorii de fulgere (în original: Newton's Wake), avîndu-l drept autor pe Ken MacLeod. De marţi începînd o veţi găsi în librăriile din capitală, iar de săptămîna viitoare în restul ţării. Recomand în Bucureşti : Diverta Mall Vitan şi Diverta Plaza Romania - există măsuţe speciale (plătite cu bani grei!) pe care se află cărţile de la Tritonic! Tot în Bucureşti, găsiţi cărţile noastre la librăria Cărtureşti de pe Magheru şi, evident, la librăria Noi (Dalles). Asta-i! 

Pleacă Jeff, vine Kirsten

Jeff VanderMeer este acum departe, în Finlanda.
Pe 4 septembrie va sosi K. J. Bishop - vom lansa romanul ei, Oraşul gravat, pe 8 sau pe 11 septembrie la Bucuresti. Sperăm ca lansarea să aibă loc tot la Cărtureşti. Mai daţi o raită pe-aici din cînd în cînd, pentru a afla detalii. Pe curînd.

 

Try some news about books?

Un nou blog despre carti, edituri si editori, scriitori si jurnalisti?
Cui foloseste asa ceva?
Curiosilor cititori...